Teknolojik buluşma noktalarından biri: Zoom!

Günlük aktif kullanıcı sayısının 2020 yılı başından Mart ayının ortasına kadar yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdiği bilinen Zoom, milyonlarca insanı hayrına mı görüntülü konuşturur ki?

HEMEN hemen tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsün borsalara darbe üstüne darbe indirdiği şu günlerde, bir şirket, değerini ikiye katlamış durumda. Kurucusu Çin kökenli Amerikalı iş insanı Eric Yuan. Ortaya koyduğu ürün ise, “Zoom”…

Bu yıl yaklaşık yüzde 120’lik artışla servetini en çok arttıran kişi Eric Yuan. ABD’ye gitmek üzere yapmış olduğu vize başvurusunda birçok kez “Hayır” cevabı almış Yuan. Şimdi ise adı uygulama mağazalarının zirvesinde yazılı…

“Zoom” adlı uygulama, son günlerde hayatımızın orta yerine düşen bir plâtform. Nedeni ise belli…

“Korona” adlı bir virüsün neden olduğu salgın, tüm dünyada azalan- artan değerleriyle devam ededururken, salgın nedeniyle birçok ülkede alınan karantina ve sosyal izolasyon tedbirleri nedeniyle milyonlarca kişi, çok sayıda kurum ve kuruluş evden çalışma kararı aldı. Yüz yüze görüşmeler, eğitimler ve toplantılar internet ortamına kaydı. Bu nedenle uzaktan çalışmayı kolaylaştıran online plâtformlara ilgi maksimum düzeyde.

Microsoft Teams, Go To Meeting, Google Hangouts, Skype gibi birçok plâtformdan yararlanma imkânı bulunmasının yanı sıra, bu anlamda sosyal mesafe ve sosyal izolasyon ortamında görüntülü iletişim ve video konferans noktasında dünya, tercihini genellikle ABD California merkezli Zoom uygulamasından yana kullanmış durumda.

Öğretmen, öğrenci, evden çalışan, devlet kademesi… Özetle, görüntülü görüşme, konferans, ders anlatımı veya toplantı yapmak isteyenin adresi Zoom.

zooo.us adresindeki sitenin ana sayfasına girişle ücretsiz hesabınızı oluşturup e-mail kaydınızla uygulamaya sahip olabilirsiniz.

Uygulamanın popüler olma nedenleri içerisinde, aynı anda 100 kişiye kadar katılımcı desteği ve 40 dakikaya kadar ücretsiz olarak sunulması ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında komplike bir teknoloji içermemesi, basit ve kullanışlı olması, başka kimsenin yönlendirmelerine gerek duyulmadan tek bir tıkla toplantılara girilebilmesi ve internet bağlantısında diğer plâtformlarda yaşanan kesilme veya zayıflama sıkıntılarının yaşanmaması da tercih nedenleri arasında gösterilmekte.

Haydi hayırlısı!

“Haydi hayırlısı” ifadesinden maksadım, bu kadar çok yaygın kullanılan bu plâtformla ilgili bazı kaynaklarda dile getirilmeye başlanan bilgi güvenliğine dair endişeler…

Günlük aktif kullanıcı sayısının 2020 yılı başından Mart ayının ortasına kadar yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdiği bilinen Zoom, milyonlarca insanı hayrına mı görüntülü konuşturur ki?

Yine son haftalarda mobil cihazlardan yaklaşık 50 milyondan fazla indirildiği bilinen Zoom, kullanıcıdan hangi verileri almakta? Üstelik almakla kalmayıp, bu verileri kime ya da kimlere vermekte?

Bu sorulara cevap olarak aslında hepimizin tahminleri vardır. Büyük bir olasılıkla kurulan cümlelerin, görünüm itibarıyla birebir aynı olmasa bile içerik olarak tek noktada buluşacağı kanaatindeyim.

***

Siber dünyada kullanıcıları korumak için kampanya yürüten ABD merkezli Electronic Frontier Foundation adlı sivil toplum kuruluşu, Zoom ile ilgili kişisel veri güvenliği kaygılarını şöyle sıralıyor:

“Zoom toplantısını başlatan kişi, katılımcıların aktivitelerini izleyebiliyor, Zoom pencereleri nerede aktif, nerede değil, görebiliyor.

