Seçim çalışması olarak meyve fidanı dağıtmak

Bu kampanyanın faydasının bu seçimden ziyade bir sonraki seçimde alınacağını düşünüyoruz. Zira dikilecek meyve fidanları, esas olarak beş sene sonraki seçimde meyvelerini ve etkilerini gösterecektir. Bu fidanlar bu süreçte hem gerçekten meyvelerini vermeye başlayacaklar, hem de oy olarak bu fidanların meyveleri toplanacak.

ÖNÜMÜZDEKİ seçim için bütün siyâsî partiler seçmenlerin karşısına değişik hediye ve vaatlerle çıkacaklardır. Bizimse AK Parti, MHP ve BBP’ye, özellikle Cumhurbaşkanımıza bir teklifimiz var: Köylerde ve şehirlerde partili partisiz ayrımı yapmadan meyve fidanı dağıtmak ve köylerde her hanenin bahçesine en az bir meyve fidanı, şehirlerde ise bahçesi olan her binanın bahçesine en az bir meyve fidanı olmak üzere birkaç adet meyve fidanı götürüp dikilmesini sağlamak.

Bu noktada öncelikle seçilecek meyve fidanlarının cins meyvelerden olması elzem. Çünkü meyvesi ortaya çıktığında kötü bir sürprizle kimsenin karşılaşmaması lâzım.

Bu kampanyanın faydasının bu seçimden ziyade bir sonraki seçimde alınacağını düşünüyoruz. Zira dikilecek meyve fidanları, esas olarak beş sene sonraki seçimde meyvelerini ve etkilerini gösterecektir. Bu fidanlar bu süreçte hem gerçekten meyvelerini vermeye başlayacaklar, hem de oy olarak bu fidanların meyveleri toplanacak.

Hiçbir vefalı insan, bahçesinde her yıl meyvesini yediği ve gözünün önünde 12 ay duracak bir hediyeyi görerek başka bir partiye oy vermez. Elbette bunun de olacaktır, bu da göze alınmalıdır. 

İkinci olarak, önümüzdeki yıllarda kuraklık ve gıda kıtlığı olacağının varsayıldığı bir dönemde ilerisi için her hanenin bahçesi için yapılacak en iyi yatırımlardan biri meyve fidanı dikme öngörüsüdür.

Bu kampanyayı esas olarak belediye başkanlarının yürütmesi gerekir. Ancak partiler de -ayrı ayrı veya birlikte- ülke çapında böyle bir kampanya yürütebilirler. Bu kampanyayı belediyeler kapsamında her şehir kendi içinde yürütebileceği gibi, şehirlerden şehirlere, bölgelerden bölgelere bir kardeşlik köprüsü de kurulabilir. Bu dönemde ülke olarak en çok ihtiyacımız olan şey kardeşliktir.

Bu kampanya doğudan batıya, kuzeyden güneye gibi de yapılabilir. Meselâ İzmir Diyarbakır’ın meyve fidanlarını finanse eder ve fidanların üzerine “İzmir’den Diyarbakır’a sevgilerle” diye yazar. Mardin Balıkesir’in meyve fidanlarını finanse eder ve “Mardin’den Balıkesir’e sevgilerimizle” diye yazar. Ya da meselâ İstanbul, Ankara tüm illere meyve fidanı gönderebilir.

Bu kampanya için bir havuz oluşturulursa, meselâ ben, üç beş ilde farklı farklı bahçelere kendim ve ailemizin her ferdi için meyve fidanı göndermek isterim. Örnek vermek gerekirse, eşim için Kayseri’ye, anne ve babam içinse Trabzon’a meyve fidanı göndermek isterim. Meselâ bir şirket sahibi, kendisi ve çalışanları için doğduğu şehre meyve fidanları gönderebilir.

Bir insan, kendisi için bir hadis-i şerifi şiar edinerek, bütün illere Hazreti Muhammet (sav) Efendimiz için meyve fidanları gönderebilir. Veya bir diğeri bir tarihî şahsiyet adına, meselâ Fatih Sultan Mehmed, Mevlâna Celâleddin, Yûnus Emre veya Gazi Mustafa Kemal için birkaç şehre veya tüm illere meyve fidanı gönderebilir.

Meyve fidanlarının ucuz ve kaliteli olarak nereden temin edilebileceği konusuna gelince...

Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değişik illerde değişik meyveler üzerinde araştırma ve üretim yapan araştırma merkezleri var. Bunlar bir talimatla kapasitelerini en üst seviyeye çıkararak istenen sayıda meyve fidanları üretebilecek potansiyele sahipler ve bunu severek, hem de isteyerek, bir görev aşkıyla yapacaklardır. 

Bunun yanında, ülkemizde yıllardır profesyonelce meyve fidanları üretip satan firmalar var, bunlarla da anlaşılabilir.

Bir diğer seçenek olarak sosyal medya üzerinden plânlı şekilde bu işi yapıp meyve fidanı satan yüzlerce şahıs var. Bunlar hiç azımsanamayacak üretimler yapıyorlar. Bunlardan da istifade edilebilir.

Ve tabiî ki Cumhur İttifakı partileri bu işi ilk olarak yaptıktan sonra diğer partiler de yapmak isteyeceklerdir. Ancak daha sonra kim yaparsa yapsın, insanların aklına hep ilk yapan gelecektir.

Fidan anlamında elma, armut, ayva, dut gibi meyveler dağıtılabileceği gibi, taşınması kolay olan böğürtlen, ahududu, aronya, gojiberi veya üzüm gibi meyveler de dağıtılabilir.

Bir diğer seçenek olarak, meselâ Doğu Karadeniz’de hiçbir hane sahibinin Trabzon hurması, aşılı kestane fidanı, demir elması ve incire “Hayır!” diyeceğini düşünemiyorum. Ya da her ilde olacağını düşündüğüm dut fidanına da hiç kimsenin “İstemem” demeyeceğine inanıyorum.

Bir diğer örnek olarak çağla hâlini aldıktan itibaren, olgunlaşma zamanına kadar yenilebilen Yozgat’ın camuş eriği, can ve papaz erikleri ve de tüm kayısı ve yenidünya fidanları çokça talep görecektir.

Bir de yıl boyunca saklama yönünden sıkıntısı olmayan kabuklu meyveler her hane sahibi tarafından tercih edilir.

Meyve fidanıları koruma, bakım, sulama ve gübreleme ihtiyacı hisseden ağaçlardır. Ancak her hanenin bahçesine meyve fidanı dikileceği için hane sahipleri bu sorunların çözümlerini de üretecekler. Zira ağaçların meyvelerini onlar toplayacaklar.

Allah’a emanet…