Tarih tekerrür eder mi?

İlk maçımızda İtalya’ya mağlûp olsak da tarihin seyri ve şartlar aleyhimize değil. Hatta rakiplerimiz ilk maçta lehimize bir skor aldılar. Ama lehimize olan bu durumun avantajını devam ettirmek için önce Galler maçını kazanmamız gerekiyor...

EURO 2020, Millî Takımımız ile İtalya arasında oynanan maçla start verdi. Maalesef İtalya maçından istediğimiz sonucu alamadık. Ama grubun diğer maçında skor istediğimiz gibi oldu ve İsviçre-Galler maçı berabere bitti.

Bu skor bizim için bir avantaj. Öyle ki, kalan 2 maçımızı kazanırsak gruptan çıkarız. Kalan 2 maçta 1 galibiyet 1 beraberlik alırsak gruptan çıkma ihtimâlimiz diğer maçlarda alınan sonuçlara bağlı olsa da yüksek.

İtalya kayıpsız şekilde gruptan lider çıkarsa, biz bu durumda 4 puanla grup ikincisi olarak bir üste çıkarız. Yani gruptan çıkmak kendi elimizde. Kendi göbek bağımızı kendimiz keseceğiz.

İlk karşılaşmada oyun olarak iyi bir görüntü ortaya koyamasak da gruptan çıkacağımız konusunda kamuoyu hemfikir. Rakiplerimiz İsviçre ve Galler küçümsenecek ekipler değiller. İsviçre her zamanki gibi bir turnuva takımı görünümünde. Galler ise sürpriz sonuçlar ile çoğu zaman kamuoyunu yanıltıyor. 

Gruptaki ikinci maçımızı yarın Galler’le, son maçımızı ise 20 Haziran Pazar günü İsviçre ile oynayacağız. Her iki ülkeyle de Bakü’de karşı karşıya geleceğiz.

Bakü’nün evimizden bir farkı yok. O nedenle “Saha avantajı bizde” diyebiliriz.

Hem kendimizin, hem de grubun kaderi bizim elimizde

İsviçre, turnuva takımı olmasının yanında belki de tarihinin en iyi kadrosuna sahip. Bu nedenle gruptan çıkmanın ötesine geçmek istiyorlar. Bunun için İtalya ve bizimle yapacağı maçlara ekstra bir konsantrasyon ile çıkacaklardır.

Gruptan çıkmak için 4 puan yeterli gibi görünüyor. Biz yarın Galler’i mağlûp etsek, İsviçre de İtalya’ya yenilse ya da biz yarın Galler’i, İsviçre de sürpriz bir skorla İtalya’yı mağlup etse dahi grubun kaderi son maçlara kalacak. Hatta biz yarın berabere kalsak, İsviçre galip dahi gelse, düğümü yine son yani İsviçre ile oynayacağımız maç çözecek. Bu nedenle İsviçreliler bizimle olan maça fazlasıyla yükleneceklerdir.

Tarih bizden yana

İlk maçımızda İtalyanlara yenildik. Euro 2000’de de İtalyanlara mağlûp olmuş ama çeyrek finali görmüştük. 2002 Dünya Kupası ilk maçında Brezilya’ya yenilmiş lâkin Dünya 3’üncüsü olmuştuk. Euro 2008’de ilk maçımızda Portekiz’e mağlûp olmuş fakat finalin kıyısından dönmüştük. Üstelik tüm bu organizasyonlarda grup elemelerini zor geçmiştik.

Bu örneklere bakınca “Tarih tekerrür eder mi?” diye düşünmeden edemiyoruz. Bunu düşünmek, “Gruptan çıkarsak neler yaparız?” diye şimdiden hesap yapmak doğru olmasa da grubu 2’nci sırada bitirmemiz durumunda B grubunun ikincisi ile bir üst turda karşılaşacağız.

B grubunda durum karmaşık. Çünkü grubun favorisi Belçika ilk maçını rahat kazanırken, diğer favori Danimarka ise grubun zayıf ekibi Finlandiya’ya mağlûp oldu. Finlandiya, Rusya karşısında da bir sürprize imza atıp galip gelir ya da berabere kalırsa gruptan çıkabilir. Biz de gruptan çıkarsak, turnuvaya ilk kez katılan Finlandiya ile karşı karşıya geliriz.

Sonuç olarak, ilk maçımızda İtalya’ya mağlûp olsak da tarihin seyri ve şartlar aleyhimize değil. Hatta rakiplerimiz ilk maçta lehimize bir skor aldılar. Ama lehimize olan bu durumun avantajını devam ettirmek için önce Galler maçını kazanmamız gerekiyor.

Bunu da başaracak güçteyiz.

Haydi Millîler, duâlarımız sizinle!

Tarihi tekerrür ettirmek sizin elinizde!