Ülkemizdeki sanal dünya destinasyonları (2)

En çok ziyaret edilen ilk yirmi sitenin son 10 sitesi arasında alışveriş sitelerinin ağırlığı göze çarpıyor. Daha doğrusu, alışveriş siteleri en çok ziyaret edilen ilk 20 sitenin son onunda yer alıyor.

SON birkaç yazıdır dijital mecraların hayatımızdaki yeri ve ülkemiz insanının dijital dünya ile ilişkisini istatistikler eşliğinde ele alıyorum. Konuyla ilgili yazdığım son yazıda insanımızın en çok ziyaret ettiği internet sitelerini ele almıştım. Bu yazıda da aynı konu üzerinde durmaya devam edeceğim. 

DataReportal’ın “Dijital 2022: Türkiye” raporunda aylık olarak en çok ziyaret internet mecraları arasında sosyal medya platformlarının ziyaret edilme istatistikleri önemli bir yer tutuyor. Sosyal medya ziyaretlerinde en çok uğranan alan, aylık ortalama 174 milyon ziyaret ile Youtube. Youtube’den sonra ise Facebook geliyor. İnsanımız Facebook’u aylık ortalama 129 milyon kez ziyaret ediyor. Facebook’u 88,8 milyon ziyaret ile Twitter izliyor. Twitter istatistikleri önemli. Çünkü önceki yazılarımda sosyal medya kullanıcı sayılarına değinerek Instagram kullanıcı sayısının Twitter’den daha fazla olduğunu dile getirmiştim. Fakat “Dijital 2022: Türkiye” raporunda yer alan listeye göre, Instagram kullanıcı sayısı daha fazla olmasına rağmen Twitter, Instagram’dan daha fazla ziyaret edilmiş görülüyor. Bu da Twitter’in kullanıcısı olmayan kişiler tarafından da fazlasıyla ziyaret edildiğini gösteriyor. İnsanlar haber niteliği taşıyan veya kamuoyuna haber olarak yansıyan içerikleri Insagram’dan değil, Twitter’den paylaşıyor ya da Twitter’i kaynak gösteriyorlar.  

Bu gösterge Twitter’in bir haber kaynağı işlevi gördüğünün de bir delili aslında. Twitter’i ise 63,1 milyon ziyaret ile Instagram takip ediyor. Listenin ilk 20 sırasında başka yer alan bir sosyal ağ bulunmuyor. 

Alışverişte sitelerinde kıyasıya rekabet

En çok ziyaret edilen ilk yirmi sitenin son 10 sitesi arasında alışveriş sitelerinin ağırlığı göze çarpıyor. Daha doğrusu, alışveriş siteleri en çok ziyaret edilen ilk 20 sitenin son onunda yer alıyor.  

Sahibinden.com’u emlak ve araç satışına da yer verdiği için listenin dışında tutacak olursak, insanımızın internet üzerinden en çok alışverişi hepsiburada.com’dan yaptığı görülüyor. Hepsiburada’yı Trendyol ve N11 takip ediyor. Rapora göre 2021 yılında insanımız alışveriş sitelerini 160 milyonun üzerinde ziyaret etmiş görünüyor. 160 milyonun üzerinde gerçekleşen internet trafiğinin 61 milyondan fazlası “Hepsiburada” üzerinden, 60 milyonun biraz üzerindeki Trendyol üzerinden, 40 milyonunun ise N11 üzerinden gerçekleştiği görülüyor. 

Hepsiburada ve Trendyol’un listeyi kendi kategorilerinde domine etmeye devam edeceği görülüyor.

Kamu hizmetleri e-devletleşiyor

En çok ziyaret edilen ilk 20 içerisinde iki alan, verdiği farklı hizmet türüyle öne çıkıyor. Bunlardan ilki, bir internet ansiklopedisi olma özelliği taşıyan Wikipedia. Rapora göre insanımız ayda ortalama 46,9 milyon kez wikipedia.org’u ziyaret ediyor. 

Listenin ilk 20 sırasında verdiği hizmet türüyle farklılaşan bir diğer alan ise e-devlet olarak bilinen “turkiye.gov.tr”. 

Rapora göre insanımız e-devlet portalı olan turkiye.gov.tr’yi aylık olarak 36,5 milyon kez ziyaret ediyor. E-Devlet portalının listenin 19’uncu sırasında olması önemli. Çünkü aylık ziyaret trafiğinin 37 milyona yaklaşması insanımızın birçok işinin e-devlet hizmeti üzerinden yürüttüğünü gösteriyor. Tabiî trafiğin bu kadar yüksek olmasında E-Devlet hizmetine gelen yeniliklerin önemli bir rolü var.  Ayrıca pandeminin de E-Devlet portalı üzerindeki ziyaret trafiğinin artırdığını da söylemek gerekir.