Sosyal medya egzersizleri ile gerçek yaşama nefes aldırın

Sosyal medyadaki arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamana denk bir şekilde, çevrimdışı yani gerçek hayattaki arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmeyi deneyin. Böylece hem arkadaşlarınıza daha değerli olduklarını hissettirmiş olur, hem de vaktinizi daha rasyonel deneyimlere ayırabilirsiniz.

SON yazımda sosyal medyadaki kusursuz bedenler yüzünden insanların kendi bedenlerinden nefret eder hâle geldiklerine ve buna bağlı olarak duygusal yırtılmalar yaşadıklarına değinmiştim. Ayrıca başka bedenler üzerinden geliştirilen estetik, beğeni ve buna bağlı olarak oluşan değer ve duygusunu insanın kendi dışındaki değişkenlere bağlaması sonucunu doğurduğunu hatırlatarak sosyal medyanın insanları zaman ve mekân idrakinden alıkoyduğuna vurgu yapmıştım. Son olarak da, sosyal medyanın bazı kaygı bozuklukları ve anksiyeteye neden olduğunun altını çimiştim.

Bu yazıda ise sosyal medyanın bu etkilerini azaltmak için neler yapılabileceğine değinmeye çalışacağım...

Hiç şüphesiz sosyal medya doğru kullanıldığında hem bireylere, hem de topluma çok fazla pozitif katkısı olan bir mecra. Ama ne yazık ki ortaya çıkan sonuçlar, sosyal medyanın çok da doğru kullanılmadığını ve buna bağlı olarak çok sayıda negatif etkisinin olduğunu gösteriyor.

Sosyal medya kullanımını nasıl azaltabilirsiniz?

Sosyal medyanın negatif etkilerini kırmak için sıradan kullanıcılar, her şeyden önce sosyal medyada geçirdikleri zamanı azaltmalıdırlar. Yapılan araştırmalar günde 30 dakikadan fazla sosyal medyada zaman harcayanlar için tehlike çanlarının çalmaya başladığını gösteriyor. O nedenle sosyal medyada geçirilen zamanın mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. 

Bunun için sosyal medyada ne kadar süre geçirdiğinizi tespit eden uygulamalar var. Bu uygulamaları kullanarak otokontrolünüzü güçlendirebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya kullanımını sınırlandırmaya araba kullanırken, yemek yerken, iş yaparken veya insanlarla muhatap olduğunuz zamanlardan başlayarak, bu zaman dilimlerinde telefonunuzu elinize almayarak azaltabilirsiniz. Bu, başlangıç için çok iyi sonuçlar doğuracaktır.

Hiçbir şey yapamıyorsanız bile bunları yapabilirsiniz.

Kapatın, vakit ayırın, muhatap olun, takip edin!

Sosyal medya bildirimleriniz devre dışı bırakın. Sosyal medya bildirimlerini devre dışı bırakmak, yaptığınız işe daha iyi odaklanmanızı sağlar. Yani ânı daha derinden deneyimlersiniz.  Ayrıca sosyal medyanın olur olmaz vakitlerde sizi içine çekmesinin önüne geçebilirsiniz.

Sosyal medyadaki arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamana denk bir şekilde, çevrimdışı yani gerçek hayattaki arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmeyi deneyin. Böylece hem arkadaşlarınıza daha değerli olduklarını hissettirmiş olur, hem de vaktinizi daha rasyonel deneyimlere ayırabilirsiniz.

Çevrenizde vakit geçirecek arkadaşlarınız veya muhatap olacağınız kimseler yok mu? O zaman günlük yaşam içerisinde karşılaştığınız insanlarla iletişim kurmayı deneyin. Örneğin metroda, dolmuşta ya da benzer başka yerlerde karşılaştığınız insanlarla iletişim kurmayı deneyin. Emin olun, çok farklı deneyimler elde edeceksiniz. 

Gelişmeleri sosyal medya yerine klasik araçlardan takip edin. En azından ağırlıklı olarak klasik araçları tercih edin. Bu kimi zaman bir gazete, bir dergi veya bir kitap olabilir. Bu sayede trend olan olay ve olguları kaçırma korkunuz kısa zaman içinde kaybolup gidecektir.

Sadece bu basit önerilere uyarak bile sosyal medyanın negatif etkilerini önemli oranda azaltabilirsiniz. Aksi hâlde sosyal medya hiçbir şeyinize dokunmasa da kendi dişlileri arasında zamanınızı çiğnedikçe çiğneyecek ve sizin zamanı disipline etme becerilerinizi köreltecektir.