Prototipi olmayan sistemin protokolü olur mu?

Tabiî ki bu protokolün bir bağlayıcılığı olmayacak ama ola ki anlaşmanın dışına çıkılırsa, İyi Parti, Meclis’in feshi için Cumhur İttifakı ile anlaşarak CHP’yi cezalandırabilecek. Bunu topluma anlatmak için de protokolü koyacak masanın üzerine. Ancak şu kesin ki, seçim sonucu umulduğu gibi anayasa değiştirecek bir çoğunluğu değil, beklendiği gibi mevcut sistemin devamını getirecek. Diyelim ki hasbelkader CHP adayı cumhurbaşkanlığını kazandı, işte o zaman kavganın büyüğü kopacak Millet İttifakı’nda!

MİLLET İttifakı’nın büyük ortakları bir “protokol” tutturmuş, gidiyorlar. Neymiş efendim, aralarında bir protokol yapacaklarmış, adayları cumhurbaşkanı seçilirse bu protokole aykırı hareket edemeyecekmiş, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” dedikleri ve hâlâ içini dolduramadıkları sisteme geçişi hazırlayacakmış; mış mış da mış mış…

Defalarca söyledik, siz 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ni kazansanız da bu Türk tipi başkanlık sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ni değiştiremezsiniz. Zira sistem değiştirmek anayasa değiştirmekle olur. Anayasa değiştirmek için Meclis’te üçte iki çoğunluk yani 400 milletvekili kazanmak gerekir. Haydi 400 vekil çıkaramadınız, 360 vekil çıkarıp anayasayı halkın oyuna sunarsınız. Ola ki halk “yüzde 50 artı 1” oy ile sizin teklifinize teveccüh gösterirse sistem de değişir. Peki, Millet İttifakı bunu yapabilecek kadar güçlü mü dersiniz? Elbette değil!

Bugün hâlâ cumhurbaşkanı adayını belirleyememiş olmaları bile 2023’te seçim kazanacağına inandıkları bir aday bulamamış olmalarından kaynaklanıyor. Anketlerde Erdoğan’ın karşısına çıkarsa en yüksek oyu alacağı iddia edilen İmamoğlu’nun kendi anketlerinde bile Millet İttifakı resmî ortaklarının oylarıyla seçilme şansı olmadığını görüyorlar. Kazanmak için tek ihtimâl, Cumhur İttifakı karşısında kalan tüm siyâsî partileri birleştirmekten geçiyor. Bu matematik, cumhurbaşkanlığını kazansalar bile Meclis’te 300+1’i kazanmalarının zor olduğunu açıkça gösteriyor bize. Haydi çoğunluğu bir şekilde aldılar diyelim, 360’ı bulmanın imkânsızlığı ortada!

Sistem değişikliği vaadinin boş bir vaat olduğunu çok net görüyoruz. Peki ama bu muhalefet ısrarla neden bu sisteme karşı dersiniz?

“Kuvvetler ayrılığı, fazla yetki, başarısız bir tecrübe” gibi iddiaların hepsi zorlama sebepler aslında. Siz, adına ne derseniz deyin, bir sistemi doğru işletmeyi kafanıza koyarsanız, kendi beklentilerinizi karşılayan bir sonuca ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla yeni sistemde muhalefetin iddia ettiği aksaklıkları gidermek de yine sistem içinde mümkün olmalı. Ama “AK Parti dünyanın en iyi işini de yapsa onu alkışlayacak değiliz” diyen zihniyetin öncülüğündeki ittifak, sadece “Erdoğan kurdu” diye bu sisteme karşı olduğunu çaktırmamaya çalışıyor. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve vadettikleri ürünün bir prototipi bile yok ellerinde.

Öyleyse bu “Sistemi değiştireceğiz” propagandasının tamamen anlamsız olduğunu iddia edebiliriz. Erdoğan, 20 yıllık geçmişini referans göstererek 2023-2028 arasında neler yapacağını vadederken, Millet İttifakı adayı, yapamayacağı bir icraatı anlatmaya çalışacak. Bu da yarışa 1-0 geriden başlamak demektir zaten.

İttifakın soru işaretleri barındıran asıl sorunu ise şu dillerinden düşüremedikleri meşhur “protokol”. CHP’nin “dostlarımız”, İyi Parti’nin “ortaklarımız”, HDP’nin “paydaşlarımız” diyerek tanımladığı birliktelik, müthiş bir güvensizlik üzerine kurulmuş durumda. Kılıçdaroğlu’nun muhtemel CHP’li adaylar için söylediği, “o mâkâmın konforuna kendini kaptırmayacak biri” tanımlaması, bu güven sorununun parti içinde bile yaşandığını gösteriyor bize. Ancak en büyük güvensizlik, İyi Parti’de yaşanıyor sanki. Öyle görünüyor ki, ittifak, büyük ortak CHP’den bir aday gösterecek. Seçimin kazanılması durumunda CHP’nin, sistemi değiştirmek yerine devamını tercih etmesinden korkuluyor. Aralarında yapacakları anlaşma ile CHP’yi verilen sözlere sadık kalmaya zorlama çabasındalar.

Tabiî ki bu protokolün bir bağlayıcılığı olmayacak ama ola ki anlaşmanın dışına çıkılırsa, İyi Parti, Meclis’in feshi için Cumhur İttifakı ile anlaşarak CHP’yi cezalandırabilecek. Bunu topluma anlatmak için de protokolü koyacak masanın üzerine.

Ancak şu kesin ki, seçim sonucu umulduğu gibi anayasa değiştirecek bir çoğunluğu değil, beklendiği gibi mevcut sistemin devamını getirecek. Diyelim ki hasbelkader CHP adayı cumhurbaşkanlığını kazandı, işte o zaman kavganın büyüğü kopacak Millet İttifakı’nda! Zira CHP’nin “Yapacağım” dediği birçok konu İyi Parti’nin peşinen reddettiği konulardan oluşuyor. HDP’ye bakanlık vermek, Mavi Vatan hassasiyeti, Karabağ ve Libya politikalarına bakışları ve yargı kararlarına bakılmaksızın KHK’lıların affı, İyi Parti’nin -şimdilik- kırmızı çizgisi gibi görünüyor.

Ancak Yavuz Ağıralioğlu’na “Bu konularda da protokol yapacak mısınız?” diye sorulduğunda verdiği, “Bunun için protokole gerek yok, bizim varlığımız yeter!” cevabı ise manidar. Bunu duyan, “İyi Parti’nin tek kırmızı çizgisi, imza altına almaya çalıştığı sistem değişikliğiymiş” demekte tereddüt etmez.

Sonuç olarak, CHP muhtemel bir cumhurbaşkanlığı zaferinden sonra ya İyi Parti tehdidi ile bu vaatlerini yerine getirmeyecek ya da beklentilerin aksine İyi Parti, iktidar nimetlerinden faydalanabilmek için bunlara göz yumacak.