Sosyal medya reklâm pastasının başrol koltuğunda kimler var? (2)

Youtube reklâmlarının ülkemiz nüfusunun 67,3’üne ulaştığı görülüyor. Yalnız bu rakamın toplam nüfusa oranı belirtilmiyor. Ayrıca Youtube’nin Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 82,1’ine denk geldiği vurgulanıyor.

DATAREPORTAL’ın yayınladığı “Dijital 2022 Türkiye” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın çatı şirketi olan Meta’nın reklâm verilerine yer vererek ülkemizde sosyal medya platformlarındaki reklâm pastasındaki etkisine değinmiştim. Bu yazıda ise diğer platformları ele almaya çalışacağım.

Youtube cinsiyet dağılımın daha dengeli

Raporda ülkemizdeki Youtube kullanıcı sayısının 2022 başlarında yaklaşık 58 milyon (57,4 milyon) civarında olduğu belirtiliyor. Rapora yansıyan verilere göre, Youtube reklâmlarının ülkemiz nüfusunun 67,3’üne ulaştığı görülüyor. Yalnız bu rakamın toplam nüfusa oranı belirtilmiyor. Ayrıca Youtube’nin Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 82,1’ine denk geldiği vurgulanıyor. 

Bu reklâm kitlesinin yüzde 49,3’ü kadın, yüzde 50,7’si ise erkeklerden oluşuyor. Bu yüzdeler sosyal medya platformları içerisinde cinsiyet dağılımı konusunda en dengeli platformun Youtube olduğuna işaret ediyor. Diğer platformlarda erkeklerin oranı daha yukarılarda görülüyor.

Twitter rakamları ne durumda?

Raporda Twitter kullanıcı sayısının ise 2022 başlarında 16,1 milyon olduğu görülüyor. Rapora yansıyan verilere göre, Twitter reklâmlarının ülkemiz nüfusunun 18,9’una denk geliyor. Twitter 13 yaş altındaki kişilerin platformu kullanımına izin vermediği için 13 yaş ve altı liste dışında bırakıldığında bu oran yüzde 23,6’ya çıkıyor.  Ayrıca Twitter’in Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 23’üne denk geldiği vurgulanıyor. 

Tiktok’un trendi giderek yükseliyor

Raporda, son zamanlarda yıldızı yükselen bir platform olan Tiktok’un 2022 başlarında yaklaşık 26,56 milyon kullanıcıya sahip olduğu görülüyor. Veriler, Tiktok reklâmlarının ülkemizdeki 18 yaş ve üstü yetişkinlerin 43,2’ine ulaştığını gösteriyor. 

Ayrıca raporda Tiktok’un Türkiye’deki reklâm erişiminin yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 38’ine denk geldiği vurgulanıyor. Bu reklâm kitlesinin yüzde 36,5’i kadın, yüzde 63,5’i ise erkeklerden oluşuyor. Rakamlar Tiktok’u çok üst sıralarda göstermese de uzmanlar birkaç ay sonra yayınlanacak olan yeni raporda Tiktok’un en çok mesafe kaydeden platformlardan biri olacağını söylüyor. 

Snapchat istatistiklerinde neler var?

Raporda ülkemizdeki Snapchat’ın kullanıcı sayısının 2022 başlarında yaklaşık 13 milyon (12,9 milyon) civarında olduğu belirtiliyor. Rapora yansıyan verilere göre, Snapchat reklâmlarının ülkemiz nüfusunun 15,1’ine ulaştığı görülüyor. Snapchat, 13 yaş altındaki kişilerin platformu kullanımına izin vermediği için 13 yaş ve altı liste dışında bırakıldığında bu oran yüzde 18,9’a çıkıyor.  

Ayrıca Snapchat’ın Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 18,4’üne denk geldiği vurgulanıyor. Snapchat’ın Türkiye’eki reklâm erişiminin yıl başında yerel internet kullanıcı tabanının (yaştan bağımsız olarak) yüzde 18,4’üne eşdeğer olduğu da raporda yer alıyor.

Linkedin’de erkekler ağırlıkta

Raporda ülkemizdeki Linkedin kullanıcı sayısının 2022 başlarında yaklaşık 12 milyon olduğu belirtiliyor. Bu rakam ülkemiz nüfusunun 14,1’ine denk geliyor. Linkedin 18 yaş altındaki kişilerin platformu kullanımına izin vermediği için 18 yaş ve altı liste dışında bırakıldığında bu oran 19,5’e ulaşıyor. Ayrıca Linkedin’in Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 17,2’sine eşit olduğu vurgulanıyor. Linkedin’in Türkiye’deki reklâm kitlesinin yüzde 34’ü kadın, yüzde 66’sı ise erkeklerden oluşuyor.