Türkiye’nin “Edebiyat Yolu”

Bütün bu çabaların hedefi, dünya ticâretinde daha fazla söz sahibi olmaktır -ki dünya ticâretinin belirleyici unsurlarından biri yine ulaştırma sektörüdür-. Yeni İpekyolu’nun merkezi olacak bir Türkiye altyapısı oluşturmak öncelikli hedeflerimizden biri…

TÜRKİYE her alanda olduğu gibi ulaşım yatırımlarında da hız kesmeden yoluna devam etmekte. Bunun son örneği, Kahramanmaraş-Göksun Karayolu…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana hayata geçirilen bölünmüş yol projelerinden biri olan Kahramanmaraş-Göksun Karayolu tamamlanarak 7 Kasım günü hizmete girdi.

Bu yolda, toplam uzunluğu 32.5 kilometre olan 11 adet çift taraflı tüp tünel ve 570 metre uzunluğundaki 2 adet viyadük bulunuyor.

Diğer tünel ve viyadüklerden farkı ne mi?

Söz konusu Kahramanmaraş ise, işte tam orada iş değişir!

Şehre adım attığınız andan itibaren başınızı çevirdiğiniz her yerde edebiyat kokusunu almaya başlayacağınız bu şehrin yolu başkadır. O zaman ismi de farklı olmalıdır. Her kilometresinde şiir olmalıdır...

Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, ülkemize kültür ve sanat anlamında eşsiz katkıları bulunan Kahramanmaraşlı güzel insanların ismini vermek gerekirdi bu yola, öyle de oldu. Tünel ve viyadüklere, Kahramanmaraş ile özdeş sanat adamlarının isimleri verildi:

Cahit Zarifoğlu, Akif İnan, Alaaddin Özdenören, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Nuri Pakdil, Abdurrahim Karakoç, Bahattin Karakoç, Sezai Karakoç, Aşık Mahsuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek ve Necip Fazıl Kısakürek…

Kahramanmaraş’ı İç Anadolu’ya bağlayan ve günlük ortalama 8 bin aracın geçtiği yol, toplam 64,1 kilometre uzunluğunda. Kahramanmaraş-Göksun Karayolu Projesi, ayrıca Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz’i de birbirine bağlayan yüksek stratejik öneme sahip bir yatırım.

Tünel ve viyadüklerin hâricinde, yolda 145 metre uzunluğunda 3 adet köprü ve 734 metre uzunluğunda 6 adet köprülü kavşak bulunuyor.

Yola, Kahramanmaraş’ın edebî yönünün özeti olarak “Edebiyat Yolu” ismi verildi. Cumhurbaşkanımız, bu ismi projenin açılış konuşmasında şu sözlerle ifade etti: “Bu kadar şairin ismini taşıyan yolun adının da ‘Edebiyat Yolu’ olması kadar tabiî bir şey olamaz.”

Şahsım ve Kahramanmaraş’ım adına teşekkür ederim Sayın Cumhurbaşkanım!

Edebiyat Yolu’nun bölge için önemi

Ulaştırma sektörü, ulusal ve uluslararası gelişmelerden doğrudan etkilenen bir sektör olarak iç ve dış ticâretin yapıtaşıdır. Ulaşım bir ülkede kalkınmayı ve refahı etkileyen önemli faktörlerden biriyken, bu anlamda karayolu taşımacılığının tarihten bu yana en temel itici güç olarak üstlendiği rol bir hayli önemli.  

Karayolu, nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin olduğu bütün noktalara erişim demektir.

Karayolu ağının güvenli, erişilebilir, ekonomik, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir hâle getirilmesi ve akıllı ulaşımın sisteme entegre edilmesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanan araçların yaygınlaştırılması, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden sadece birkaç tanesi. Gün geçtikçe Türkiye yerli ve millî akıllı ulaşım sistemleri sayesinde yük ve yolcu taşımacılığında dijital dünyanın nimetlerinden daha fazla yararlanıyor.

Bütün bu çabaların hedefi, dünya ticâretinde daha fazla söz sahibi olmaktır -ki dünya ticâretinin belirleyici unsurlarından biri yine ulaştırma sektörüdür-. Yeni İpekyolu’nun merkezi olacak bir Türkiye altyapısı oluşturmak öncelikli hedeflerimizden biri…

İşte Kahramanmaraş-Göksun Karayolu da, Kayseri-Kahramanmaraş- Gaziantep yoluyla birleşerek doğudan-batıya, kuzeyden-güneye transit trafik ile turizm ve ticâret sirkülasyonu sayesinde bölgenin gerek sosyal, gerek ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.

Ticârette iki önemli deniz olan Akdeniz ile Karadeniz’i birleştiren bu yol ile Orta Doğu ticâretinin artması amaçlanıyor. Kahramanmaraş’ın ürünleri ve meşhur tatları uzak diyarlardaki damaklarda da yer bulacak…

Bu yolla, 80 kilometre olan Kahramanmaraş-Göksun arası, 16 kilometre daha kısalarak 64 kilometreye iniyor. Bu mesafe ile seyahat süresi de 39 dakika kısalıyor. Bu kısalmanın getirisi olarak zamandan yılda 75.2 milyon lira, akaryakıttansa 55.1 milyon lira tasarruf sağlanması bekleniyor.

Kahramanmaraş-Göksun Karayolunda bulunan bin 630 metre rakımlı Püren geçidi kış mevsiminde yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanır, araçlar bu yolda mahsur kalırlardı. Isının da bu bölgede oldukça düşük derecede olması nedeniyle buzlanma meydana gelir, araçlar kayardı. Yol kapanınca, bazen uzun saatler araç içinde beklenirdi.

Amacınız gezmek ise, yolun bu durumu belki bir anlamda çekilebilir fakat aracın içinde Ankara’ya yetişmesi gereken kişi bir hasta ya da okuluna giden üniversite öğrencisi ise, o zaman bu durum katlanılabilir olmaktan o kadar uzaktır ki tarifi zordur.

Bu yol ile birlikte Püren geçidi problemi ve yaşanan tüm olumsuzluklar artık son bulacak ve tarihin sayfalarında birer anı olarak yer alacak.

Diğer taraftan, bu yolun hizmete girmesiyle birlikte Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesindeki turizm merkezlerine kolay ve hızlı ulaşım sağlanması da mümkün. Bu sayede Kahramanmaraş merkezine sadece 15 dakikalık mesafede bulunan “Yedikuyular Kayak Merkezi” başta olmak üzere Kahramanmaraş’ta bulunan ve gezip görülmeye değer birçok turistik mekân da kolay ulaşılabilir hâle gelmiş durumda...

Bence denemeye değer bir yol olmuş. 

Kahramanmaraş’ta buluşmak dileğiyle…