Ramazan’ın gelişi Şaban’dan belli olur

Ama Ramazan’ı erteleyip yaza da getirmemek lâzım, hazır ertelemişken günlerin kısaldığı kış ayları tercimizdir. Buna da dikkat ederlerse, şahsen çok memnun olurum. Sonuçta Ramazan, Müslümanlar için aynı zamanda imtihan ayı. İmtihanların ertelendiği, hatta iptal edildiği böyle bir zamanda Ramazan’ın ertelenmesi kadar tabiî ne olabilir ki?

ZAMANINDA bir sokak röportajı izlemiştim. Muhabir, vatandaşa, “Üç ayları sayar mısınız?” diye sormuştu. Vatandaş da “Ocak, Şubat, Mart” cevabını vermişti.

Devamında üç ayların ikincisini sorduğunda da “Şubat” cevabı gelmişti. Vatandaşın özgüvenle verdiği cevaplara gülüp geçmiştim.

Üç ayların ikicisi olan Şaban’ı bitirdik sayılır. Ramazan geldi çattı, elhamdülillah. Hepimiz Sevinç’liyiz; Şaban Sevinç dışında…

Şaban Sevinç nam uzman zat, keyfimizi kaçırmaya çalışıyor, Ramazan’ın ertelenmesini öneriyor. Çünkü Ramazan bir bütündür, bölünemezmiş. Gece şeye kalkılırmış, sahu… Sahu… Iıı… Neydi? Ha, sahura! Sonra tekrar yatılırmış. Sonra gün boyu aç kalınırmış. Gece de toplu şekilde teravih namazı kılınırmış.

Camiler de kapatılmalı ve teravihe gidilmemeliymiş. Ramazan’ın bütünlüğü bozulduğu için Ramazan Ramazanlıktan çıkarmış ve ertelenmesi yerinde olurmuş.

En azından Şaban Bey’in sahur, uyku, oruç ve teravih sırasını biliyor olması da iyi bir şey.

Zira Berhan Şimşek nam zat, katıldığı bir televizyon programında hutbeyi dinlememek için Cuma namazının farzını kılıp camiden çıktığını söyleyerek koca bir çam devirmişti.

Olur da ertelenirse, Şaban Sevinç’in, Ramazan’ı bihakkın sahurundan iftarına, teravihinden mukabelesine kadar idrakine vara vara yaşayacağından eminim. O yüzden Şaban Bey’e kulak verilse fena da olmaz sanki.

Ramazan ile Şaban Bey’in arasındaki tek mâni, şu kahrolası pandemi.

Bence de pandemi geçene kadar Ramazan ertelenmeli. Hem böylece bu sene Kurban Bayramı, Hac dönemine denk gelmemiş de olur.

Bu erteleme işini Diyanet İşleri Başkanlığı ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü ciddî ciddî düşünseler iyi ederler.

Ama Ramazan’ı erteleyip yaza da getirmemek lâzım, hazır ertelemişken günlerin kısaldığı kış ayları tercimizdir. Buna da dikkat ederlerse, şahsen çok memnun olurum.

Sonuçta Ramazan, Müslümanlar için aynı zamanda imtihan ayı. İmtihanların ertelendiği, hatta iptal edildiği böyle bir zamanda Ramazan’ın ertelenmesi kadar tabiî ne olabilir ki?

Aslına bakarsanız, Ramazan’dan evvel “Şaban” ertelenmiş olsaydı, Ramazan kendiliğinden ertelenmiş olacaktı. Şaban’ın ertelenmesi için artık geç kalmış durumdayız. Şurada hepi topu bir haftamız kaldı. Diyanet İşleri elini çabuk tutarsa seviniriz.

Diyanet İşleri’nden son bir istirhamım daha olacak bu arada: Mümkünse sadece Ramazan’ı erteleseler, Ramazan Bayramı’na dokunmasalar, olur mu acaba?

Saygılarımla arz ederim.

Kalınız sağlıcakla efendim…