Türkiye’nin büyük hayâllerinden biri gerçek olma yolunda!

18 Mart 2022 tarihi, 1915 Çanakkale Köprüsü için “Hayâldi, gerçek oldu” deme vakti olacak inşallah… Büyük Türkiye’nin büyük hayâllere ve bu hayâlleri gerçekleştirme yolunda adım atan insanlara ihtiyacı var. Hayâller ancak gerçeğe dönüştükleri vakit marka olurlar.

TARİHÎ günlerden geçtiğimiz bu dönemde, dünya üzerinde birçok şey durmasına rağmen Türkiye, dev projelerini sürdürmeye devam ediyor.

Bu ülkenin asırlık hayâllerinden, asrın projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü de bunlardan biri…

Bir milletin direniş muştusu olan Çanakkale Zaferi, bir hayâl olmanın ötesine geçip gerçeğe dönüşmüştü. Asırlık 1915 Çanakkale Köprüsü hayâlinin de gerçeğe dönüşme zamanı gelmişti…

***

Büyük işlerin başarılması için büyük hayâller kurma özelliği olan insanlara ihtiyaç vardır. İktidara geldiği ilk günden beri ülkemizde gerçekleşen yatırımların arkasındaki güç ve hayâl insanı olarak Cumhurbaşkanımız, 2017 yılının Mart ayının 18’inde, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı için “Ya Allah, Bismillah” demişti.

2015 yılında fizibilite çalışmaları yapılan köprü için, Çanakkale ilinin Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçesinin Sütlüce mevkii ile Asya tarafındaki Lapseki ilçesinin Şekeryaka mevkii arasında karar kılındı.

Uzunluk, 770’er metre yan açıklıklarla birlikte 3 bin 563 metre, geçiş uzunluğu 4 bin 608 metre, sudan yüksekliği ise 69 metre olarak plânlandı.

Her iki yakada 333’er metre yüksekliğinde iki ayağı oluşturacak dört kule ile 32 blokun yerleştirilmesiyle çelik kuleler 318’er metre yüksekliğe ulaşacak.

***

Yapılacak olan bir asma köprü... Tıpkı her biri kendi bünyesinde barındırdıkları özellikleri ile dünyada farklı kategorilerde kendine üst sıralarda yer edinmiş, medeniyet markası anlamında örnek teşkil eden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü gibi…

İlk örnekleri 19’uncu yüzyılda görülmeye başlanan asma köprüler, mimarî harikalardan belki de en etkileyici olanları. Dünyanın en büyük ülkeleri yıllar boyu mimarinin ve yaratıcılığın sınırlarını zorlayarak daha uzun asma köprüler oluşturmak için yarıştalar. Ana kirişin veya köprünün kule ile bağlantısını sağlayan tonlarca ağırlıktaki çelik halatların birleştirilme aşamasından gerilme aşamasına kadarki zahmetli süreci anlatmak zor.

Bu ülkenin hayâllerine prangalar geçirmeye çalışanlara inat Çanakkale Boğazı’nı bir gerdanlık gibi süsleyecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımında barındırdığı ince detaylarla dünyada ilk olmaya aday.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılını temsilen 2023 metrelik orta açıklığıyla, tamamlandığı vakit dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprü unvanını elde edecek.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule bağlantıları ve diğer bağlantı elemanlarının alacağı renk, Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz…

Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmının temsil ettiği görüntü, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisi…

16 Mayıs 2020 itibariyle köprünün yaklaşık 9 aydır yapımı süren ayakları için artık sona gelinmişti. 318 metre yüksekliğindeki çelik kulelerin son blokunun yerleştirilme işlemi, Cumhurbaşkanımız ile Ulaştırma ve Altyapı bakanımız tarafından gerçekleştirildi. Böylece 4 kulenin tüm blokları tamamlandı ve köprünün inşâsında önemli bir aşama geride kalmış oldu.

2’ye 3 şeritle hizmet verecek olan köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret istasyonu inşâ edilecek.

***

Şanlı tarihimize ve 21’inci yüzyıla yaraşır bu projenin tamamlanmasıyla ülkemize sağlayacağı faydalar oldukça fazla olacak.

Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinin belgesi niteliğindeki Vizyon 2023, önemli hedeflerinden birine böylece ulaşacak. Master Plânı’ında öngörülen, yurtiçinde karayollarının iyileştirilme hedefi noktasında da önemli rol üstlenecek. Köprü, Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ivme kazanmasına aracılık edecek.

Projenin hizmete girmesiyle, yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının ortadan kalkması üzerine ithalat ve ihracat noktasında zaman mâliyeti azalacak. Bu anlamda yük taşımacılığını daha hızlı hâle getirip mâliyetleri düşürmesiyle birlikte, bu bölgelerimizin sadece ekonomik anlamdaki faaliyetlerini değil, sosyal bağlarını da güçlendirecek.

İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşacak. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükü hafiflemiş olacak.

Ulusal ve uluslararası turizmin canlanmasına vesîle olacak. Avrupa ve Balkanlar, bilhassa Yunanistan ve Bulgaristan ile gerek ticarî ilişkiler, gerekse kültürel etkileşim noktasında olumlu ilerlemeler sağlanabilecek. Ülkemizdeki birçok turizm merkezinin Avrupa ülkeleri ile arasındaki mesafe kısalacak ve turizm sektöründe gelişme sağlanacak.

Projenin tüm aşamalarında binlerce kişiye sunacağı istihdam ve çeşitli sektörlere katacağı artılarla Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapacak.

Bu hayâlleri gerçekleştirmeye güçleri yetmeyenlerin tüm olumsuz söylemlerine, bu yatırımları engelleme çalışmalarına rağmen, 18 Mart 2022 tarihi, 1915 Çanakkale Köprüsü için “Hayâldi, gerçek oldu” deme vakti olacak inşallah…

Büyük Türkiye’nin büyük hayâllere ve bu hayâlleri gerçekleştirme yolunda adım atan insanlara ihtiyacı var. Hayâller ancak gerçeğe dönüştükleri vakit marka olurlar.

İstanbul’un Fethi de Fâtih’in hayâli değil miydi?

 

http://www.1915canakkale.com/