Seçim sistemimizin baş belâsı

Seçim sonrası vatandaşa hakaret etmekten yüksünmeyen, yarım ağızla özür dileyip bir de konuyu örterek üste çıkmaya kalkışan milletvekillerinden yıldık. Yalancı, iftiracı, vatandaş dövdürten, tehdit eden, partisini kendisine kalkan olarak kullanan milletvekillerinden yıldık. Ülke siyasetinin arındırılması ve bu köhne işleyişten kurtulmak için net şekilde seçim sisteminde nitelikli ve derin bir değişime gitmek şarttır.

EN baştan söyleyelim; İP’li Lütfü Türkkan’ın sarf ettiği hakaret, hem ferdî bakımdan, hem ülke siyaseti bakımından rezalet ötesi bir ahlâksızlıktır.

Bu duruma rağmen Lütfü Bey’in milletvekilliğinden istifa etmemesi ilâve bir ahlâksızlıktır.

Bu durumu desteksiz söylemlerle temizleme gayretine içine girmek, Lütfü Bey’in çevresince, İP ve CHP cenahınca ayrı bir ahlâksızlıktır.

Bu tür olası ahlâksızlıkların önüne geçmek içinse tek çare vardır: Seçim sisteminin topyekûn değişmesi ve iki turlu dar veya daraltılmış bölge sisteminin uygulanmasıdır.

Vatandaşın milletvekilini bizzat tanıyacağı bu sistemle genel başkanların seçtikleri ve partisi sayesinde parlamentoya giren isimlerden arınacağız.

“O kişi başkan için çok önemli”, “Filanca kişi partinin finansörlerinden” denile denile Meclis’i zengin iş adamları yurduna çevirmekten bıkmadık mı?

Seçim sistemimizle alâkalı olarak sadece seçim barajının konuşulması bana enteresan geliyor.

Bu noktada ayrıca “seçim yardımı” denilen, ensesi kalın teşkilat üyeleri ile seçim materyali üreten şirketleri zengin eden hibenin de kaldırılması elzem!

Seçim öncesi bırakın vatandaşa uğramayı, uğradığı noktaları genel başkanına ispat etmek için fotoğraflayan milletvekili adaylarından, aday gösterilmediğinde partisine küsüp iftira atan ve de partisi için çalışmayan aday adaylarından yıldık.

Seçim sonrası vatandaşa hakaret etmekten yüksünmeyen, yarım ağızla özür dileyip bir de konuyu örterek üste çıkmaya kalkışan milletvekillerinden yıldık.

Yalancı, iftiracı, vatandaş dövdürten, tehdit eden, partisini kendisine kalkan olarak kullanan milletvekillerinden yıldık.

Ülke siyasetinin arındırılması ve bu köhne işleyişten kurtulmak için net şekilde seçim sisteminde nitelikli ve derin bir değişime gitmek şarttır.