Ülkemizde klasik medyaya yönelim artıyor mu?

İstatistikler, internette geçirilen zamanın hâlâ yüksek olduğunu gösterse de internet ve sosyal medyada geçirilen zamanın azaldığına, buna mukabil televizyon karşısında geçirilen zamanın ise arttığına vurgu yapıyor.

DÜNYADAKİ internet kullanım verilerine ilişkin düzenli ve kapsamlı raporlar hazırlayan DataReportal, ülkemizdeki dijital verilere ilişkin yayınladığı “Türkiye Dijital 2023” raporunda geniş istatistiklere yer veriyor. Rapor adeta ülkemizdeki dijital dünyanın röntgenini çekiyor.

Cep telefonu kullanıcı sayısı artarken internet kullanıcı sayısındaki artış yavaşladı

DataReportal Digital 2023 Türkiye raporunda, ülkemiz nüfusunun 2023’ün başında 86 milyona yaklaştığı belirtiliyor. Rapor, ülkemizde kayıtlı 81,7 milyon cep telefonu kullanıcısının olduğunu ve bu sayının toplam nüfusa oranının yüzde 95,4 olduğuna vurgu yapıyor. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 yani 2,6 milyon kullanıcı artışının olduğu anlamına geliyor.

Raporda, ülkemizdeki internet kullanıcı sayısının 71,38 milyon olduğu ve bu rakamın toplam nüfusa oranının ise yüzde 83,4 olduğu dile getiriliyor. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 yani 416 bin kullanıcı artışı olduğunu gösteriyor.

Rapor, ülkemizdeki 71,38 milyon kullanıcının yüzde 94,3’ünün internete cep telefonları üzerinden bağlandığını ifade ediyor. Raporda ülkemizdeki sosyal medya kullanıcı sayısının ise toplamda 62,55 milyon olduğu belirtiliyor. İstatistikler mobil kullanıcı sayısındaki artışın internet kullanıcı sayısındaki artışın 5 katından daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Sosyal medyada geçirilen zaman azalırken televizyonla geçirilen zaman artıyor

Raporda ülkemiz insanının zamanını hangi medya organlarında geçirdiğine dair istatistiklere de yer veriliyor.

Buna göre, ülkemiz insanı günde 7 saat 24 dakikasını internette geçiriyor. Fakat rapor, internet kullanımının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 yani 36 dakika azaldığını da vurguluyor. Yani insanımızın internette geçirdiği vakit geçen yıla göre 36 dakika azalmış olduğu görülüyor. Rapor, bu zamanın 4 saat 26 dakikasını cep telefonları, 2 saat 58 dakikasını ise bilgisayar ve tabletler üzerinden gerçekleştiğini ifade ediyor.

Rapora göre, ülkemiz insanı günün 3 saat 47 dakikasını televizyon başında geçiriyor. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 yani 15 dakika artış anlamına geliyor. Yani istatistiklerde ülkemiz insanının geçen yıla göre daha fazla televizyona vakit ayırdığı görülüyor. Rapor, ülkemiz insanının günün 2 saat 54 dakikasını sosyal medyada geçirdiğini dile getiriyor. Fakat aynı rapor, sosyal medyada geçirilen zamanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 yani 5 dakika azaldığına da vurgu yapıyor.

Raporda ülkemiz insanının dijital medya sitelerinde geçirdiği zamana da değiniliyor. Buna göre insanımız günde 1 saat 49 dakikasını bu mecralarda geçiriyor.

İstatistikler, internette geçirilen zamanın hâlâ yüksek olduğunu gösterse de internet ve sosyal medyada geçirilen zamanın azaldığına, buna mukabil televizyon karşısında geçirilen zamanın ise arttığına vurgu yapıyor. Yani istatistikler, ülkemizde klasik medya araçlarına bir yönelim olduğunu gösteriyor.