Sosyal medya popülasyonları (2)

İstatistikler, gelişmiş ülkelerin sosyal medyada daha az zaman geçirdiğini ve bu ülkelerde çevrimiçi geçirilen zamanın daha çeşitli ve verimli olduğunu gösteriyor. Bir başka deyişle, istatistikler internet ve sosyal medyanın bu ülkelerde daha bilinçli ve verimli kullanıldığına işaret ediyor.

DİJİTAL dünyaya ilişkin yayınladığı raporlarla bilinen Datareportal’ın dünyadaki dijital istatistikler üzerine hazırladığı en kapsamlı rapor olan “Digital 2023” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, dünyadaki sosyal medya istatistiklerine değinerek, sosyal medyada geçirilen zamanın her geçen gün arttığını dile getirmiştim. Bu yazıda ise ülkelerin sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiklerine ilişkin yer alan istatistikleri ele alacağım.

Gelişmiş ülkeler sosyal medyada daha az vakit harcıyorlar

Rapora göre Nijerya sosyal medyada en fazla vakit geçiren ülkeler arasında açık ara önde görünüyor. Buna göre Nijerya vatandaşları günde ortalama 4 saat 36 dakikayı sosyal medya platformlarında geçiriyorlar. Nijerya’yı 3 saat 46 dakika ile Brezilya, 3 saat 44 dakika ile Güney Afrika izliyor. Bu üç ülkeyi sırasıyla 3 saat 43 dakika ile Filipinler, 3 saat 34 dakika ile Kenya, 3 saat 32 dakika Kolombiya, 3 saat 28 dakika ile Şili ve Gana, 3 saat 21 dakika ile Meksika, 3 saat 18 dakika ile Endonezya takip ediyor.

Gelişmiş ülkelerin hiçbirinin listenin üst sıralarında yer almıyor oluşu listede en dikkat çekici hususlardan biri olarak göze çarpıyor. Öyle ki, listenin ilk 10 sırasında hiçbir Avrupa ülkesi veya gelişmiş bir ülke bulunmuyor.

Türkiye dünya ortalamasının üzerinde bir payla Avrupa’nın başını çekiyor

Listede Türkiye, 2 saat 54 dakika ile 13’üncü sırada yer alıyor. Ülkemiz bu sıralama ile Avrupa ülkeleri içerisinde ilk sırada bulunuyor. Avrupa ülkeleri içerisinde ülkemizi 2 saat 32 dakika ile 19’uncu sıradaki Romanya takip ediyor. Romanya’yı ise 2 saat 25 dakika 22’nci sıradaki Portekiz takip ediyor.

Listede ABD 2 saat 16 dakika ile 24’üncü sırada yer alırken, 1 saat 59 dakika ile Çin 32’nci sırada, 1 saat 56 dakika ile Birleşik Krallık 36’ncı sırada, 1 saat 55 dakika ile Fransa 37’nci sırada, 1 saat 41 dakika ile Almanya ise 45’inci sırada yer alıyor.

Sosyal medyada geçirilen zamanın çevrimiçi geçirilen zamana oranı ne durumda?

Rapor, sosyal medya platformlarında geçirilen zamanın toplam çevrimiçi zamana göre oranını da ülkelere göre sıralamış. Buna göre listenin başında yüzde 44,4 ile Hindistan ilk sırada yer alıyor. Yani Hindistan’da çevrimiçi geçirilen toplam zamanın yüzde 44’ünden fazlası sosyal medyada geçiriliyor.

Hindistan’ı yüzde 42,9 ile Endonezya, yüzde 41,3 ile Meksika izliyor. Bu üç ülkeyi sırasıyla yüzde 41,3 ile Suudi Arabistan, yüzde 40,3 ile Şili ve Filipinler, yüzde 39,7 ile Vietnam, yüzde 39,5 ile Brezilya takip ediyor. Bu alanda dünya ortalaması ise yüzde 38 olarak raporda yer alıyor.

Türkiye sosyal medyada geçirilen zamanın çevrimiçi zamana oranında da Avrupa’nın başını çekiyor

Ülkemiz, sosyal medya platformlarında geçirilen zamanın toplam çevrimiçi zamana göre oranında da Avrupa’nın başını çekiyor. Ülkemiz yüzde 39,2 ile listenin 9’uncu sırasında bulunuyor. Yani ülkemizdeki çevrimiçi geçirilen zamanın yaklaşık yüzde 40’ı sosyal medyada geçiyor. Bu da ülkemizdeki internet kullanımının çok zengin ve verimli olmadığını gösteriyor.

Listede gelişmiş ülkeler dünya ortalamasının altında yer alıyorlar. Buna göre gelişmiş ülkelerden Çin yüzde 36,6 ile 13’üncü sırada, Fransa yüzde 35,3 ile 19’uncu, Birleşik Krallık yüzde 33,4 ile 23’üncü, ABD yüzde 32,5 ile 26’ncı, Almanya 32,4 ile 27’nci sırada yer alıyor. Japonya yüzde 22,7 ile 45’inci, Güney Kore ise yüzde 22,1 ile 46’ncı sırada yer alıyor.

İstatistikler, gelişmiş ülkelerin sosyal medyada daha az zaman geçirdiğini ve bu ülkelerde çevrimiçi geçirilen zamanın daha çeşitli ve verimli olduğunu gösteriyor. Bir başka deyişle, istatistikler internet ve sosyal medyanın bu ülkelerde daha bilinçli ve verimli kullanıldığına işaret ediyor.