Türkiye ve dijital ekonomi (2)

Ülkemizde yemek ve benzeri ürün siparişi veren kişi sayısı, bir önceki yıla göre 4,5 milyon artarak 22,68 milyon kişiye ulaşmış. Bir yılda çevrimiçi yemek ve benzeri ürün siparişlerine ödenen ücretse bir önceki yıla göre 64 milyon dolar artarak 518 milyon dolar (9,634 milyar lira) olarak gerçekleşmiş.

ÜLKEMİZ insanının internet üzerinden yaptığı harcamalara değindiğim son yazımda, insanımızın tüketici ürünlerine bir yılda yaklaşık 400 milyar lira harcadığına değinmiştim.

Bu yazımda ise insanımızın dijital mecralardan edindiği turizm giderlerine ve çevrimiçi yemek siparişlerine ilişkin verileri ele almaya çalışacağım.

Dijital Türkiye turizm giderleri 75 milyar lira

Datareportal’ın “Dijital 2022: Türkiye” raporuna göre, insanımızın uçuş hizmetlerine ödediği ücret, bir önceki yıla göre 418 milyon dolar artarak 1,78 milyar dolara ulaşmış. Yani insanımızın uçuş hizmetleri için ödediği miktar yaklaşık 22 milyar lira.

İnsanımızın araç kiralamaya bir yılda ödediği miktar ise bir önceki yıla göre 11 milyon dolar azalarak 181,9 milyon dolarda kalmış. Yani araç kiralama için yaklaşık 3,4 milyar lira ödeme yapmışız.

Bu azalmada hiç şüphesiz pandemi nedeniyle sokağa çıkma ve iller arası seyahat kısıtlamasının payı büyük.

İnsanımızın raylı sistemler için harcadığı ücret ise bir önceki yıla göre 9,8 milyon dolar artarak 27,86 milyon dolar olmuş ve rapora böyle yansımış. Yani insanımız, raylı sistemlerle yaptığı yolculuk için 518 milyon lira ödeme yapmış.

İnsanımızın uzun otobüs ve benzeri seyahat araçları için ödediği miktarsa bir önceki yıla göre 39 milyon dolar artarak 152 milyon dolardan 191 milyon dolara çıkmış. Yani insanımız otobüs seyahatleri için 3,55 milyar lira ödeme yapmış.

İnsanımızın otel konaklamaları için harcadığı ücret de bir önceki yıla göre 269 milyon dolar artarak 917,8 milyon dolara ulaşmış. Yani otel konaklamaları için yaklaşık 17,1 milyar lira ödeme yapılmış.  

Ülke insanımızın turizm ve seyahat konusunda diğer işlemler için harcadığı miktar ise 1,125 milyar dolar yani 21 milyar liraya yakın. Turizm ve seyahat için dijital mecralardan harcanan rakam, yıllık 4 milyar doların üzerinde. Bir başka ifadeyle, bir yılda turizm ve seyahat hizmetleri için dijital mecralardan yaklaşık 75 milyar lira harcama yapmışız.

Dijital medya içerikleri yaklaşık 24 milyar lira

Rapor, ülkemiz insanının video oyunlar, VOD yayınlar (istediğiniz filmi, istediğiniz bir zamanda çağırıp izleyebilme olanağı sağlayan platformlar), e-kitap, e-dergi gibi dijital yayıncılık veya çevrimiçi yayıncılık ve de dijital müzikler için yaptığı harcamalara yer veriyor. Buna göre insanımızın video oyunlar için harcadığı miktar, bir önceki yıla göre 82 milyon dolar artarak 527,8 milyon dolara (9,817 milyar lira) ulaşmış.

VOD yayınlar için harcanan miktarda bir önceki yıla göre 109 milyon dolar artarak 421 milyon dolardan 530,7 milyon dolara (9,871 milyar lira) çıkmış. E-kitap, e-dergi gibi dijital yayıncılık veya çevrimiçi yayıncılık içeriklerine 81,95 milyon dolar (15,1 milyar lira), dijital müzikler için ise 110,6 milyon dolar (1,971 milyar lira) harcanmış. Bu alandaki toplam harcama da 1,25 milyar doların (23,25 milyar lira) üzerine çıkmış.

Çevrimiçi yemek siparişlerine yaklaşık 10 milyar lira

Raporda insanımızın çevrimiçi yemek ve benzeri siparişlerine de yer veriliyor. Buna göre ülkemizde yemek ve benzeri ürün siparişi veren kişi sayısı, bir önceki yıla göre 4,5 milyon artarak 22,68 milyon kişiye ulaşmış. Bir yılda çevrimiçi yemek ve benzeri ürün siparişlerine ödenen ücretse bir önceki yıla göre 64 milyon dolar artarak 518 milyon dolar (9,634 milyar lira) olarak gerçekleşmiş.