Söz havuzu

Sosyal medyada gerçek dışı şeyler yazıp söyleyenler, sosyal medya dışında ne kadar doğru konuşuyorlardır acaba? Sanki aynı oran orada da geçerli gibi geliyor bana…

YAZMASI zor da olsa Pazartesi yazılarımızı kısa yazmaya devam ediyoruz.

Bugün “Diyanet’in Zulmü” başlığıyla başka bir konuyu ele alacaktım lâkin bu haftaki gelişmelere dair bazı bilgiler gelince bu konuyu haftaya ertelemiş olduk.

Bugünse seslerle ve yazılarla meydana getirdiğimiz “söz havuzu”ndan bahsedeceğiz…

***

Her ne kadar sayısını bilemesem de, sayılabilir bir miktarda sesli ve yazılı sözün olduğunu düşünüyorum.

Uğraşılsa üç aşağı beş yukarı bu sözlerin sayısını çıkarmak da mümkün.

Şu an için bizi ilgilendiren şu: Bu sözlerin ne kadarı iyi ve güzel, ne kadarı kötü ve çirkin?

Dünyadaki herkesin ağzından, kaleminden, bilgisayarından, hattâ işaret dilinden çıkan sözlerin bir havuza döküldüğünü varsayalım. Şimdi geliyoruz o acı soruyu sormaya: “Acaba söz havuzundaki sözlerin ne kadarı iyi ve güzeldir? Biz o iyi ve güzel sözlerin sayısının daha yüksek olmasına ne kadar katkı sağlıyoruz?”

Katkımız doğrudan bizim sözlerimizle olmuyor elbette. Paylaştığımız, ilettiğimiz sosyal medya mecralarındaki unsurlarla da oluyor. Belki ibret alınsın diye iletiyoruz, ancak “söz havuzu”ndaki kötü ve çirkinlerin sayısını da artırıyoruz.

@erenbilal adlı sosyal medya (Twitter) hesabının mesajlarında yazdığı sözlerin 10’nda 9’unun gerçek olmadığını düşünürseniz, oransal olarak gayet net bir manzara ortadadır.

Sosyal medyada gerçek dışı şeyler yazıp söyleyenler, sosyal medya dışında ne kadar doğru konuşuyorlardır acaba? Sanki aynı oran orada da geçerli gibi geliyor bana…

Netîce olarak, kanaatimizce şu anda “söz havuzu”nun çoğu kötü ve çirkin sözlerden meydana geliyor.

Bu sözlerin çoğunluğunu ileterek ve paylaşarak yanlışa katkı yapıyor olma tehlikesi var! Gırtlağımıza kadar yükselmiş kötü ve çirkin sözlerin insanları nasıl etkileyeceğini sizin muhayyilenize bırakıyorum.

Hava kirliliğine Coronavirüs bir süre de olsa engel olabilmişti. Söz dünyamızın kirlenmesini engellemek için de bir virüs gerekmez inşallah!