Sosyal medyada Çin etkisi artıyor

Rapor, Tiktok başta olmak üzere sosyal medya kuruluşları içerisinde Çinli kuruluşların kullanıcı sayısını en fazla artıran platformlar olduğuna vurgu yaparak ilerideki dönemlerde Çin menşeli sosyal medya kuruluşlarının ağırlığının daha fazla artacağını ifade ediyor.

DATAREPORTAL’ın dünyadaki dijital istatistikler üzerine hazırladığı en kapsamlı rapor olan “Digital 2023” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, sosyal medya kullanım nedenlerine ilişkin verilere değinmiştim.

Bu yazıda, en çok kullanılan sosyal medya platformlarına ilişkin istatistikleri ele alacağım.

Meta zirvede Çinliler atakta

Rapora göre Facebook, 2 milyar 958 milyon kullanıcı ile dünyada en fazla kullanıcıya sahip platform olarak listenin zirvesinde yer alıyor. Facebook’u 2 milyar 514 milyon kullanıcı ile Youtube takip ediyor. Whatsapp ve Instagram ise 2 milyar kullanıcı ile Youtube’den hemen sonra geliyor.

Bunları sırasıyla 1 milyar 309 milyon kullanıcı ile WeChat, 1 milyar 51 milyon kullanıcı ile Tiktok, 931 milyon kullanıcı ile Facebook Messenger, 715 milyon kullanıcı ile Tiktok’un Çin versiyonu olarak bilinen Douyin, 700 milyon kullanıcı sayısı ile Telegram, 635 milyon kullanıcı sayısı ile Snapchat, 626 milyon kullanıcı ile Kuaishou (Kwai), 583 milyon kullanıcı ile Sina Weibo, 574 milyon Kullanıcı ile QQ, 556 milyon kullanıcı ile Twitter, 445 milyon kullanıcı ile Pinterest takip ediyor.

Kullanıcı sayılarına baktığımızda, Facebook, Whatsapp ve Instagram’ı bünyesinde barındıran “Meta” çatı şirketinin listeyi domine ettiği görülüyor.

Tiktok, QQ, Kwai ve Sina Weibo gibi Çin merkezli sosyal medya kuruluşları, Batı menşeli kuruluşlar kadar öne çıkıyor. Bu da dikkat çeken bir başka unsur.

Rapor, Tiktok başta olmak üzere sosyal medya kuruluşları içerisinde Çinli kuruluşların kullanıcı sayısını en fazla artıran platformlar olduğuna vurgu yaparak ilerideki dönemlerde Çin menşeli sosyal medya kuruluşlarının ağırlığının daha fazla artacağını ifade ediyor.

Favori sosyal medya platformu hangisi?

Listede Facebook en fazla kullanıcıya sahip platform görünse de kullanıcıların favori sosyal medya adresi olarak zirvede Whatsapp yer alıyor.

Rapora göre Whatsapp, kullanıcıların yüzde 15,8’inin favori platformu olarak zirvede yer alıyor. Whatsapp’ı yüzde 14,31 ile Instagram, yüzde 14,2 ile Facebokk takip ediyor. İlk üçü sırasıyla yüzde 12,2 WeChat, yüzde 6,1 ile Tiktok, yüzde 5,7 ile Douyin, yüzde 3,4 ile Twitter, yüzde 2,6 ile Facebook Messenger, yüzde 2,2 Telegram, yüzde 2 ile Line takip ediyor.

En çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformları listesinde Çinli platformlar giderek öne çıksa da favoriler listesinde Çinlilerin ağırlığının aynı oranda olmadığı görülüyor. Fakat Çin menşeli platformlar, kullanıcı sayılarındaki trendi sürdürebilirlerse bu durum ilerleyen dönemlerde favoriler listesine de yansıyacaktır.