Sevdiğinden “esin” alan bir “seçkin” ses: Esin Seçkin

1976 yılında eşi İlhan Seçkin, Anadolu’da çalışmakta olduğu şantiyede kendisi için yazmış olduğu bir şiiri mektubu içerisinde gönderir. “Gül rûyini bûs eylediğim günleri andım” mısraı ile başlayan bu şiir Esin Seçkin’i çok duygulandırır ve şiire yaptığı çalışma ile ilk bestesini yapmış olur.

20 AĞUSTOS 1939 günü İzmir’de dünyaya gelen Esin Seçkin, ilk ve orta tahsilini babasının asker olması nedeniyle yurdun çeşitli yörelerinde yaptı. 1957 yılında Manisa Kız Sanat Enstitüsü’nden mezun olan Seçkin, 1958 yılında babasının Askerlik Şubesi Başkanlığı yaptığı Kayseri’nin Pınarbaşı kazasında ilkokul öğretmenliği yaptığı sıralarda okulun bütün sınıflarına müzik ve mandolin dersleri verdi. Aynı yıl inşaat yüksek mühendisi İlhan Seçkin ile evlendi. Bu evlilikten dünyaya iki kız ve bir de erkek olan üç çocuk geldi. Oğlu Dr. Levent Seçkin kimya yüksek mühendisi, büyük kızı Nilgün Tübek mimar, küçük kızı Gülgün Baç da avukattır.

Esin Seçkin, mûsikîyi çok seven bir ailedendir. 1989 yılının Ocak ayında kaybettiği babası emekli Albay Rıza Aktuğ’un sesi çok güzeldi. Annesi Adviye Aktuğ da ud çalardı. Erkek kardeşi Recep Aktuğ gitaristtir, Türk Hafif Müziği ses sanatçısı olarak çalışmakta ve besteler yapmaktadır.

Mûsikî sevgisini ailesinden alan Esin Seçkin, ilkokul yıllarında mandolin çalarak müziğe başlayarak bu müzik sevgisini sesiyle de bütünleştirmiş, okul ve aile toplantılarında aranan biri olmuştur. 1976 yılında eşi İlhan Seçkin, Anadolu’da çalışmakta olduğu şantiyede kendisi için yazmış olduğu bir şiiri mektubu içerisinde gönderir. “Gül rûyini bûs eylediğim günleri andım” mısraı ile başlayan bu şiir Esin Seçkin’i çok duygulandırır ve şiire yaptığı çalışma ile ilk bestesini yapmış olur. Bu bestesi ile daha sonra devam ettiği Üsküdar Mûsikî Cemiyeti’nin düzenlediği beste yarışmasına girer ve “Birincilik Ödülü”nü kazanır.

Esin Seçkin, 1978 yılında merhum Tahir Göğüş Beyefendi’den ud ve felsefe dersleri almaya başladı. Tahir Göğüş Bey, eşi İlhan Seçkin’in Gaziantep’teki hocası Dr. Emin Kılıç Kale’nin “Mûsikîde Hayat Dersleri”nin İstanbul şubesini temsil etmekteydi. Bu sırada Emin Dede, Ahmet Avni Konuk ve Ahmet Dede gibi kıymetli mûsikîşinaslardan meşk ederek yetişmiş olan Dr. Emin Kılıç Kale ile tanışma fırsatını buldu ve onun beğenisini kazandı.

1980 yılında Üsküdar Mûsikî Cemiyeti’ne kaydolan Esin Seçkin, burada usûl, makam, nazariyat, edebiyat, solfej ve repertuvar dersleri görmüş, bu arada muhtelif makamlarda besteler yapmıştır.

Esin Seçkin, 1983 yılında TRT’nin açmış olduğu Türk Sanat Mûsikîsi ön dinleme sınavını kazandı. Zaman zaman TRT programlarında yer almaktadır. 1984 yılında Melahat Pars’ın açmış olduğu Kalamış Mûsikî ve Kültür Derneği’ne kaydolan Esin Seçkin, cemiyetlerden ayrı olarak ev toplantıları yapmakta ve özel çalışmalarda bulunmaktadır. Avni Altun, Nezahat Soysev ve Adil Akbay gibi mûsikîşinas zâtlarla teşkîl etmiş oldukları ev toplantıları yıllarca sürmüştür. Cahit Gözkan, Emin Ongan, Melahat Pars ve Adem Şahin gibi üstadlardan feyz almıştır.

Mûsikî çalışmalarında en büyük desteği eşinden aldığını söyleyen Esin Seçkin’in bestelerinin birçoğunun güfteleri eşi İlhan Seçkin’e aittir. Eşi de çok mûsikî çalışmasına katılmış, üniversite tahsili sırasında üniversite korosuna devam etmiştir. Eşi İlhan Seçkin aynı zamanda keman çalmaktadır.

Esin Seçkin ve eşi İlhan Seçkin, uzun yıllardır Rauf Alanyalı’nın Kumburgaz’da ev sahipliğini yaptığı “Bizim Meclis” isimli mûsikî topluluğunun da üyesidirler.

Bestelerinden bazıları şunlardır: “Bezminde yaşanmış ne güzel günlerimiz var” (TRT, Evcara); “Doymazsa gönül aşkına, dünyayı ne yapsın?” (TRT, Hüzzam); “İçimdeki yangını tutuşturan, yakan sen!” (TRT, Hüzzam); “Bu seven kalbimi gör, bendene şeydâ gibi gel!” (TRT, Rast).