Türkiye, Rusya üzerinden İngiltere’yi terbiye ediyor

Türkiye; Karabağ, Özbekistan, Ege, Kıbrıs ve Karadeniz’de plân bozucu ve yarma operasyonuyla küresel bir aktör olduğunu gösteriyor. Bu uğurda harika adımlar atılıyor. Yalnız bu adımlar atılırken Rusya ile gidilmesi, işlerin yolunda gideceği anlamına da gelmiyor…

DÜNYA gündemi giderek yoğunlaşıyor. Yaz aylarının sıcaklığına yoğunluk da eklenince iyice bunaltıcı olacak. Coğrafyanın dört bir tarafına yetişmek, ülkenin dışarıyla olan dengelerini gözetip lehte evirilmesini sağlamak marifet gerektiriyor; öyle de oluyor.

Coğrafyamız dışarıdan dört nokta ile kuşatılmak istenirken, şimdilerde bu durum altı noktaya çıktı. Ege’deki gerginlik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunanistan ziyaretiyle dengeli bir seviyeye erişti. Karadeniz’de Kırım civarı ve otuzdan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan NATO tatbikatı, tansiyonu giderek tırmandırıyor. Üstüne bir de İngiltere’nin Rusya’dan yediği saltolar, olayı derinlere sapladı. Doğu Akdeniz’de Kıbrıs, kıta sahanlığı, Batılı devletlerin savaş gemilerinin sinsi bekleyişleri ve Rusya’nın buradaki gövde gösterisi işin cabası. Karabağ’da Batılı devletler kaybetti, Rusya da sineye çekti. Uzak Doğu ve Bir Kuşak Bir Yol güzergâhı kavganın nedenlerinden önemli yerlerdir.

ABD, Afganistan’dan çıkıp Kabil Havalimanı’nın güvenliğini babasının hayrına Türkiye’ye bırakmak istemiyor. Bir Kuşak Bir Yol (Londra-Pekin hattı) güzergâhı ve civarındaki Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan’a girme plânları yapıyor. Böylece hem bu Türk devletlerine girmiş, hem de Kabil’de Türkiye’yi kontrol etmiş olacak. İşin daha da kritik noktası ise, Londra ile Pekin köprüsünün bekçiliğini yapmak istiyor.

Türkiye, Özbekistan ile ticaret anlaşması imzalayarak ABD’ye ilk golü attı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Karabağ kazanımının Türkiye’nin eğitimi sayesinde olduğunu ilk ağızdan dillendirdi. Bakü’de sergilenen Ermeni savaş hezimetlerinin içerisinde Rus silahları da var.

Kanal İstanbul, İngilizlerin tansiyonunu yükseltiyor ve yine İngilizlerin sağa sola çatmasına neden oluyor. Karabağ’da tam olarak bir yarma operasyonu ile Erivan üzerinden La République en Marche partisinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dize getirildi. Hançeri hissetmiş olmalı ki Türkiye ile gerilimin azaldığını ilk ağızdan bizzat Macron söyledi. Başka çaresi yok zaten!

İngiliz savaş gemisi Rus sınırına 3 kilometre kadar yaklaştı. Diğer bir tabirle burnunun dibine kadar sokulup “Gel, beni kaşı!” dedi. Rusya hemen uyarı ateşi açtı. İngiltere gemilerine uyarı ateşi açılmadığını ve gemilerinin Ukrayna kara sularında olduğunu ifade etti.

İngiltere’nin açıklaması karşısında Rusya da FSB sınır servislerini ortak eylemleriyle, İngiliz Defender destroyerinin Rus kara sularını terk ettiğini açıkladı. Yetmedi, İngiliz gemilerini sınırdan kovalarken Su-24M savaş uçaklarının da kullanıldığını belirtti. Bu, İngiltere için karizmasının çizilmesiydi. Sanırım İngiltere dersini almamıştı.

Hemen ardından bir çöp kutusunda İngiltere’nin Rusya’ya saldırı plânı, Afganistan ve Bir Kuşak Bir Yol hedefleri deşifre edildi. Bu eylem Rusya istihbaratı olabileceği gibi içerideki Julian Assange benzeri bir olay da olabilir.

İçeriden kıpırdanma olmayan İngiltere için Paris benzeri olaylar pek beklenilmez. Bu nedenle Londra metrosunda patlama ve yangın İngiltere’ye kısa sürede verilen üçüncü ders oldu. Anlaşılan o ki, İngiltere bununla da akıllanmadı ve Türkiye ile Rusya-Tataristan’da bir anlaşma ile bir salto daha yedi.

Türkiye ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma ile Tatneft AŞ, Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arasında kimya-sanayi alanı ve Bilişim Vadisi’nde bir üretim tesisi kuracak. Böylece İngiltere, bir tampon ile daha karşılaşmış olacak.

32 NATO ülkesinden binlerce askerin katıldığı ve Karadeniz’de yapılan Sea Breeze 2021 Askerî Tatbikatı, Kremlin’den tepki almasına rağmen devam ediyor. Bu tatbikatın son 24 yılın en büyük tatbikatı olduğu not olarak dursun.

Rusya hemen Doğu Akdeniz’de uçaklarla gövde gösterisi düzenledi. 300 yıldır indiği sıcak denizlerden çekileceğe benzemiyor. Artık Rusya sıcak denizlerde ve çıkacağını göremiyorum. Ayrıca Rusya, Kıbrıs’ta İngiliz üslerini hedef alıyor.

Sonuçta Türkiye; Karabağ, Özbekistan, Ege, Kıbrıs ve Karadeniz’de plân bozucu ve yarma operasyonuyla küresel bir aktör olduğunu gösteriyor. Bu uğurda harika adımlar atılıyor. Yalnız bu adımlar atılırken Rusya ile gidilmesi, işlerin yolunda gideceği anlamına da gelmiyor. Rusya her zaman kendisine yapılanın öcünü alır. Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de varız. Biden bir terör devleti için her şeyi yaptı. Resmiî olarak ilan edilmese de Suriye-Irak kuzey sınır hattında terör devletine Rusya ses çıkarmıyor. Zira PKK, PYG, YPG militanlarının eline Erivan maskesi altında Rus silahlarını Kremlin verdi.