Sosyal medya META’laşıyor

Listenin ilk beşinde yer alan Whatsapp, Facebook, Instagram ve Facebook Massenger’ın en önemli ortak özelliği, dördünün de “Meta” şirketinin platformları olması. Bu noktadan bakıldığında “Meta”nın, ilk 5 sıranın dördünün sahibi olduğu ortaya çıkıyor. Üstelik bu dört platformun kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor.

DATAREPORTAL’ın yayınladığı “Dijital 2022 Türkiye” raporu, ülkemizdeki dijital platformlara ilişkin geniş veriler içeriyor. Bu verilerden biri de, en çok kullanılan sosyal medya platformlarına ilişkin olanı.

Rapora göre yüzde 93,2 ile Whatsapp, ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak en önde yer alıyor. Whatsapp’ı yüzde 92,5 ile Instagram, yüzde 78,1 ile Facebook, yüzde 69,4 ile Twitter, yüzde 54,3 ile Facebook Massenger, yüzde 53,7 ile Telegram, yüzde 47,8 ile Tiktok, yüzde 40,7 ile Pinterest, yüzde 37,2 ile Snapchat, yüzde 28,3 Linkedin, yüzde 26,2 ile Skype, yüzde 20,4 ile Emassage, yüzde 20,1 ile Discord, yüzde 13,3 Tumblr, yüzde 11,1 Reddit takip ediyor.

Bu istatistikler, en çok kullanılan sosyal medya platformlarını gösteriyor, en çok sosyal medya kullanıcı sayısına sahip olan sosyal medya platformlarını değil.

Whatsapp, kayıtlı bir mobil telefon hattı olmadan hizmet vermediği ve içerik hazırlama ve dolaşıma sokma hususunda diğer platformlardan ayrıştığı için Whatsapp’ı liste dışında tutacak olursak, Instagram’ın benzer platformlar içerisinde en çok kullanılan platform olduğu görülüyor.

Instagram’ın bu kadar yaygın olmasında hiç şüphesiz daha çok görsellik ve imaj tabanlı bir platform olmasının payı büyük. Bu da ülkemizdeki sosyal medya kullanıcılarının görsellik ve imaja önem verdiğini gösteriyor. Instagram’dan sonra en çok kullanılan platform Facebook olarak görünüyor. Facebook’tan sonra Twitter, Twitter’den sonra ise Facebook Massenger geliyor.

Made in Meta

Listenin ilk beşinde yer alan Whatsapp, Facebook, Instagram ve Facebook Massenger’ın en önemli ortak özelliği, dördünün de “Meta” şirketinin platformları olması. Bu noktadan bakıldığında “Meta”nın, ilk 5 sıranın dördünün sahibi olduğu ortaya çıkıyor. Üstelik bu dört platformun kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Yani kinayeli bir şekilde söyleyecek olursak, sosyal medya giderek daha fazla META’laşıyor.

Bu durum bu dört sosyal medya platformunun çatı şirketi olan “Meta” şirketini rakipsiz bir oyuncu yapıyor. Çünkü, önceki yazımda bahsettiğim gibi, reklâm ve pazarlama sektörü giderek sosyal medyaya kayıyor. Meta Şirketi de giderek büyüyen reklâm ve pazarlamadan aslan payını alıyor.

Nitekim raporda bu hususa ilişkin istatistiklere de yer verilmiş. Bu konuyu da sonraki yazıda irdelemeye çalışacağım.