Üsküdar’da kitap kokusu

Üsküdar, Kaymakamı, Başkanı ve halkıyla emsal bir yaşam portföyü sunmakta ve tarihin geleneksel dokusunu hem kalpte, hem kentte var etmeye devam ederken modern dünyanın hayatı kolaylaştıran kazanımlarını da ilmek ilmek dokumakta…

BUGÜNKÜ yazımı kadim Üsküdar’a ayırmak istedim. Antik Çağ’ın Altın Şehri… Boğaz kıyısı boyunca uzanan semtleriyle, coşkun ve şanlı bir geçmişin izdüşümü camileriyle yaşanası bir yer... İlçenin bir yanı yalıların Boğaz’la dostluğunu sahnelerken, bir yanda sokak çeşmeleri, külliyeler ve Mimar Sinan dokunuşu ibadethanelerle tam bir renk cümbüşü…

Çok eski zamanlardan beri yerleşim görmüş, Türklerin de mazisinde kıymettar hatıralar hanesinde derin izler bırakmış Üsküdar, evliyaları, âlimleri ve süreğen bir canlılıkla hayatın her kesitini anlatan sade insanlarıyla, yaşamın çağlar boyu tüm merhalelerini bir tablo gibi yansıtmaya devam ediyor.

Bir yanda durmaksızın akıp giden insan kalabalıkları modern dünya kaygısını mırıldanıyor, bir yanda Karacaahmet Mezarlığı beldenin tam vasatında uhrevÎ bir yolculuğu hatırlatıp duruyor.

Üsküdar’ın kimliğinde bir başka tını daha var. “Kitaplar”...

Semt semt karşılar insanı sahaflardan yayılan kitap rayihaları. Kütüphaneler serpilmiştir ilçenin damalarına. Üsküdar ve kitap ayrılmaz bir döngünün parçalarıdır. Külliye kütüphanelerinden semt kitaplıklarına kadar kuşatır dört bucağı.

“Dört bucak” demişken, bugünlerde Üsküdar’da yeni bir hareketlilik hâkim: “Köşe Bucak Kitap Fuarı”…

Gitmeyenler varsa gitmeli, kitapların insanı sevdiği bu organize mutluluğa eşlik etmeli!

Üsküdar kıymetli bir Kaymakama ve Belediye Başkanına sahip. Belki de İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri. Hiç durmadan bölgenin abâd edilmesinde ter döken bir ekabir sınıfı var burada: Sevgili Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve kıymetli Belediye Başkanı Hilmi Türkmen…

Bu iki güzide insan, yeri geliyor, birliğin kudretinde Üsküdar’a bambaşka bir hizmetle el ele veriyor; yeri geliyor, kendi gönül dünyalarından bulundukları yeri süsleyen icraata ayrı ayrı kolları sıvıyor. Fakat kesintisiz bir şekilde hizmet aşkı içinde, Üsküdar’ın çehresini güldürmeyi başarıyorlar. Sadece insana değil, insanı var eden her bir zerreye temas ediyorlar. Şehrin hayvanlarına sokak sokak evler, barınaklar dikerken, onlar için sağlık hizmetinde gönül neferleri görevlendiriyorlar. Bir tarafta eğitimde eşitlik ilkesiyle özel çocuklarımızı kucaklarken, bir yandan ta İdlib’e, Afrika’ya el oluyor, tır tır yardım taşıyorlar.

Geri dönüşümün merkez ilçesi hâline gelen Üsküdar’da halk da bu fayda grafiğini yukarı taşımada büyüklerinin izinden gidiyor.

Üsküdar, Kaymakamı, Başkanı ve halkıyla emsal bir yaşam portföyü sunmakta ve tarihin geleneksel dokusunu hem kalpte, hem kentte var etmeye devam ederken modern dünyanın hayatı kolaylaştıran kazanımlarını da ilmek ilmek dokumakta.

İşte bu hizmet yağmurunda bir damla “7’nci Üsküdar Kitap Fuarı”! Kütüphane açmaktan, oradan oraya kitap devşirmekten yorulmayan Üsküdar’ın bu saygın büyükleri, şimdi de göz alıcı dekoru, kalplerde yer eden yazar konukları, söyleşileri ve etkinlikleriyle büyüleyici bir fuarı insanlığa sundular. Tabiî ki çocukları da bu işe dâhil ettiler ve belli günlerde okullardan küme küme öğrencileri fuara getirerek kitaplarla buluşturdular.

Ne diyelim, Üsküdar’ı yaşamak lâzım!

Buradan Sayın Kaymakam Murat Sefa Demiryürek’e ve Sayın Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e, onlarla birlikte alın teri döken tüm gönül erlerine teşekkürü bir borç biliyorum. Üsküdar sizinle daha güzel!