Para nerede? İnek yedi!

Şimdi “128 milyar dolar nerede?” diye çığrışıp duruyorlar. Onların bu hâllerini gördükçe Vizontele filmi aklıma geliyor: “Baba akü yok. Kaputu açmışlar, aküyü çalmışlar.” Bunların durumu bu sahneden biraz daha abartılı. “Baba araba yok. Kaputu açmışlar, arabayı çalmışlar” gibi bir şey…

DOĞRUSUNU söylemek gerekirse, önceki hükûmetler şimdikinden daha şanslı idiler.

Daha önceki hükûmetlerin hiçbirisi, “Bilmem kaç milyar dolar nerede?” türünden bir soru ile muhatap olmadılar. Zira kasada hiç o kadar para olmamıştı.

Hatta önceki hükûmetler zamanında yaşanan malî krizlerde çuvallarla bankalardan para kaçırılırken bile “O çuvalların içerisinde kaç kayme vardı birader?” diye soran da çıkmamıştı. Sonuçta batan geminin malları…

Geçmiş hükûmetlerin en büyük problemi, o ay 1 milyar dolar borç bulup memurun, emeklinin maaşını ödeyebilmek ve günü kurtarmaktı.

Hatta ve hatta, IMF’den 1 milyar dolar borç alabilmek için bir gecede 20-25 tarım ürününe kotalar konurken bile kimse “Ne oluyoruz kuzum?” diye de sormayı akıl edememişti.

Güzel günlerdi vesselâm... Bir gecede yüzde 100 devalüasyon için Anayasa kitapçığının havada uçması yetiyordu.

Şimdi “128 milyar dolar nerede?” diye çığrışıp duruyorlar.

Onların bu hâllerini gördükçe Vizontele filmi aklıma geliyor: “Baba akü yok. Kaputu açmışlar, aküyü çalmışlar.

Bunların durumu bu sahneden biraz daha abartılı. “Baba araba yok. Kaputu açmışlar, arabayı çalmışlar” gibi bir şey… Sadece kaput kalmış, araba tümden gitmiş. “Kaput nasıl havada duruyor?” diye sormayınız, sinema hilesi işte…

Resmî kaynaklar ve Sayın Cumhurbaşkanı arada bir Merkez Bankası’ndaki rezervi duyurur, malûmunuz. Bu 128 milyar dolar yalanından evvel son duyduğum döviz rezervimiz 90 küsur milyar dolar civarındaydı.

Şayet birileri 128 milyar doları iç ettiyse, sanırım kaputu açıp Merkez Bankası’nı da kökünden söküp götürmüş olmalı. Binayı bir kontrol etmekte fayda var.

128 milyar dolar konusunda yapılan açıklamalarda hâlen Merkez Bankası’nda 80-90 milyar dolar civarında rezerv olduğu da söyleniyor. Bu işte bir gariplik var ama anlayabilmiş değilim.

Hitler’in Propaganda Bakanı Gobbels’in “Yalan ne kadar büyük olursa inananlar o kadar çok olur” dediğini duymuşunuzdur.

Aslında tam da şöyle söylemiştir Gobbels Abimiz:

Yeterince büyük bir yalan söyler ve sürekli tekrar ederseniz, sonunda halk buna inanır.  Bunu ispatlayan gerçekler açık bir şekilde önlerine getirilse bile hâlâ şüphe duyacaklar, tereddüt edecekler ve başka bir açıklama olabileceğini düşünmeye devam edeceklerdir. Ortaya çıkarıldıktan sonra bile bu kadar rezil bir yalanın her zaman arkasında izler bırakacağı, bu dünyadaki tüm uzman yalancılar ve yalan sanatında komplo ustaları tarafından bilinen bir gerçektir.

Sanırım bu gerçeğin, bizdeki uzman yalancılar da farkında.

Her ne kadar Erdoğan bu 128 milyar dolar yalanına açıklama getirmek zorunda kalsa da inanmak istemeyen inanmayacaktır. Zaten sorgulamadan bu tip yalanlara inanmaya teşne bir kitle var. Kitle kitleyebildiğin kadar!

Ne de olsa, “Yahu Merkez Bankası’nda o kadar dolar var mıydı?” diye soran da yok.

Bence Erdoğan uzun uzun pandemi döneminde yapılan sübvansiyonlardan, para hareketlerinden, yurtdışına çıkan döviz miktarından bahsedeceğine, “Merkez Bankası’na inek girdi, yeşil yeşil dolarları ot sandı ve yedi” dese malûm kitle nazarında daha inandırıcı olurdu.

E tabiî devamında “İnek nerede?” diye soracaklardır. İnek de dağa kaçtı. Dağların durumu da malûmunuz, altı üstüne getiriliyor. İnek de bu arada cezasını çekmiş olurdu, konu kapanırdı.

Böyle yalana böyle cevap! Adam olana çok bile…

Kalınız sağlıcakla efendim…