Proje adamı olmak ile proje adam olmak arasındaki fark

Tek projesi daha fazla yalan ve dolayısıyla daha fazla iftira üretmek ekseninde yürüyen muhalefet, bugüne kadar tek bir proje adamı sunamamıştır ülke halkının önüne. Bir cumhurbaşkanı adayı çıkartamamak da bu işin marjinal çıktılarından biridir, o kadar!

TÜRKÇENİN dilbilgisi özelliklerinden biri de eklerdir. Herhangi bir kelimeye iliştirilen eklerle o kelimeyi eğip büker, anlamına anlam katar yahut anlamından çıkarabilirsiniz.

Şöyle bir espri yapayım: “Yoksa siz Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?” gibi okuması zor, tekerlemeye yakın bir cümle vardı.

“Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan” ifâdesi, görüldüğü üzere sadece bir kelime. Bu kelimenin diğer dillerdeki karşılığı için birden çok ama çok daha fazla kelimeye ihtiyaç var.

Meselâ, “One of those we couldn’t make Czechoslovakian” gibi…

Yazıya verdiğimiz isimde de bu Türkçe dilbilgisinin faydalarından yararlanıldı. “Adam” kelimesinin sonuna yerleştirilen bir “-ı” yönlendirme eki, “proje adam” tamlaması ile “proje adamı” tamlamasının arasında kocaman bir anlam değişimine yok açtı.

Şöyle ki, “proje adamı” ifâdesi halkta “projeleriyle öne çıkan adam” anlamı çağrıştırırken; “proje adam” ifâdesi ise “başkalarının proje olarak ortaya sunduğu adam” anlamı çağrıştırır.

Deniz Baykal’a karşı yürütülen kasetli şantajın ardından CHP’nin başına geçmek ve bu partiyi dış mihrakların Türkiye dekoderi hâline getirmenin yanında söylediğine göre iktidara gelince göçmenleri yurtlarına göndermekten başka net bir söylemi olmayan biri, proje adam mıdır, yoksa proje adamı mı?

Peki, aynı yapıdan olup, “Mazbatamı verin mazbatamı! İstanbul’un kaybedecek bir saniyesi bile yok!” diyerek şov yaparken asıl şovu İstanbul dışındaki her yerde, özellikle tatil yörelerinde ve Avrupa’da gerçekleştiren, yapılmış ve de açılmış alanları/kurumları/hizmetleri yeniden açarak kurumsal şizofreni örneği gösteren biri, proje adam mıdır, yoksa proje adamı mı?

Bunu da geçtim, bir konuyu çözmek için sahte belge hazırlayarak savunma yapıp o konu üzerinden mafyatik eylemlere girişmek suretiyle fahiş bir komisyon aldığını bizzat televizyon ekranlarında açıklamasına rağmen belediye başkanı adayı olabilen, sadece eski belediye başkanına saldırarak ve hiçbir proje sunumu gerçekleştirmeyerek seçim süreci geçiren, bunlara rağmen bir de seçimi kazanıp hasbelkader belediye başkanı olduktan hemen sonra bir de Türkiye Cumhurbaşkanı olma rüyaları gören, “Projeleriniz neler?” sorusuna neredeyse “Dur şurda bi’ tane olacağdı” demeye eşdeğer cevaplar veren biri, proje adamı mıdır, yoksa proje adam mı?   

Genel Başkanı’nın “Ben başbakan olucam” beyanları, kahkahaları, dil çıkarmaları, tiyatroları ve en sonunda da hakkını helâl etmemeleri ile ünlü; sözcüsü belâgat dolu konuşmaları sırasında PKK ile ilgili sorulara verdiği kaçamak cevaplarıyla meşhur; bir il başkanı kendi partilisi tarafından yumruklanıp da faturayı iktidara kestirmeye kalkışmış veya bir ilçe başkanı 15 Temmuz şehitlerine alenen saldırmış; hepsi bir yana, CHP’den kiralık vekillerle Meclis’te grup kurma hakkına sahip olmuş bir fırka, proje parti midir, projesi olan parti midir?

Tek projesi daha fazla yalan ve dolayısıyla daha fazla iftira üretmek ekseninde yürüyen muhalefet, bugüne kadar tek bir proje adamı sunamamıştır ülke halkının önüne. Bir cumhurbaşkanı adayı çıkartamamak da bu işin marjinal çıktılarından biridir, o kadar!