Sosyal medya, kadınlar, intihar eğilimi ve depresif duygular

Araştırmacılar, kadınların gönderilerinin iyi karşılanmamasına ve başkalarıyla karşılaştırmalara daha duyarlı olduklarını, bu ihtiyaçlarının karşılanmadığı durumlarda depresif duygulara sürüklendiğini ve bu duyguların da intihar düşüncesini tetiklediğini gösteriyor.

SOSYAL medyanın kadınlar üzerine olan etkilerini kaleme aldığım son yazıda, sosyal medyanın kadınların beslenme alışkanlıklarına olan etkisine değinerek sağlıksız kürler ve diyetlerin kadınların sağlığını tehdit ettiğine vurgu yapmıştım. Bu yazıda ise sosyal medyanın kadınlar üzerindeki depresif duygular ile intihar düşüncesini nasıl tetiklediğine değineceğim.

Günümüzde sosyal medya kullanmayan insan neredeyse yok gibi. Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok gibi sosyal medya platformları popüler platformlar olarak öne çıksa da onlarca, hatta yüzlerce sosyal medya platformu insanların kullanımına sunulmuş durumda. Öyle ki, araştırmalar yetişkinlerin yüzde 75’inin, gençlerinse yüzde 90’ından fazlasının sosyal medya kullandığını gösteriyor. Üstelik kullanıcıların önemli bir kısmı günde 2 saatten fazla sosyal medyada geziniyor. Hatta bu durum gençlerde 8-10 saate kadar çıkabiliyor.

Depresif duygular ve intihar düşüncesi tetikleniyor

Bu kadar yoğun bir sosyal medya kullanımı insan duygularını tetikliyor. Sosyal medya bilinçsiz kullanıldığında ise genellikle negatif duygular daha fazla tetikleniyor. Bunlardan biri de intihar düşüncesi.

Yapılan araştırmalar intiharın 10-24 yaş arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu gösteriyor. Kadınlarda bu durum daha fazla.

Araştırmacılar, kadınların gönderilerinin iyi karşılanmamasına ve başkalarıyla karşılaştırmalara daha duyarlı olduklarını, bu ihtiyaçlarının karşılanmadığı durumlarda depresif duygulara sürüklendiğini ve bu duyguların da intihar düşüncesini tetiklediğini gösteriyor.

Kamuoyuna yansıyan haberler de bu durumu destekliyor. Öyle ki, topluma sunulan haberler onlarca genç kızın kimi zaman ilgi çekmek, kimi zamansa depresyondan dolayı intihar girişiminde bulunduklarını gösteriyor. Bu tarz durumlardan dolayı 112 acil servislerin gereksiz yere meşgul edildiğine dair geçmişte onlarca haber yapıldı. Sevgilisiyle ayrılan veya sevgilisinden yeterince ilgi göremeyen bazı genç kızların intihar girişiminde bulunduklarına dair onlarca haber yayınlandı.

Sosyal medya paylaşımları tedavileri şekillendirmeye başladı

Uzmanlar sosyal medya kullanımının bu gibi durumları tetiklediğini söylüyor. ABD’de bu tür vakaları araştıran uzmanlar, acil servislerdeki doktorların hastalarının sadece sosyal medya hesaplarını görüntüleyerek bir hastanın ruh sağlığı durumunu nasıl hızlı bir şekilde değerlendirebileceğine dair yaklaşımlar ortaya koyuyor.

Yani sosyal medya paylaşımları üzerinden hastaların durumuna yaklaşmak, hatta paylaşımlara göre tedavi sürecini ve şeklini belirlemek gibi yaklaşımlar giderek daha fazla kabul görmeye başlıyor.

Tüm bunlar sosyal medyanın etkilerinin küçümsenmeyecek derecede derin olduğunu gösteriyor. O nedenle, özellikle ergen yaştaki kadınların sağlıklı bir psikolojik gelişimleri için bilinçli sosyal medya kullanımlarının artırılması gerekiyor. Bu noktada da ebeveynlere büyük görev düşüyor.