Sinek Kuşu

Vasatın üzerinde oyunculukların sergilendiği filmin alt metni fazlasıyla dolu ve derin. Aile ve çocuk arasındaki iletişim ağının ve bu ağın sonucu kurulan bağın çocuklar için ne denli önemli olduğu filmin alt metninde derinlikli olarak işleniyor.

ÇOCUKLUKTAN gençliğe adım atılan ilk dönemler, çocuklar için son derece zordur. Çünkü daha dış dünyayı tam anlamıyla tanıyamadan iç dünyalarını ve duygularını keşfetmeye başlarlar. Hatta o duyguların baskısı altında çoğu zaman ne yapmaları gerektiğini bilemezler. Çoğunlukla da bocalarlar… 

Bu durumda onlara en çok yardım edecek olanlar hiç şüphesiz ailelerdir. Aile, çocukların bu dönemlerinde onlara gerekli desteği vermezse çocuklar için bu dönem çok zorlu geçebilir. Çocuklar bu dönemde idol arayışında olduklarından yanlış idollerin peşinden koşabilirler.

2018 Güney Kore-ABD yapımı “Sinek Kuşu” filmi de çocukluktan gençlik dönemine adım atmış 14 yaşındaki Eunhee’nin hikâyesini anlatıyor. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Bora Kim oturuyor. Filmin baş rollerinde ise Ji-Hu Park, Sae-Byeok Kim, Seung Yun Lee, In-Gi Jeong yer alıyor.

Dünyayı ve duygularını yeni yeni keşfetmeye çalışan Eunhee, gençlik döneminin getirdiği fırtınaya rağmen ailesinden beklediği ilgiyi hiçbir zaman tam anlamıyla göremez. Öğretmenlerin öğrencileri baskıyla disipline etmeye çalışmalarından dolayı okuldan da beklediğini bulamayan Eunhee, dil kursundaki öğretmeni Youngji ile tanışmasından sonra ona karşı ilgisi artar ve onu bir idol olarak görmeye başlar. Youngji de Eunhee’de adeta kendi çocukluğunu bulur. 

Çok fazla çalışan ve bu nedenle kendilerine vakit ayıramayan ailelerin çocuklarının yaşadığı yalnızlık hissi, filmde çok güzel bir şekilde anlatılıyor. 

Filmin ismi alelâde seçilmiş değil. Çünkü filme ismini veren Sinek kuşu, saniyede ortalama 80 defa kanat çırpabiliyor. Bal bulabilmek için bunu defalarca tekrarlayan ve küçücük bedenlerine rağmen uzun yolculuklar yapabilen Sinek kuşları metaforik olarak filmin kahramanı Eunhee’yi anlatıyor. Küçücük yaşına rağmen Sinek kuşunun saniyede onlarca kanat çırpışı gibi kısa sürede onlarca sorun yaşayan Eunhee, sorunlar yumağı içerisinde tıpkı Sinek kuşu gibi bir yolculuğa çıkıyor. 

Vasatın üzerinde oyunculukların sergilendiği filmin alt metni fazlasıyla dolu ve derin. Aile ve çocuk arasındaki iletişim ağının ve bu ağın sonucu kurulan bağın çocuklar için ne denli önemli olduğu filmin alt metninde derinlikli olarak işleniyor.  

Çevre baskısı, aile içi şiddet, geçimsizlik, sevgisizlik, fakirlik, arkadaşlık ilişkileri, aşk, gerçek sevgi, kabullenme, bulma ve kaybetme gibi çok sayıda olguyu ele alan filmde olguların derinlikli anlatımlarını yakalamak, akış hızından dolayı biraz zor olsa da filmi çevrenizde gözlemlediğiniz benzer hikâyelerle bağdaştırarak izlediğinizde o derinliği yakalıyorsunuz. 

İyi seyirler…