Pandora’nın kutusundan ne çıktı?

Bugün için Pandora’nın kutusundan 12 milyon belge saçılmış olabilir. Pandora Belgeleri ilk olmadığı gibi son da olmayabilir. Belgede geçen isimlerin kim ya da kimler olduğundan daha da önemli mesele, bu ve bundan önceki benzer belgelerin toplumlarda gerekli karşılığı bulmadığı ve herhangi bir etki göstermediğidir.

“PANDORA’nın kutusu” efsanesini duymayan var mı?

Yunan mitolojisinde çokça bilinen efsanelerinden biri. Zeus’un nefret ettiği insanları cezalandırmak için kullandığı “Pandora” adlı güzel kadının, “mutluluk kabı” adını verdikleri gösterişli kutuyu merakından açmasıyla birlikte dünyaya kötülüklerin yayılmasını konu alan efsane…

Biraz detaya inelim…

Zeus, hatırı sayılır güzellikteki Pandora’yı, Prometheus’un ikizi olan Epimetheus’a bir kutuyla birlikte gönderir. Pandora’yı görüp güzelliğinden büyülenen Epimetheus, ertesi gün onunla evlenir. Anlatılanlara göre Pandora’dan söz konusu kutuyu açmaması (bazı kaynaklarda durum tam tersi) istenmiştir. Fakat Epimetheus’un dolaşmaya çıktığı bir zamanda Pandora, kutunun önüne diz çöker ve merakla incelemeye başlar. Bu sırada kutunun kilitli olmadığını anlar fakat yine de “Açsam mı, açmasam mı?” tereddüdü içerisindedir. En sonunda Pandora, merakına yenik düşer ve elindeki gizemli kutuyu açar.

Efsaneye göre kutu oldukça baştan çıkarıcıdır. Tıpkı lüks hayatlar, maddî zenginlik, mevki, mâkâm, fizikî güzellik gibi… Her ne kadar adına “mutluluk kabı” deseler de aslında “Dışı seni, içi beni yakar” misâlindeki gibidir. 

Pandora, kutuyu açmakla hata ettiğinin farkına varmış ve hemen kapağını kapatmaya çalışmıştır. Fakat artık olan olmuştur.

“İçinde hiç mi iyilik yoktu?” derseniz… Kötülüklere karşı konulmuş olarak insanların mutluluk sebeplerinden tek şey kalmış kutuda: Umut…

Bu bir efsane. Peki, “Pandora Belgeleri” de mi efsane? Ya da son beş yıl içinde ortaya atılan Panama, Paradise veya FinCen belgeleri gibi bir grup belgeden mi oluşuyor?

Shiel’e göre, vergi kaçırmak ve off-shore hesapları ile ilgili şu âna kadar ki en büyük belge sızıntısı Pandora Belgeleri.

Pandora Belgeleri 6,4 milyon doküman, 3 milyona yakın görsel, 1 milyondan fazla e-posta ve beş yüz bine yakın Excel tablosundan oluşuyor.

 

Pandora Belgeleri de diğer belgeler gibi, içeriği, ismi açıklanmayan hesap sahiplerinin vergi cennetlerinde bulunan gizli banka hesapları, özel jetleri, yatları, malikâneleri ve ustaların sanat eserlerini açığa çıkarıyor. Zengin el(it)lerin deniz aşırı sırlarının sızdırıldığı belgelerde bu kişilerin vergi cennetlerinden ne şekilde fayda sağladıkları yer alıyor.

Şirket kurmanın kolay olduğu, sahiplerinin gizli kalabildiği ve kurumlar vergisinin bulunmadığı yerlerin adı “off-shore” (deniz aşırı, kıyı) ülkeler ya da vergi cennetiymiş.

Bir bakıma dünyada canınız nerede isterse orada hesap açma işi gibi gelebilir, fakat belli bir limitin altında hesap açmanız söz konusu değil. Örneğin rakam bin veya iki bin, hattâ on bin falan ise, vergi cennetlerinin birinde hesap açma düşüncesine bile gerek yok. Demem o ki, cüzdanınızın bir hayli kabarık olması gerekiyor.

Off-shore hesabın açılmasındaki en büyük etken, hesabın açıldığı ülkede geçerli olan vergi kanunları. Bu sayede kendi ülkenizde vergi mükellefi iken başka bir ülkede ya vergiden muaf ya da çok cüzi rakamlar ödeniyor. Bu mânâda şahısların sorumluluğu son derece sınırlı. Yine kişi ve kurumların varlıklarının karşı karşıya olduğu siyasal riskin derecesini düşürmek, kişi ve kurumların kazanç veya servetlerinde gizlilik sağlamak (devletten saklanması, aileden veya akrabalardan saklanması), dâvâlara karşı kazanç ve serveti koruma arzusunu off-shore tercih nedenleri arasında sıralamak mümkün.

Ya da bir kişi başka bir ülkede ev alırken, bu alışverişi bir diğer farklı ülkede kurulan şirket üzerinden yapabiliyor. Bu ülkelere “off-shore” denilmektedir.

Bu ülkeler, genellikle şirket kurmanın kolay olduğu, şirket sahiplerinin kimliğini ortaya çıkarmanın güç olduğu, kurumlar vergisinin düşük veya hiç olmadığı ülkeler. Bu ülkelere “vergi cenneti” de deniliyor. En bilinenleri ise Cayman Adaları ve Britanya Virjin Adaları ile İsviçre ve Singapur.

Bugün için Pandora’nın kutusundan 12 milyon belge saçılmış olabilir. Pandora Belgeleri ilk olmadığı gibi son da olmayabilir. Belgede geçen isimlerin kim ya da kimler olduğundan daha da önemli mesele, bu ve bundan önceki benzer belgelerin toplumlarda gerekli karşılığı bulmadığı ve herhangi bir etki göstermediğidir. Görünen o ki, belgeleri sızdıranlar görevlerini yapmışlar!

O vakit bize de her daim olduğu gibi adaleti ve şeffaflığı “umut” etmekten öte yol yok gibi.

Sağlıkla kalın…

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pandora%27n%C4%B1n_Kutusu

https://www.mahfiegilmez.com/2016/04/ky-offshore-bankaclg.html