Türkiye nereden nereye geldi?

Bir zamanlar başka devletlerden eski model araç ve engelli sandalyesi yardımı alan ülkemiz, çok şükür, artık hibe ve yardım yapan ülke konumuna geldi. Türkiye, AK Parti iktidarında yaklaşık 15 yıldır çeşitli ülkelere makine ve ekipman yardımında bulunuyordu, şimdi Coronavirüs münasebetiyle ABD, İngiltere ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yardımda bulunuyor.

YILLAR önce, “Yılmaz Çetin” müstear imzasını taşıyan, “Bir MİT Mensubunun Hatıraları” adlı kitabı okumuştum. Kitapta Türkiye’nin hâl-i pürmelâlini gösteren çok sayıda önemli ayrıntı vardı.

Bunlardan biri şuydu:

Yılmaz Çetin’in bulunduğu ekip Güneydoğu vilâyetlerinden birinde görev yaparken, bir gün bir ihbar alırlar. Şehirde dolaşan iki Amerikalı, şüpheli davranışlar sergilemektedir.

Bunun üzerine Amerikalıların araçlarının plâkasını tesbit edip şehirde bir kuyumcuda döviz bozdururken teşhis ederler. Bir süre sonra MİT mensupları, Amerikalıları takibe koyulur.

Ancak Amerikalılar birden şehir dışına çıkıp uzaklaşmaya başlarlar. MİT mensupları da onların peşine düşerler.

15 dakikalık bir takibin ardından Amerikalılar aracı sağa çekip inerler ve işaret ederek konuşmak istediklerini söylerler.

Yapılacak başka şey yoktur. MİT mensupları da araçtan inip Amerikalılarla selâmlaşırlar.

Bizimkiler daha söze başlamadan, Amerikalılardan biri aksanlı bir Türkçeyle, “Bu sizin bindiğiniz Land Roverları Türkiye’ye hibe olarak biz verdik. Ama bilmediğiniz bir şey var. Bu araçlar takip için elverişli araçlar değillerdir” der ve ardından bizimkilerin şaşkın bakışları arasında yollarına devam ederler.

İnsan geri kalmış, yardım alan ülkelerin istihbarat biriminde çalışınca işte böyle madara olabiliyor!

***

Yine yıllar önce, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Bey’i bir konuşması sırasında dinlemiştim. Şunları söylemişti:

“İstanbul’da benim Belediye Başkanlığı yaptığım dönemdeki hedeflerimiz ile şimdiki hedeflerimiz çok farklı. Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Belediye Başkan Yardımcısı arkadaşımız oradan engelliler için eski arabaları bir TIR’a yükler, bize gönderir, biz de onları dağıtır ve çok mutlu olurduk.

Hollanda’dan eski engelli sandalyesi getirtip dağıtan Türkiye’den, şimdi 1 milyon 600 bin Suriyeli muhacire ev sahipliği yapacak Türkiye’ye geldik. Türkiye oralardan buralara geldi.

Dünya Bankası yetkililerini havaalanında karşılar, ayaklarının altına kırmızı halılar serer, kredi koparmak için her şeyi yapardık. Memurun maaşını depremzedeler için gelen yardımlardan karşılayan bir ülkeydik…”

***

Bir zamanlar başka devletlerden eski model araç ve engelli sandalyesi yardımı alan ülkemiz, çok şükür, artık hibe ve yardım yapan ülke konumuna geldi.

Türkiye, AK Parti iktidarında yaklaşık 15 yıldır çeşitli ülkelere makine ve ekipman yardımında bulunuyordu, şimdi Coronavirüs münasebetiyle ABD, İngiltere ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yardımda bulunuyor.

Gazete haberlerine göre Türkiye, virüs salgınının ilk günlerinden itibaren Çin’e de yardım eli uzattı. TİKA aracılığıyla Çin’e tıbbî malzeme desteğinde bulunuldu. Çine ilk etapta bin adet biyolojik tehlike tulumu, 93 bin 500 adet koruyucu filtreli maske, bin adet tek kullanımlık koruyucu kıyafet ulaştırıldı.

Türkiye'’nin tıbbî yardımlarını taşıyan askerî kargo uçağı ikinci defa ABD’ye maske, koruyucu sağlık malzemesi, tulum ve dezenfektan olmak üzere önleyici sağlık malzemesi götürdü.

İngiltere’ye de 50 bin N95 maske, 100 bin cerrahi maske ve 100 bin koyurucu giysi içeren 250 bin kişisel koruyucu ekipman yardımında bulunuldu.

ABD’nin yaptırımları nedeniyle zor günler geçiren İran’da önü alınamayan salgın karşısında da Türkiye, İran’a uçak ve TIR’larla tıbbî malzeme gönderdi, göndermeye devam ediyor. İran’a bin tanı kiti, 4 bin 715 tulum, 20 bin önlük, 2 bin 4 gözlük, 4 bin N95 maske ve 78 bin üç katlı maske hibe edildi.

Bulgaristan’a da 50 bin maske, 100 bin koruyucu tulum ve 100 bin gözlük temin edilerek gönderildi. Bulgar Başbakan Boyko Borisov, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın talebimi geri çevirmemesine minnettarım” dedi.