Sosyal medya reklâm pastasının başrol koltuğu kimde?

Rakamlar Facebook, Instagram ve Facebook Massenger’in çatı şirketi olan Meta’nın sosyal medyada ciddî bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle reklâmların geniş kitlelere ulaşmasında Meta’nın etkisi net bir şekilde görülüyor.

DATAREPORTAL’ın yayınladığı “Dijital 2022 Türkiye” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformlarına değinmiştim. Ayrıca ülkemizde en çok kullanılan beş sosyal medya platformunun dördünün Meta şirketi çatısı altında olduğunu dile getirerek, giderek sosyal medyaya kayan reklâm ve pazarlama alanında Meta’nın etkisinin çok fazla olduğunu söylemiştim.

Bu yazıda, sözünü ettiğim durumu rapordaki istatistikler doğrultusunda yorumlamaya çalışacağım.

Raporda, ülkemizdeki Facebook kullanıcı sayısının 2022 başlarında yaklaşık 35 milyon (34,40 milyon) civarında olduğu belirtiliyor. Rapora yansıyan Meta’nın verilerine göre, Facebook reklâmlarının ülkemiz nüfusunun 40,3’üne ulaştığı görülüyor. Yalnız bu rakam toplam nüfusa oranı belirtiyor. Facebook 13 yaş altındaki kişilerin platformu kullanımına izin vermediği için, 13 yaş ve altı liste dışında bırakıldığında bu oran 50,5’e ulaşıyor. Yani Facebook reklâmları, 13 yaş üstü nüfusun yarısından fazlasına ulaşıyor.

Ayrıca Facebook’un Türkiye’deki reklâm erişiminin Ocak 2022’de yerel internet kullanıcı tabanının (yaşına bakılmaksızın) yüzde 49,2’sine denk geldiği vurgulanıyor. Bu reklâm kitlesinin yüzde 34,4’ü kadın, yüzde 65,6’sı erkeklerden oluşuyor.

Meta’nın liderlik koltuğunda Instagram oturuyor

Rapor, bir diğer Meta şirketi olan Instagram’ın 2022’nin başlarında Türkiye’de 52,15 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 61,1’ine denk geliyor. Ancak Instagram da Facebook gibi 13 yaş altı kişilerin kullanımına izin vermediği için, 13 yaş ve altı liste dışı bırakıldığında, bu oran yüzde 76,5’e çıkıyor. Ayrıca rapora göre Instagram’ın 2022’nin başında Türkiye’deki reklâm erişiminin yerel internet kullanıcı tabanının yüzde 74,6’sına (yaşına bakılmaksızın) denk geldiğinin altı çiziliyor.

2022’nin başlarında Instagram’ın Türkiye’deki reklâm kitlesinin yüzde 44,5’inin kadın, yüzde 55,5’inin ise erkeklerden oluştuğu bilgisi de raporda yer alıyor. Bu rakamlar Instagram’ı Meta şirketlerinin lider koltuğuna taşıyor.

Meta’nın destek kuvveti Facebook Messenger

Rapor, Messenger’deki reklâmların 2022’nin başlarında Türkiye’de 16,8 milyon kullanıcıya ulaştığını gösteriyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 19,7’sine denk geliyor. Fakat Facebook Messenger de diğer Meta şirketleri gibi 13 yaş altı kişilerin kullanımına izin vermediği için, 13 yaş ve altı liste dışı bırakıldığında, bu oran yüzde 24,7’ye çıkıyor. Ayrıca Facebook Messenger’in Türkiye’deki reklâm erişimi, yerel internet kullanıcı tabanının yüzde 24’üne (yaşına bakılmaksızın) denk geliyor.

2022'nin başında Facebook Messenger’in Türkiye’deki reklâm kitlesinin yüzde 31,2’sinin kadınlardan, yüzde 68,8’inin ise erkeklerden oluştuğu raporda vurgulanıyor.

Rakamlar Facebook, Instagram ve Facebook Massenger’in çatı şirketi olan Meta’nın sosyal medyada ciddî bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle reklâmların geniş kitlelere ulaşmasında Meta’nın etkisi net bir şekilde görülüyor.