Yeni ittifaklar ve bölgesel istikrar

Mısır, Libya’da yeni bir yaklaşım benimseyerek, Libya meşru hükûmeti ile iş birliğini içeren bazı olumlu adımlar attı. Ülkemiz bu adımları karşılıksız bırakmadı ve görüşmeler resmen başladı. Görüşmelerin akıbeti nereye varır, bunu şu aşamada bilemiyoruz, ama görüşmeler bölgesel istikrar açısından son derece önemli.

İSTİKRAR; siyasal, sosyal, ekonomik ve hayatın diğer alanlarına dair işleyişin rayında gitmesi açısından son derece önemlidir. İstikrarsızlık baş gösterdiğinde kriz ve kaos doğar. O nedenle istikrar, hayatın her alanında gerekli olan bir olgudur.

Ülke olarak içinde bulunduğumuz bölge, dünyanın en istikrarsız bölgeleri arasında yer alıyor. Siyâsî ve ekonomik krizler ile savaşlar, bölgede istikrarsızlığı beraberinde getirdi. İstikrarsızlık bölgede önce kriz doğurdu. Sonrasında ise istikrarsızlık ve krizin derinleşmesine bağlı olarak kaos ortaya çıktı. Kaos ise hayatın tüm alanlarına negatif olarak yansıdı.

Dünyanın en istikrarsız bölgesinde sular duruluyor mu?

Yaklaşık 10 yıldır Suriye, Irak, Libya ve Akdeniz’de yaşananlar bölgeyi istikrarsızlığa sürüklese de son zamanlarda bölgedeki istikrarın sağlanmasına yönelik önemli adımlar atılmaya başlandı.

Mısır, ülkemizin Libya ile imzaladığı anlaşma sonrası ilân edilen sınırlara saygı duyan bir karar alarak Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz faaliyetlerini buna göre belirledi.

Ayrıca Mısır, Libya’da yeni bir yaklaşım benimseyerek, Libya meşru hükûmeti ile iş birliğini içeren bazı olumlu adımlar attı. Ülkemiz bu adımları karşılıksız bırakmadı ve görüşmeler resmen başladı. Görüşmelerin akıbeti nereye varır, bunu şu aşamada bilemiyoruz, ama görüşmeler bölgesel istikrar açısından son derece önemli. Ülkemiz ayrıca bölgesel istikrar açısından önem arz eden bir hamle daha yaparak Körfez ülkeleri ile çözülemeyecek sorunlarının olmadığını açıkladı. Ayrıca İsrail ile de görüşmeler yapıldığı kamuoyuna yansıdı.

Bunların yanı sıra bölgede son zamanlarda etkisini arttırmaya çalışan Suudlar ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Yunanlar panikte!

Tüm bunlar bölgesel istikrarı güçlendirirken, Yunanistan’ı panikletti. Çünkü Mısır ile yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak olası yeni bir deniz mutabakatı, Yunanistan’ın hukuksuz iddialarının Akdeniz’e gömülmesi anlamına geliyor. Yunanlar şimdi Akdeniz’de doğacak yeni ittifakları engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.

Yunanistan bu amaçla Mısır’a en üst düzeyde çıkarma yaptı. Ama Mısır’ın ülkemizin kıta sahanlığına saygı duyan petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine yönelik yaptığı hamle, zaten başlı başına Yunanistan’a bir mesaj niteliği taşıyor. Bu nedenle Yunanların Mısır’ın desteğini eskisi gibi alamayacakları açık.

Yeni ittifakların merkezinde ülkemiz olacaktır!

Özellikle Mısır’daki darbe girişimden sonra Mısır ile ilişkilerimiz zayıfladı. Hatta giderek kötüleşti. Hiç şüphesiz Mısır ile yaşadığımız sorunlar, sabahtan akşama çözüme kavuşmayacak, belli bir süreç alacaktır.

Ama Mısır ile başlayan görüşmeler bölgenin istikrara kavuşması açısından büyük önem arz ediyor. Bu görüşmelerin seyri, bölgede yeni ittifakların oluşmasını da sağlayacaktır.

Hiç şüphesiz yeni ittifakların merkezinde de ülkemiz olacaktır.