Uygulama ayrıca, yöneticilere kullanıcıların aktiviteleriyle ilgili ayrıntılı performans değerlendirmesi yapabiliyor, toplantı süreleri ve sayısı temelinde sıralama görebiliyor.

Bir kullanıcı Zoom aracılıyla herhangi bir konuşmayı kaydediyorsa, yöneticiler bu içeriğe erişebilir.

Bir toplantı devam ederken veya bittiğinde yöneticiler her bir katılımcının işletim sistemi, IP adresi ve konum verisi ve de chat bilgisini görebiliyor.”

Anadolu Ajansı’nın 31 Mart 2020 tarihinde yayınladığı “Online toplantı plâtformu Zoom’a güvenlik incelemesi” başlıklı haberinde, New York Başsavcılığından online video konferans uygulaması Zoom’a gönderilen yazıda, veri gizliliği ve bilgi güvenliği uygulamalarına ilişkin bilgi talep edildiği ve uygulamadaki güvenlik açıkları konusunda yavaş davranıldığı, bunun da endişeye yol açtığı belirtildi. Uygulamanın güvenlik duvarının son zamanlarda artan kullanım trafiğine uygun olmadığının düşünüldüğü ve Zoom’un bu hususu dikkate alıp almadığının merak edildiği kaydedildiği de haberler arasında…

Haber, Boston Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kovid-19 salgını sırasında internet üzerinden yapılan konferans ve online eğitim uygulamalarının “hacklendiği” yönünde şikâyetler aldıkları uyarısında bulunduğu şeklinde devam ediyor.

Tüm bu kaygılara rağmen uygulamayı kullanan sayısı artmaya devam ederken, bir siber güvenlik danışmanının uyarısı hayli ilginç:

“Muhtemelen online olabilmek için kullanım hükümleri ve koşulları metinlerini de okumadan ‘Evet’e basarak geçiştiriyorlar. Zoom ve diğer video uygulamaları şimdi çok değerli bir hizmet sunuyor ama insanlar online olmak için acele etmek yerine tercihleri konusunda çok dikkatli olmalı.”

Öyle ya, “Hayır” dediğimiz hükümler varsa ne olacak? Uzman bunu izah etse on numara olacakmış açıklama… Zaten “Hayır” tuşuna basarsanız, uygulamayı kullanamıyorsunuz. Gülsek mi, ağlasak mı, bilemedim…

***

Çözüm elbette her alanda olduğu gibi burada da millî plâtformlar oluşturarak, var olanları da kalite anlamında yukarı seviyelere çekerek verilerimize sahip çıkmak.

Bu noktada örneklerimiz var, elhamdülillah… 

Ücretsiz görüntülü arama imkânı sunan Turkcell BİP uygulaması örneğin… 10 kişiye kadar grup görüntülü görüşmelerin gerçekleştirilebildiği bir yerli plâtform BİP. Dilerim, grup görüntülü görüşmede bu sayı Zoom uygulamasındaki gibi 100’lere, hattâ daha fazlasına ulaşır. Kalite anlamında alınan yol,  tercih edilirlik oranındaki artışa denktir.

Yerli plâtformlara bir diğer örnek, Türkiye’de tüm anonim şirketler ile genel kurul yapan tüm kurumların kullanabileceği geniş bir altyapıya sahip bilişim sistemi: Genel Kurul Sistemi (e-GKS)…

Bu sistem sayesinde genel kurul toplantılarına elektronik ortamda şahsen veya temsilciniz aracılığı ile katılabiliyor, toplantı bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Pay sahipleri, genel kurulu canlı olarak takip edebildikleri gibi aynı zamanda görüşlerini ve oylarını da elektronik ortamda iletebiliyorlar bu plâtformda.

Yine diğer bir sistem, Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS)… Şirketlere, yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda güvenli bir şekilde yapabilme imkânı sağlayan plâtform.

Bu ve benzeri uygulamaların varlığı sevindirici. Fakat diğer plâtformlarla kıyaslandığı vakit, birçok noktada yetersiz oluşu nedeniyle daha az tercih edilir durumda.

İlerlemenin yolu, yenilikçi düşünceyi esas kılmak ve var olanı kullanmanın veya taklit etmenin ötesine geçebilmek.

Yerli platformlarda görüşebilmek dileğiyle…

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/online-toplanti-platformu-zooma-guvenlik-incelemesi/1786645

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52091159