“Türkiye Markası” ilâç gibi geldi!

“Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin yanı sıra Çin ve Kore gibi Asya devleri, politik süreçlerde pazarlama tekniklerini kullanmaya başlamışlardır. Zira hem ekonomik ilişkiler, hem de siyâsî güç, o ülkenin ülke markalaşması çabalarından yani o ülkenin başkaları tarafından algılanma biçiminden etkilenmektedir.”

ÇOK uzun süreden beri sancısını çektiğim bir konudur; pek çok kıymetli dostumla çalışmasını da yaptık ama ilerleyebildiğimizi söylemek yanlış olur…

Eğer biraz bile ilerleyebilseydik, bugün ne Fransa, ne de eften püften, Yunanistan veya Ermenistan gibi devletlerin Türkiye hakkında dünya milletlerini kandırmaları bu kadar kolay olabilirdi…

Kendisiyle de zaman zaman Türkiye’yi tanıtma sohbeti yaptığımız Bilge Turhan-Tezcan, “Türkiye Markası” adlı kitabı yayınladıklarıyla ilgili o güzel haberi verdi!

Şimdi kendi kaleminden okuyalım:

“Türkiye Markası, yükselen bir konu olan ülke markalaşması (nation branding) alanında Türkiye’de yürütülen en kapsamlı çalışma ve Türkiye’nin ülke markası hakkındaki ilk kitap olma niteliğindedir. 

Ülke markalaşması faaliyetleri, bir ülkenin kaderini belirleyen stratejik hamlelerdir.

Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin yanı sıra Çin ve Kore gibi Asya devleri, politik süreçlerde pazarlama tekniklerini kullanmaya başlamışlardır.

Zira hem ekonomik ilişkiler, hem de siyâsî güç, o ülkenin ülke markalaşması çabalarından yani o ülkenin başkaları tarafından algılanma biçiminden etkilenmektedir.

Esâsen dünyadaki her birey, vatandaşı olduğu ülkenin itibarının ışığı veya gölgesi altında değerlendirilmektedir.  

‘Türkiye Markası’ kitabı, okurlarını Türkiye’nin bizzat kendisinin bir marka olarak yönetilmesi için bir yolculuğa çıkararak, ‘Farklı ülkelerden insanlar için Türkiye algısı nasıl şekillenmiştir?’, ‘Ekonomiden uluslararası ilişkilere, teknolojiden kültürel mîrasa kadar Türkiye Markası’nın güçlü ve zayıf olduğu bileşenler hangileridir?’ ve ‘Bu dev markanın geleceği için neler yapılabilir?’ gibi pek çok soruya cevap sunuyor.

‘Türkiye Markası’ kitabı, yalnızca akademisyenler ve politika üreticiler için değil, Türkiye’nin kültürel birikimi ve teknolojik dönüşümü ile olgunlaşan markasının geleceğini merak eden ve bu gelecekte kendini konumlandıran herkes için kışkırtıcı ve zengin bir okuma sunuyor.


Bilge Turhan-Tezcan ve Prof. Dr. Cengiz Yılmaz’ın kaleme aldığı ‘Türkiye Markası’, Nobel Akademik Yayıncılık’tan çıktı.

Hem kitap, hem de yazarlar hakkında daha çok bilgi almak için www.360nationbrand.com sitesi ziyaret edilebilir.”

Keyifli okumalar!