Ülkemizdeki sanal dünya destinasyonları

Haber siteleri içerisinde “hurriyet.com.tr” aylık olarak 96 milyonun üzerinde bir ziyaret trafiğine sahipken, “sozcu.com.tr” 92,3 milyon, “sabah.com.tr” 53,1 milyon, “milliyet.com.tr” 41,8 milyon, “haberturk.com” 39,2 milyon ve “haberler.com” ise 35,1 milyon ziyaret trafiğine sahip görünüyor.

SON birkaç yazıdır dijital mecraların hayatımızdaki yeri ve ülkemiz insanının dijital dünya ile ilişkisini istatistikler eşliğinde ele alıyorum. Konuyla ilgili yazdığım son yazıda, insanımızın dijital mecraları ne amaçla kullandığını ve internete ne aracılığıyla bağlandığını ele almaya çalışmıştım. Bu yazıda ise insanımızın en çok ziyaret ettiği internet sitelerine değinmeye çalışacağım.

DataReportal’ın “Dijital 2022: Türkiye” raporuna göre, ülkemiz insanının en çok ziyaret ettiği sitelerin yer aldığı listenin en tepesinde Google yer alıyor. Google’den sonra ise Youtube geliyor. Listenin üçüncü sırasında ise Facebook yer alıyor. Facebook’u Hürriyet ve Sözcü gazetelerinin internet siteleri takip ediyor. Twitter ise altıncı sırada kendine yer bulmuş görünüyor. 

Twitter’ı Google’ın “com.tr” uzantılı sitesi takip ederken, Ekşi Sözlük, “sahibinden.com” ve Instagram ise ilk onda yer alan diğer mecraları oluşturuyor. 

Geçen yazıda insanımızın interneti daha çok bilgi ve haber almanın yanı sıra eğlence içerikleri için kullandığına değinmiştik. Listenin ilk 10 sırasında yer alan internet siteleri bu bilgiyi destekliyor. Öyle ki, “sahibinden.com” dışındaki tüm siteler bilgi ve eğlence amaçlı kullanılan sitelerden oluşuyor. 

Google açık ara zirvede

Raporda aylık olarak en çok ziyaret edilen 20 siteye yer verilmiş. Buna göre aylık olarak ilk 10 dışında en çok ziyaret edilen siteler sırasıyla “hepsiburada.com”, “trendyol.com”, “sabah.com.tr”, “wikipedia.org”, “mynet.com”, “milliyet.com”, “n11.com”, “haberturk.com”, “turkiye.gov.tr” ve “haberler.com” sitelerinden oluşuyor. 

Sitelerin ne kadar ziyaret edildiği de raporda yer alıyor. Buna göre aylık olarak Google 782 milyon kez (google.com 709 milyon; google.com.tr 73 milyon) ziyaret edilmiş. Youtube’nin ziyaret edilme sayısı ise yaklaşık 175 milyon. Facebook ise yaklaşık 130 milyon kez ziyaret edilmiş. 

Hürriyet ve Sözcü uzak ara önde

Haber siteleri içerisinde “hurriyet.com.tr” aylık olarak 96 milyonun üzerinde bir ziyaret trafiğine sahipken, “sozcu.com.tr” 92,3 milyon, “sabah.com.tr” 53,1 milyon, “milliyet.com.tr” 41,8 milyon, “haberturk.com” 39,2 milyon ve “haberler.com” ise 35,1 milyon ziyaret trafiğine sahip görünüyor.  

Haber siteleri içerisinde “haberler.com”u ayrı tutmak gerekiyor. Çünkü “haberler.com”, diğer haber sitelerinden, internet üzerinden yayın yapan tek haber portalı olarak öne çıkıyor. 

Listede 72,2 milyon ziyaret ile sekizinci sırada yer alan “eksisozluk.com” ise internet sözlüğü formatında ilk 20 içerisinde yer alan tek internet sözlük sitesi olarak öne çıkıyor. 

Listenin ilk 10 sırasında yer alan tek alışveriş sitesi olan “sahibinden.com”un ziyaret edilme sayısı ise 70,3 milyon olarak görülüyor. Alışveriş siteleri içerisinde “sahibinden.com”u ayrı değerlendirmek gerekiyor. Çünkü “sahibinden.com” daha çok araç ve emlak satışı nedeniyle öne çıkan bir site olarak görülüyor. 

Sonraki yazıda sosyal medya ve alışveriş sitelerinin ziyaret edilme istatistiklerini yorumlamaya devam edeceğim…