Tunç Soyer olayını siyasallaştırmadan ciddiye alın!

Tunç Soyer meselesi, siyasallaştırılmadan ele alınmalı! Siyasallaştırılan diğer konularda zorlansak da epey mesafe alındı. Türkiye, o saldırıların üstesinden geldi, geliyor. Ama Tunç Soyer eliyle başlatılmak istenen yeni kaos plânı siyasallaşırsa, üstesinden gelmekte çok çok zorlanırız.

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kendisine verilen görevlerinin gereğini yapmaya başladı. Herkesin malûmu, Tunç Soyer’in adaylığı gündeme geldiğinde en başta CHP’liler şaşırmıştı. Hattâ bazı CHP’liler, Soyer’in aday yapılmaması için epey girişimlerde bulunmuşlardı. Kılıçdaroğlu, Soyer karşıtlarına kulaklarını tıkadı ve Soyer’in adaylığında ısrar etti.

Bunun üzerine Soyer’in babasının 12 Eylül dönemi gündeme getirildi…  

12 Eylül Darbesi’nden sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar İddianamesi’ni yazan ve Alparslan Türkeş’e idam isteyen savcı, Tunç Soyer’in babası Nurettin Soyer’di. Bu konunun gündeme gelmesinin sebebi ise, İyi Parti’nin kayıtsız şartsız CHP’yi desteklemesiydi. İyi Partililer, “Babanın suçunun cezasını oğluna ödetemeyiz” diyerek Soyer’i destekleme formülünü bulmuşlardı. 

Soyer’in adaylığının kesinleşmesinin ardından, “Kılıçdaroğlu niye bu isimde ısrar etti?” diye soruşturdum.

Meselenin iç yüzünü bilen ve hattâ Soyer’in adaylığına karşı çıkan bazı isimlere, “CHP İzmir’de kimi aday gösterse kazanır. Kılıçdaroğlu niye böyle tartışmalara neden olan ve ortağı Akşener’i zorda bırakacak bir isim üzerinde ısrar etti?” diye sordum.

Aldığım cevap, bugün yaşadıklarımızın habercisiydi: “Türkiye’de 2013 yılından beri kaos peşinde olanlar için Osman Kavala ne ise, Tunç Soyer onun 10 katı!”

Aldığım bu cevabın devamında şu değerlendirmeler geldi: “Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Soros ve uzantılarının talebi olan Tunç Soyer konusunda aksini yapma ihtimâli dahi söz konusu olamaz. Bunun ne anlama geldiğini seçimlerden sonra tüm Türkiye görecek!”

Tunç Soyer, seçilmesinin ardından tam da hakkındaki değerlendirmeler doğrultusunda hareket etti. Önce Kıbrıs konusunda ağababalarının istekleri doğrultusunda açıklama yapmaktan çekinmedi. Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesini istedi!

Daha pek çok skandal icraat ve açıklaması olan Soyer, son olarak İzmir’in bağımsız bayrağından ve farklı bir para biriminden bahsetti. Soyer’in bu açıklamalarını bir nabız yoklama ve sinir uçlarını test etme açıklaması olarak görmek lâzım.

Soyer, bu açıklamalarıyla kurbağanın düşük ısıda pişirilmesi taktiğini Türk toplumuna karşı uygulamaya koyduğunu gösteriyor. Benzer açıklamalar, bu tepkilerin dinmesinin ardından gelecektir. İzmir üzerinde daha önce başka bir CHP’li de benzer açıklamalar yapmıştı. CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmirlilerin gerekirse Türkiye’den ayrılarak Avrupa’ya girmeye hazır olduğunu söylemişti. Bu ve benzeri sözler tesadüfî değil. Gaf ise hiç değil!

İzmir; Küreselciler, Sorosçular ve Anadolu’da gözü olanlar açısından çok önemli bir yerdir. Osmanlı Devleti’ni parçalamak için bu coğrafyaya gelen misyonerler İzmir’i karargâh edinmişlerdi. Osmanlı topraklarında azınlıklar üzerinden kurdurulan terör örgütlerinin merkezi de İzmir’di, Fetullahçı terör örgününün doğum yeri de…

Türkiye’de birçok olay siyasallaştırıldığı için mücadele zorlaştı. PKK ile mücadele siyasallaştı ve dolayısıyla zorlaştı; FETÖ ile mücadele siyasallaştı ve dolayısıyla zorlaştı; sınır ötesi operasyonlar siyasallaştı ve mücadele zorlaştı; Gezi Parkı olayları siyasallaştı ve mücadele zorlaştı…

Tunç Soyer meselesi, siyasallaştırılmadan ele alınmalı! Siyasallaştırılan diğer konularda zorlansak da epey mesafe alındı. Türkiye, o saldırıların üstesinden geldi, geliyor. Ama Tunç Soyer eliyle başlatılmak istenen yeni kaos plânı siyasallaşırsa, üstesinden gelmekte çok çok zorlanırız.

Onun için Tunç Soyer’in partisine bakmaksızın, başta CHP’nin millîleri olmak üzere, görüşü, düşüncesi ve inancı ne olursa olsun, bütün millîleri bir araya getirerek mücadele etmemiz lâzım.

Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren Mondros Mütarekesi’nden sonra Yunanlara işgal ettirilen İzmir, 15 Temmuz gecesi de işgal edilmek istenen illerimizin başında yer alıyordu.