Yapay zekânın efendisi olmak

Dijital çağda, sosyal medyada Anadolu’nun yerli, millî ve mânevî değerleri yer almalıdır. Anadolu’nun bütün değerleri ve irfânının rüzgârı sanal dünyada esmelidir. Dijital dünyanın Haçlılarının benlik, vicdan, gönül ve ruhları işgal etmesinin önüne geçilmelidir.

SANAL ortamın Anadolu evlâtlarına saldırdığı aşamada, “1 Milyon Yazılımcı Projesi” dev bir adımdır! Öngörümüz odur ki, teknoloji ve sanayi istihdamının yanında, dijital çağda stratejik konumlar için Devlet, buradan uygun elemanlarını seçer.

***

Teknoloji, bilimsel bilginin verileri doğrultusunda, insanın hayatını kolaylaştırmak ve iyileştirmek için sanayi dalında araç, gereç ve kullanım biçimlerini ortaya koyan uygulama biçimidir. Bu nedenle teknoloji, insan doğasına uygun bir şekilde devamlı gelişme gösterir.

Sayılar yardımıyla makineye istendik davranışları yaptırma ise dijital teknolojidir. Bu durum, bilgisayarla birlikte insanlık hayatına nüfûz etti. Günlük hayatta kullanılan onluk taban, ikilik tabana entegre devreler ile dönüştürüldü. Böylece makine ile insan iletişim kurdu. Unutulmamalıdır ki, ilk bilgisayarın isminde “makine” kelimesi özenle seçildi.

Sayılar kullanılarak, yazılım yoluyla makineye istendik davranışların yaptırılmasına “yapay zekâ” denir. ABD’de kullanılan bu iş makinesinden sonra, “yapay zekâ iktidarı” olmasın diye Avrupa Birliği, “İnsan her zaman yapay zekâdan üstündür” kuralını kaide hâline getirdi.

***

Batı ne zaman bir teknoloji devrimini başarsa, hemen ardından Anadolu coğrafyasına Haçlı seferleri düzenledi. Şimdilerde Dördüncü Sanayi Devrimi’nin gelişme süreci yaşanıyor. 

Dördüncü Sanayi Devrimi’nin iki ana omurgası olan nanoteknoloji ve dijital teknoloji (yapay zekâ), büyük bütçeli yatırımların cazibe merkezi oldu. Dijital teknolojinin SİHA ayağı, savaş yöntemini değiştirdi ve SİHA-sürü drone birlikteliği dünyanın nazarını Türkiye’ye çekti.

Dijital teknolojinin en önemli ayağını hiç şüphesiz entegre devreler, çipler ve yazılım oluşturmaktadır. Yazılım bu aşamada makine-insan iletişiminde beyin görevi görmektedir. Ayrıca yazılımlar o kadar çeşnileşti ki, sosyal medyada hesabı olmayan yok. Özellikle cep telefonları, Doğu toplumlarının hayatını âdeta işgal etmiştir.

Sınıfta cep telefonu olmayan üniversite öğrencisi yok. Birçok ülkede, üniversite sıralarında cep telefonu yasaklandı. Elinden cep telefonu alınan öğrenci, aklı başından alınmış gibi oluyor, kendisini boşlukta hissediyor. Onunla yatıyor, onunla kalkıyor.

Zamanın rûhunu dijital teknoloji belirliyor. Dijital teknoloji, baş döndürücü bir şekilde gelişim-dönüşüm sürecine sahne oluyor. Dijital devrim, yeni ekonomik saha ve iş alanları açıyor. Bu aşamada, 1 Milyon Yazılımcı Projesi yerinde bir karar olarak görünüyor.

