Sosyal medyada psikolojinin negatif kullanımı üzerine

Bazı ergen yaştaki insanlar alkol almayı, uyuşturucu kullanmayı ya da kumar oynamayı rüşte ermenin bir göstergesi sayabiliyorlar. Hâliyle bu gibi bireyler kumar ve uyuşturucu ağına daha çabuk düşebiliyorlar. Tüm bunlar, sosyal medyanın art niyetli kullanımı ve sosyal medyanın bilinçsiz kullanımıyla ilgili durumlar.

DIŞ dünyada insan zihnini uyaracak çok sayıda ve birbirinden farklı uyaran var. Bazı insanlar bazı uyaranlara karşı daha hassasken bazı uyaranlara karşı ise hassas olmayabiliyor. Buna bağlı olarak dış uyaranlar insanın zihin ve duygu dünyasındaki hassasiyetle birleşince ilgili uyaran insanda bir duygu, bir algı, bir tepki ya da bir düşünce oluşturabiliyor.

Sosyal medya da birbiriyle ilişkilendirilmiş çok sayıda uyaranı barındırıyor. Daha doğrusu, birbiriyle entegre edilmiş bileşenler bir uyaran etkisi oluşturabiliyor. Farklı uyarıcıları birbiriyle kombine eden içerik üreticileri, bu sayede insanda birtakım tepki, bir nevi algı, bazı düşünce ya da duyguları oluşturmayı amaçlıyorlar. Ya da sosyal medyanın insanlara sunduğu beğeni ve duygu durumunu atlatmaya yarayan smiley gibi imkânlarla insanların etkileşimini artırmayı ve insanları bu sayede platformun içinde tutmayı amaçlıyorlar.

Örneğin beğeni almak, insan beynindeki birkaç bölgeyi harekete geçirerek insanda ödül gibi pozitif duygular oluşturabiliyor. Ya da dopamin gibi insanı mutlu eden hormonları harekete geçirerek insanda mutluluk hissi oluşturabiliyorlar.

Art niyetli içeriklere dikkat!

Sosyal medya artık sadece insanların hayatından basit paylaşımlar yaptığı bir platform olmaktan öte, yasal veya illegal tüm faaliyet alanlarına hitap eden bir potansiyele sahip. O nedenle bazı kişiler kumar ve uyuşturucu gibi illegal şeyler üzerinden rant sağlamak için de sosyal medyayı kullanabiliyorlar. Öyle ki, insan zihnindeki ödül mekanizmasını harekete geçiren ama davranış olarak insanı uyuşturucu ya da kumara yönlendiren yöntemler kullanan art niyetli kişiler bu yolla servet kazanabiliyorlar.

Kumar ve uyuşturucu gibi şeylere zaafları olanlar sosyal medyayı dikkatli kullanmazlarsa bu gibi art niyetli insanların ağına çok çabuk düşüyorlar. Bu gibi durumlar en fazla ergen yaştaki kullanıcıları etkiliyor.

Ergen yaştaki bireyler zihinsel, kültürel ve değerler eğitimi açısından gelişim çağında oldukları ve bu gibi durumlara karşı güçlü bir otokontrol mekanizması geliştirememiş olduklarından art niyetli insanların ağına daha çabuk takılabiliyorlar.

Ebeveynlere daha çok görev düşüyor

Bazı ergen yaştaki insanlar alkol almayı, uyuşturucu kullanmayı ya da kumar oynamayı rüşte ermenin bir göstergesi sayabiliyorlar. Hâliyle bu gibi bireyler kumar ve uyuşturucu ağına daha çabuk düşebiliyorlar.

Tüm bunlar, sosyal medyanın art niyetli kullanımı ve sosyal medyanın bilinçsiz kullanımıyla ilgili durumlar.

Bu noktada ebeveynlere büyük görevler düşüyor. O yüzden ebeveynler çok dikkatli olmalı, çocuklarını gözlemlemeli ve her şeyden önemlisi de onların bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olması için gerekeni yapmalılar.