Rota yeniden hesaplanıyor

Keating, Türkiye’nin “yeniden” Batı rotasına girmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Yani ABD’nin rotasına... Bunu görüşmek için de bula bula Ekremciğimi bulmuşlar. İmamoğlu Dâhiliye Nazırı değil, Hariciye Nazırı değil. Ne sıfatla görüşmüş olabilirler ki bir belediye başkanı ile? Olsa olsa müstemleke valisi olarak!

BILL Keating… ABD Kongre üyesiymiş kendisi. Bilmiyorduk, öğrendik; yine -sağ olsun- İmamoğlu sayesinde.

Ekremciğim sayesinde genel kültürümüz artıyor, bilmediklerimizi öğreniyoruz.

Meselâ müsilaj nedir bilmiyorduk, öğrendik. Buşon parası da sayesinde öğrendiklerimizden.

Bir de zam yerine “fiyat düzenlemesi” var. Misâl, motorinin fiyatı artınca zam oluyor, Emremciğim İETT ücretlerinde yahut su fiyatlarında artış yapınca “fiyat düzenlemesi”…

Ekremciğime “fiyat düzenlemesi” yapmak da yakışıyor.

Baksanıza, Cumhur İttifakı İBB Meclisi’nde öğrenci abonman fiyatlarını düşürmek için karar çıkarıyor, Ekremciğim bunu veto edeceğini söylüyor.

Yani öğrenciler için meclisin aldığı indirim kararını reddedeceğini ifade ediyor Ekrem Başkan. Ama sosyal medyada, “Teşekkürler İmamoğlu” etiketleri havalarda uçuşuyor.

Deve ile diken ilişkisi...

Neyse, biz Bill Keating’e dönelim.

Keating abimiz ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi’nde Doğu Akdeniz üzerine düzenlenen oturumda Türkiye’nin Batı rotasına sokulması için İmamoğlu ile görüşüldüğünü açıklamış.

Oturumu 31 Mart 2022 günü düzenlemiş Keatinggiller ve oturumun başlığı, “Doğu Akdeniz’de Fırsatlar ve Sınamalar, ABD’nin Çıkarlarını ve Bölgesel İş Birliğini İncelemek” imiş.

Bakmayınız oturumun başlığının bu kadar uzun ve havalı olduğuna. Aslında kelime israfı yapmışlar. Söylemek istedikleri, iki kelimeden ibaret: “ABD’nin çıkarları”…

Oturuma Keating abimiz başkanlık etmiş ve “Türkiye’nin yeniden Batı rotasına girmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu doğrultuda İstanbul şeyisi Ekremciğim ile de görüştüklerini” söylemiş.

Keating, Türkiye’nin “yeniden” Batı rotasına girmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Yani ABD’nin rotasına...

Bunu görüşmek için de bula bula Ekremciğimi bulmuşlar. İmamoğlu Dâhiliye Nazırı değil, Hariciye Nazırı değil.

Ne sıfatla görüşmüş olabilirler ki bir belediye başkanı ile? Olsa olsa müstemleke valisi olarak!

Ne de olsa çağırdıklarında kar kış demeden koşup gelen, her dediklerine “Okey, I’m okey” diyen Ekremciğim var karşılarında.

Ekremciğime “Okey, I’m okey” demek de yakışıyor.

Peki, ABD’nin çıkarları neler ve Türkiye yeniden Batı rotasına nasıl girecek?

Akdeniz’de haklarından vazgeçecek.

Libya ile yapılan deniz anlaşması iptal edilecek. Libya’dan çekilecek.

Irak ve Suriye’den de tabiî ki...

Azerbaycan’dan bize ne ki?

İHA, SİHA, Bayraktar büyük tehdit Batı için. Elbette bu sistemler toprağa gömülecek. İsrail’den alınacak Heronlar neyimize yetmiyor?

S-400’ler iade edilecek. ABD yahut NATO belki Patriot verir bize. Gerçi Türkiye’ye kim saldıracak?

Nükleer santral inşaatının durdurulması hayatî derecede önemli. Akdeniz’de, Karadeniz’de gaz ve petrol aramaları da… Enerjide dışa bağımlı Türkiye, Batı rotasına girmiş bir Türkiye’dir.

ABD tarafından “rota yeniden hesaplanıyor”.

Uluslararası karar vericiler yakında altılı (aslında yedili) masaya kapalı zarf içerisinde ülkeyi yeniden Batı rotasına oturtacak bir cumhurbaşkanı adayını sunarlar.

Zarfın içinden “Musakkacı Ekrem”in çıkması kuvvetle muhtemel.

Ona ülkeyi Batı rotasına sokmak ve ABD menfaatlerine göre ülke yönetmek de yakışır. Vatandaş o koltuğa kendisini yakıştırabilirse tabiî...

Görelim Mevlâ’m neyler, neylerse güzel eyler.

Kalınız sağlıcakla efendim.