Küresel salgına karşı ürettiği tedaviye rağmen yalnız bırakılan Tayvan

Tecrübelerine en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde yok sayılan Tayvan için Türk halkının da elinden geleni yapması gerekiyor. Tayvan Cumhurbaşkanı Ing-wen Tsai’nin tüm çağrılarına rağmen geri dönüş yapmayan Dünya Sağlık Örgütü’ne bizim de bu çağrıya kulak vermesini telkin etmemiz ve yapılan yanlışa “Dur!” dememiz gerekiyor.

TAYVAN/TAIPEI

TAYVAN, son yılların teknoloji alanındaki en önemli aktörlerindendir.

Türkiye’de neredeyse herkesin ismini bildiği teknoloji devleri Asus, Acer ve daha birçok markanın yuvasıdır Tayvan.

Dolar karşısındaki ekonomisi oldukça güçlü olup, dünyanın en büyük dolar ve altın rezervlerine sahip ülkeleri arasındadır.

Özellikle son yıllarda Türkiye ile artan ikili ilişkileri ve yapılan yatırımlarla aslında beraber büyüdüğümüz bir ülkedir...

Tayvanlıların özellikle Türkiye’ye olan sevgisi her geçen gün artmaktadır ve ne kadar vefâlı olduklarını, özellikle zor günlerimizde yanımızda oluşlarıyla göstermektedirler.

Türkiye’den 8 bin kilometre uzaklıktaki bu ülkenin insanları, Elazığ Depremi’nden hemen sonra Türk halkına büyük yardımlarda bulundular.

AKUT ve Kızılay’a bireysel olarak en çok yardımı yapan Tayvan halkı, söz konusu yardımların gönderimi sırasında şu notu düştü: “21 Eylül 1999 Depremi’nde koşarak bizlere yardıma gelen Türk halkını unutmadık!”

Bizlere zor günümüzde yardım etmek için seferber olan Tayvan halkı, özellikle Covid-19 (Wuhan) virüsünün hızla yayıldığı bugünlerde yalnız bırakılıyor.

SARS gibi ölümcül bir hastalıkla başarılı bir şekilde mücadele etmiş olan Tayvan’ın deneyimlerinden yararlanmak yerine, politik nedenlerden dolayı Tayvan ve Tayvan halkı görmezden geliniyor.

Dünyada her insana eşit yaklaşmakla yükümlü Dünya Sağlık Örgütü, Tayvan’ın tüm başvurularına rağmen Tayvan’ı bünyesine dâhil etmiyor.

Bugünkü salgının ciddiyeti değerlendirildiğinde, böyle önemli bir süreçte 23 milyon insanın hayatını yok saymak, aslında dünyanın kendi bacağına sıkması anlamına geliyor.

Dünyadaki herkesin aynı gemide olduğu gerçeğinin unutulmaması gerekiyor.

Tecrübelerine en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde yok sayılan Tayvan için Türk halkının da elinden geleni yapması gerekiyor.

Tayvan Cumhurbaşkanı Ing-wen Tsai’nin tüm çağrılarına rağmen geri dönüş yapmayan Dünya Sağlık Örgütü’ne bizim de bu çağrıya kulak vermesini telkin etmemiz ve yapılan yanlışa “Dur!” dememiz gerekiyor.

Tayvan Hükûmeti ve halkının gösterdiği vefâ örneğini bugün biz, Türk halkı olarak onları destekleyerek göstermeliyiz.

Unutmamalıyız ki, politik hiçbir sebep, insan hayatının önüne geçemez.

Biz de geçirmeyeceğiz!

 

Youtube: https://goo.gl/KBzQKj

Instagram: https://www.instagram.com/bestoftaiwan/

Facebook: https://www.facebook.com/bestoftaiwan1/

Twitter: https://twitter.com/bestoftaiwan