Tarihte bu ay: Kasım

Kasım ayının önemli gün ve haftaları...

Türk Harf İnkılabı Haftası: 1 Kasım 1928’de Lâtin esasından alınan harfler, Türk milletinin yeni alfabesi olarak benimsendi. Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer veren bu yeni alfabe, “Türk Harfleri” adıyla 1353 sayılı kanunla kabul edildi. Bu hareket, yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını öngörüyor ve “Harf Devrimi” olarak tanımını buluyordu.

Arap harflerinin Türkler tarafından kullanılması, İslâmiyet’in kabulünden sonra başlamıştı. Harf Devrimi ile Türk milletine ait bin yıllık ilmi birikim, yazılı kaynak ve iletişime dayalı sesli ve sözlü kültür sıfırlanmış, yeni bir yönetim biçimi, yeni bir dil ve yeni bir yöntem ile yeni Türkiye oluşturulmuştu. “Harf İnkilâbı”, ilkin 20 Mayıs 1928’de 1288 sayılı kanunla Arap rakamlarının kullanılmasına son verilerek başlamış, ardından 1 Kasım 1928’de Lâtin alfabesine dayalı yeni Türk alfabesinin kabulünden sonra 24 Kasım 1928’de yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince ülkenin her köşesinde Millet Mektepleri açılarak devam etmiştir.  

***


Dünya Çocuk Kitapları Haftası: Okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisini arttırmak için her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü ile başlayan hafta, “Çocuk Kitapları Haftası” olarak kutlanır. Bu haftanın kutlanmasını ilk kez Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticileri önermiş ve 1919 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise 1947 yılından beri kutlanmaktadır. Kitap Haftası içinde kitap sergileri düzenlenir, kitap sipariş mektuplarının nasıl yazıldığı öğretilir, arkadaşlar birbirlerine kitap armağan eder ve kitapsever öğrenciler hafta içinde kitaplıklarına çekidüzen verirler.

***


10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası: Her yıl Kasım ayının 10-16 Kasım tarihleri arası, Atatürk’ün 10 Kasım 1938 günü saat 09:05’te yaşamını yitirmesi üzerine esas alınan yas ile değerlendirilir. Törenler düzenlenir, Anıtkabir ziyaret edilir, radyo ve televizyonlarda Atatürk hakkında programlar yapılır.

***

 

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası: Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle ülkemizde her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü, günün bulunduğu hafta da “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. 

Sağlık, bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hâlidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücûttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki, ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücût sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile diş eti hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken ya da düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır. “Ağız ve diş sağlığı problemleri” genellikle ihmâl edilmekte ve netîcede maddî ve mânevî zararlar ortaya çıkmaktadır.

Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şarttır. Eğitime özellikle küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımını alışkanlık hâline getirmelidir. Bu konuda öğretmenlerimize, anne ve babalara ve de sağlık kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi kullanılması; yeterli ve dengeli şekilde sebze, meyve, zengin et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenmek; en az altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmek ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisini yaptırmak; diş hekimi eğitimi almış diplomalı diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene olmak gerekir.