Sosyal medya haber tekelini eline alıyor

Her 5 kullanıcıdan 4’ü haberleri dijital kanallar üzerinden takip ediyor. Raporda coğrafyaya göre anlamlı farklılıklar gösterse de yetişkinlerin yüzde 57’sinin haber içeriğine sosyal medya yoluyla ulaştığına işaret ediliyor. Ancak ülkeden ülkeye ciddî farklar bulunuyor. Örneğin Kenya’da bu oran yüzde 82 iken Japonya’da yüzde 28’e kadar düşüyor. Ülkemizde ise bu oran yüzde 63 olarak görülüyor.

WE Are Social ve Hootsuite ortaklığında yayınlanan Dijital 2022 Temmuz Küresel İstatistik Raporu’na ilişkin kaleme aldığım son yazıda, raporda yer alan internet, mobil ve sosyal medya kullanımlarına ilişkin verileri yorumlamıştım. Bu yazıda rapora yansıyan diğer istatistikleri irdelemeye devam edeceğim…

Dijital 2022 Temmuz Küresel İstatistik Raporu’nda, mobil telefonlardan internete bağlanma istatistiklerinde ülkemize ilişkin önemli bir veri yer alıyor.

Raporda, ülkemizde toplam internete bağlanma isteğinin yüzde 85,3’ünün cep telefonları üzerinden gerçekleştiği bilgisine yer veriliyor. Bu veri ile ülkemiz, listenin başında yer alıyor. Bu veri, mobil kullanımın ülkemizdeki yoğunluğunu göstermesi açısından son derece önemlidir.

Ülkemizi yüzde 82,6 ile Mısır, yüzde 80,7 ile Nijerya takip ediyor. Listenin ilk 10 sırasında hiçbir Avrupa ülkesi yer almıyor. Dünya ortalamasında bilgisayar üzerinden internete bağlanma oranı daha yüksek olsa da mobil bağlanmanın yükseliş eğiliminde olduğu raporda yer alıyor. Bunun nedeni olarak da mobil bağlantı hızlarının her geçen gün artması gösteriliyor.

Haberler sosyal medyadan alınıyor

Raporda Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü’nün (RISJ) Dijital Haber Raporu’na dayanarak haber alma trendlerinin de mobil ağlara kaydığı bilgisine yer veriliyor.

Bu bilgiye göre her 5 kullanıcıdan 4’ü haberleri dijital kanallar üzerinden takip ediyor.  

Raporda coğrafyaya göre anlamlı farklılıklar gösterse de yetişkinlerin yüzde 57’sinin haber içeriğine sosyal medya yoluyla ulaştığına işaret ediliyor. Ancak ülkeden ülkeye ciddî farklar bulunuyor.

Örneğin Kenya’da bu oran yüzde 82 iken Japonya’da yüzde 28’e kadar düşüyor. Ülkemizde ise bu oran yüzde 63 olarak görülüyor. Yani ülkemizde sosyal medya yoluyla haber alma oranı dünya ortalamasının üstünde görünüyor. Dolayısıyla sosyal medya etkisinin ülkemizde dünya ortalamasının üzerinde olduğunu da söylersek yanılmış olmayız.

Bu oran ülkemizi Avrupa’da 5’inci sıraya taşıyor. Avrupa’da 1’inci sırada ise yüzde 72 ile Yunanistan yer alıyor. Yunanistan’ı sırasıyla Hırvatistan, Macaristan ve Romanya takip ediyor.

Raporda gençlerin sosyal medyayı haber kaynağı olarak daha çok kullandıkları gösteriliyor. Rapor, 18-24 yaş arasındakilerin üçte ikisinin haber içeriğine sosyal medya yoluyla ulaştığı belirtiliyor. Bu oran 55 yaş ve üzerinde yüzde 50’nin altına düşüyor.

Tüm bunlar sosyal medyanın bilgi kaynakları içerisinde giderek daha fazla etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Sonraki yazıda, haber kaynağı olarak en çok hangi sosyal medya platformlarının tercih edildiğini ve sosyal medya platformlarının haberlerinin inandırıcılık oranlarını ele almaya çalışacağım.