***

Daha önceki teknoloji gelişim ve ürünlerinden kaçılmadığı gibi, dijital teknolojiden de kaçılamayacak. En kolay bilgiye erişim kaynağı internettir. İletişimin en önemli aracı, dijital teknoloji ürünleri oldu. Bilgi işlem ve iletişim araçları sarmal şekilde ilerliyor. Toplum; dijital teknoloji, internet ve sosyal medyaya çok kolay ayak uydurdu. Dijital medya, kitle iletişim araçlarını dördüncü kuvvet hâline getirdi. Öyle bir hâl aldı ki, bir tweet ile binlerce insanı sokağa dökebilecek kişiler sosyal medyada çoğaldı.

Teknolojiden kaçılamadığı gibi, hayatı kolaylaştırmak insanın da vazîfesidir. Dijital teknolojinin büyük çoğunluğu, özellikle cep telefonları yabancı uyruklu; ancak kullananların büyük çoğunluğu ise Doğu toplumlarıdır. Unutulmamalıdır ki, son on yıl içinde dijital teknoloji tüketimi pahalıya patladı. Bazıları, yazılımla özel programlar kodlayarak köstebek oluşturdular ve kitleleri harekete geçirdiler.

***

Dördüncü Sanayi Devrimi’nden ve bunun dijital ayağından kaçamayız. Cep telefonu ortamında doğan, sınıfta cep telefonunu elinden düşürmeyen nesli doğru anlamalı ve doğru yetiştirmeliyiz. Batı’nın gittiği yol, yol olmaktan çıkmıştır.

***

Başlangıçta sadece bir sınıfın iletişimi için tasarlanan sanal sayfalar/sosyal ağlar artık kitlelerin kullanımındadır. Bu kitleleri fark edenler, baştaki iyi niyetlerini terk edip kötü niyetlerini mızrağa geçirdiler. Hepsi birer Haçlı seferine büründü. Dertleri, gençliği ve geleceği çalmak. Bu aşamada çok ileri gittiler. Kin ve hırslarıyla, dijital dünyadan geleceğe ve gençliğe saldırıyorlar. Bugün dijital dünyada hilâl kötü, haç ise güzel olarak gösteriliyor, buna sessiz kalınır mı?

Geç kalınırsa, “Zaman bendedir ve mekân bana emanettir” diyecek gençlik kalmayacak.

Dijital teknolojinin kölesi olmadan efendisi olmaya mecburuz. “Yazılım” ile bu dijital çağın Haçlı zihniyetini temizlemek gerekir. Bu aşamada sosyal ağlarda iyinin de, kötünün de olduğu unutulmamalıdır. Yerli ve millî yazılımlar ile iyiyi kötüden ayırt etmek zorundayız. Sosyal medyanın Haçlı zihniyetine “Dur!” demek zorundayız.

Dijital çağda, sosyal medyada Anadolu’nun yerli, millî ve mânevî değerleri yer almalıdır. Anadolu’nun bütün değerleri ve irfânının rüzgârı sanal dünyada esmelidir. Dijital dünyanın Haçlılarının benlik, vicdan, gönül ve ruhları işgal etmesinin önüne geçilmelidir.  

Aziz milletin irfânının gülleri, dalları ve tohumları dijital dünyanın sosyal ağlarında dalgalanmalıdır. Dijital kültürün içi medeniyetimiz ile doldurulmalıdır. Bu aşamada e-imza, e-ticaret, e-sağlık, e-tebligat ve e-öğretim hayatımıza girmişken, tüm öğrenme süreçlerinde dijital medyanın kaçınılmaz olduğu bu çağda yapay zekânın efendisi olmak zorundayız. Aksi durumda kölesi olmaktan kurtulamayız!

Sosyal medya bizi dönüştürmeden, dijital teknolojiyi yerli, millî ve mânevî değerleri doldurup yoğurarak, Anadolu’nun güzîde insanlarının irfânlarını dijital dünyaya hâkim kılmalıyız.

Teknoloji araç ve makinedir, amaç değildir. İnsan, makinenin nesnesi olmamalıdır. Değilse, yapay zekâ ile nakış nakış dokuyamadığımız dijital teknolojinin kölesi olmaktan kurtulamayız.