
DATAREPORTAL’ın ülkemizdeki dijital istatistikler üzerine hazırladığı en kapsamlı rapor olan “Digital 2023 Türkiye” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, sosyal medya kullanıcılarının aylık olarak hangi sosyal medya platformunda ne kadar zaman harcadığına ilişkin istatistiklere değinmiştim. Bu yazıda ise sosyal medya kullanıcılarının ne tür sosyal medya hesaplarını takip ettiklerine ilişkin istatistikleri ele alacağım.
Zirvede tanıdık hesaplar var
Kimi sosyal medya platformlarında arkadaşlık, sohbet, haber, güzellik gibi çok sayıda kullanıcı hesabı var. Rapor bu hesapları belli başlıklar altında toplayarak takip edilme oranlarına yer vermiş.
Buna göre, kullanıcıların arkadaş, aile ve tanıdığı insanların hesabını takip etme oranı yüzde 42,4 olarak raporda yer alıyor. Kullanıcıların satın aldıkları markaların hesaplarını takip etme oranı yüzde 35,2 olarak belirtiliyor. Kullanıcıların satın almayı düşündükleri markaların hesaplarını takip etme oranı ise yüzde 35,4 olarak dile getiriliyor.
Kullanıcıların TV şovları ve kanallarına ait hesapları takip etme oranı yüzde 27,7 olarak kayda geçmiş. Bunlar dışında yüzde 24,3 ile eğlence ve parodi̇; yüzde 23,6 ile spor insanları ve takımları; yüzde 23,3 ile aktörler, komedyenler veya diğer sanatçılar; yüzde 22 ile restoranlar, şefler veya gıdalar; yüzde 21 ile gruplar, şarkıcılar veya müzisyenler; yüzde 20,2 ile gazeteciler veya haber şirketleri, yüzde 18,7 ile iş ile ilgili iletişimler; yüzde 17,7 ile güzellik uzmanları; yüzde 17,4 ile oyun uzmanları veya oyun stüdyoları; yüzde 17,3 ile çalışma ile ilgili şirketler ve yüzde 15,9 ile de yazarlar veya edebiyat gruplarına ait hesaplar takip ediliyor.
Dikkat çeken hesaplar hangileri?
Listede satın alma ile ilgili hesapların takip edilme oranı dikkat çekiyor. Satın alınan veya satın alınacak ürünlere ait hesapların takip edilme oranı toplamda yüzde 70’ten fazla. Bu da sosyal medyanın pazarlama ve satın alma noktasında kullanıcılara yön verdiğini gösteriyor.
Listede dikkat çeken bir başka husus, gazeteciler ve haber şirketlerinin takip edilme oranları. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, ülkemiz insanının sosyal medya kullanım nedenleri arasında haber alma ve haberleri takip etmesi en üst sıralarda yer alıyor. Fakat hesap türleri içerisinde gazeteciler ve haber şirketlerine ait hesapların takip edilme oranı sadece yüzde 20,2. Bu da insanımızın sosyal medyada haber alma önceliğinin doğrudan gazeteciler ve haber sitelerinin hesapları olmadığını, haberleri daha çok diğer kullanıcı hesapları üzerinden takip ettiğini gösteriyor.
Fakat bu durum gazeteciler ve haber sitelerine ait hesapların paylaşımlarının ve etkilerinin sınırlı olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü insanlar, gazetecilere ve haber sitelerine ait hesapları takip etmeseler bile buralardan alıntılayarak ve diğer paylaşım yöntemleriyle başka hesapların buralardan paylaştığı haberleri takip ediyorlar.