Sinema filmleriyle ruhunuz ferahlasın

Yönetmen Garth Davis’in bu başarılı çalışmasında şu iki replik dikkat çekmektedir: “Yeni programı duydun mu? Google Earth inanılmaz bir şey, istediğin her yeri bulabilirsin.” “Dünyada her yıl 80 binden fazla çocuk kayboluyor. Kaçı olduğu gibi ailesine dönebiliyor, döndüğünde nasıl bir hâlde oluyor? Girdiği travmadan ne kadar zamanda kurtulabiliyor?”

FİLM, insanlar üzerinde genel olarak olumlu etki bırakan ender alanlardan biridir. Filmlerden alınan derslerle, önerilerle, çözümlerle özdeşleşme veya yansıtma üzerinden ruh hâlimiz bile değişebiliyor. Bazen bizlerde yarattığı ruh hâli bile daha az depresif olabilmemizi sağlıyor. Bazen gözlerimizden yaşların akmasına engel olamıyor, bazen de kahkahaların ardı ardına sıralanmasını durduramıyoruz.

Hayatımızın her aşamasındaki belli kesitlere ister istemez bazı filmlerde denk geliyoruz. Özellikle Covid-19 süreciyle evlerimizden çıkamadığımız bu dönemde dizi veya sinema filmleriyle hemhâl olduk desek yeridir. Bu aşamada film tercihleri de zamanımızın boşa geçmemesi adına oldukça önemli aslında.

Bu yazımızda, izlediğinizde pişman olmayacağınız ve ruhunuzun dinlenmesine vesile olacak beş sinema filmine yer vereceğiz.

İlk önerdiğimiz film, 2020 yılında En İyi Film Oscar Ödülünü alan, gerilim ve komedi alanındaki “Parazit” filmi. Daha önce “Kar Küreyici” filmi ile kendinden bahsettiren başarılı yönetmen Bong Joon-ho, bu filmiyle de soyla gelen servetin klasik bir tablosunu çizmekte. Bir yanda zengin bir kesimin, diğer yanda yoksul bir ailenin ekonomik sistemdeki farklı oyun arayışlarını, Park ve Kim Aileleriyle farklı bir çerçevede bizlere sunuyor Joon-ho.

İkinci filmimiz, “3 Idiot”. Başrolünde birçok başarılı çalışmada bulunan Aamir Khan’ı yakından izlemiş olacağız. 2010 senesinde Filmfare En İyi Film Ödülünü de alan film, Hindistan’daki tüm zamanların gişe ve hasılat rekorunu elinde tutuyor. Ülkenin en önemli okulunda mühendislik okuyan ve okulun yurdunda aynı odada kalan öğrencilerin dostluk kavramını mükemmel yansıttığı, aynı zamanda eğitim sisteminin de sert ve eğlenceli bir şekilde eleştirildiği film, izlemeye değer niteliktedir. Film içeriğinde yer alan Virüs Hoca karakterinin “Hayat bir yarıştır, hızlı koşmazsanız ezilirsiniz” sözü ve filmin finaline doğru “Mükemmeli hedefle, başarı ardından gelecektir” repliği oldukça mesaj verir niteliktedir.

Üçüncü filmimiz, belgesel niteliğinde olan ve Uluslararası Göç Filmleri Festivalinde birincilik ödülünü alan, Suriye’deki savaşın başlangıcından günümüze kadar etkisini bir kadının bakış açısıyla gözler önüne seren “For Sama” filmi. Film, Halep’teki ayaklanmanın içinde birbirlerine âşık olan bir çiftin, kızları olan Sama’yı dünyaya getirdikten sonraki süreçlerini acı gerçeklerle gözler önüne seriyor. Film, aynı zamanda BAFTA En İyi Belgesel Ödüllerinde de 2020 ödülünü almış bulunmakta. Filmdeki şu iki replik bile oldukça dikkat çekicidir: “Rejimin iktidarda kalmak için neler yapabileceğini fark edince şok olmuştuk.” “Milyonlarca insan benim haberimi takip etti ama rejimi durdurmak için kimse bir şey yapmadı.”

Dördüncü filmimiz, usta yönetmen Osman Sınav’ın başarılı çalışması, başrolünde Kenan İmirzalıoğlu’nun yer aldığı “Uzun Hikâye”… Film, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçen ve “Sosyalist” lakabıyla bilinen Ali’nin hem hüzünlü, hem de neşeli serüvenini dönemin şartlarıyla yansıtarak, aslında bu hikâyenin farklı ve zengin yönünü de gözler önüne sermekte. Bu filmimizde de şu iki replik oldukça anlamlıdır: “Bırak şu kitapları. Ne diyorsun? Okuyacaksan, müfredat okuyacaksın. Müfredatın dışında okuyanlardan bir hayır gelmedi memlekete.” “Kur’ân’da Kalem Suresi vardır: ‘Kalem tutanların yazdıklarına ant olsun ki, sen yüce ahlâk üzerinesin.’ Bak, bu kalem, yazan bir elle buluştuğunda, dünyanın en büyük silahıdır. Hele kalem, kelâmın dik duran hâli olunca daha da çok acıtır.”

Son filmimiz ise, “Milyoner” filmiyle adını duyuran başarılı oyuncu Dev Patel’in başrolde yer aldığı “Lion” filmi. Film, Hindistan’da zor koşullar altında yaşayan küçük yaştaki Saroo’nun abisiyle çalışmaya gittiği tren istasyonunda kaybolmasıyla başlar. Bu ilginç serüven, Saroo’nun evlâtlık alınmasıyla devam eder. Ancak üniversite yıllarında ailesini bulma isteği Saroo’da bir saplantıya dönüşür. Konuyu çok anlatmadan şunu söyleyebilirim ki, aksiyon ve heyecanla birlikte filmin her ânında bu ilginç arayışın içinde olacaksınız. Yönetmen Garth Davis’in bu başarılı çalışmasında şu iki replik dikkat çekmektedir: “Yeni programı duydun mu? Google Earth inanılmaz bir şey, istediğin her yeri bulabilirsin.” “Dünyada her yıl 80 binden fazla çocuk kayboluyor. Kaçı olduğu gibi ailesine dönebiliyor, döndüğünde nasıl bir hâlde oluyor? Girdiği travmadan ne kadar zamanda kurtulabiliyor?”