On parmağında on marifet bir hanımefendi: Tülay Arıcı

“Özümün Simgesi Sözüm”, bestekârımızın, içinde kökeni Türkçe olmayan bir tek sözcüğün bulunmadığı bir şiir kitabıdır. Bu kitap, Milli Eğitim Bakanlığı Türk Edebiyatı Dizisi içerisinde yer alarak 1997 yılında yayınlanmıştır. Son şiir kitabı ise Kültür Bakanlığı yayını olan “Sen Bir Yana, Can Bir Yana/Şiirler-Besteler”dir.

28 TEMMUZ 1940 yılında Antalya’da dünyaya gelen Tülay Arıcı, Remziye Çivi ile Vakıflar Müdürü ve Antalya folklorunun kurucularından merhum Hilmi Çivi’nin üç kızından en küçüğüdür. İlk ve ortaokul eğitimi ile liseyi Antalya’da tamamladı. 1963 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu.

İlk öğretmenliğini Mersin’de yapan Tülay Arıcı, 1965 yılında Fevzi Arıcı ile evlendi ve Ankara’ya yerleşti. O yıl TED Ankara Koleji’nde resim öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Devlet arşivinde ve birçok özel koleksiyonda resimleri bulunan Tülay Arıcı, ressam olarak GESAM (Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), şâir ve yazar olarak İLESAM (İlim, Edebiyat, Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ve besteci olarak da (Mûsikî Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyeliğini yürüttü. Ayrıca Türk Kadınlar Birliği üyeliğine devam etti.

Tülay Arıcı’nın 1967 yılında Burcu ve 1975 yılında da Sıla isminde iki kız çocuğu dünyaya gelmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı’nda danışman olarak çalışmış olan Tülay Arıcı, mûsikîye çok küçük yaşlarda babasının mensup olduğu sanat ortamını benimseyerek ve özümseyerek başlamıştır. İlk bestesi, “Kırlangıçlar Yuva Yapmış Yükseğe” isimli Segâh Münacattır.

1989 yılında Bulgaristan’dan zorla göç ettirilen soydaşlarımız için yaptığı “Bulgar Zulmüne Ağıt” isimli bestesi, Oğuz Gözen yönetiminde başrollerini Murat Soydan ve Perihan Sözen’in oynadığı “Zulüm Treni” filmine fon müziğidir. Keza film süresince okunan diğer şarkılarla birlikte tüm film müzikleri de Tülay Arıcı’ya aittir.

Arıcı, 1989 yılında Osman Bayşu tarafından Ali Osman Akkuş ve Perihan Sözen’in seslendirdiği, söz ve müziği kendisine ait olan 16 eseri kasete okumuştur.

1990 yılında kişisel resim sergisini Ankara İş Bankası Sanat Galerisi’nde açan Arıcı, yine 1990 yılında ilk öykü kitabı “Madalya”yı hazırlamıştır. Aynı yıl “Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi ve Sorunları” başlıklı panelde yapmış olduğu konuşma, aynı isimle Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu’nca 8. Bilim Dizisi kitabında yer almıştır.

1992 yılında “Antalya” isimli bestesi, Altın Portakal Plâketi almıştır. 1993 yılında “yaratıcılık ve eğitim” konulu panelde yaptığı konuşma, Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu’nca 17. Eğitim Dizisi’nde aynı isimle yayınlanmıştır. Aynı yıl “Önce Kendime Gülümsedim Aynalarda, Sonra Dünyaya” isimli şiir kitabı, Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. (1998’de ikinci baskısı yapıldı.)

Bir diğer şiir kitabı olan “Özümün Simgesi Sözüm”, bestekârımızın, içinde kökeni Türkçe olmayan bir tek sözcüğün bulunmadığı bir şiir kitabıdır. Bu kitap, Milli Eğitim Bakanlığı Türk Edebiyatı Dizisi içerisinde yer alarak 1997 yılında yayınlanmıştır. Son şiir kitabı ise Kültür Bakanlığı yayını olan “Sen Bir Yana, Can Bir Yana/Şiirler-Besteler”dir.

Türk radyo ve televizyonlarında eserleri seslendirilmektedir. Lise yıllarında tiyatro yeteneğinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiği söylenerek, o yılların konservatuvar müdürlerinden olan rahmetli Münür Hayri Egeli ve bir İtalyan rejisör tarafından İtalya’daki Çina Çita Artistik Lisesi’ne gönderilmek istenmişse de babası izin vermemiştir. Daha sonra lise son sınıfta katıldığı “Paydos” adlı oyunda, başrolde Muallim Murtaza’yı oynayan eşi Fevzi Arıcı ile tanışmıştır.

Ayrıca Çevre Bakanlığı’nın açtığı “Çevre eğitimi, ders müfredatları içinde nasıl işlenmelidir?” konulu öğretmenler arasında yapılan yarışmada, branşında hazırladığı program, liselerde ders programı dalında Türkiye genelinde birincilik ödülü almıştır.

“Sanat eğitimi, çocuk resmi, okul öncesi eğitimi” konusunda, “dilbilimi, eğitimde finansman kaynakları ve katılımcı eğitim, resim dersleri ve sorunları, müzik dersleri ve sorunları” konularında da inceleme ve araştırmaları vardır. Aynı zamanda GESAM Teknik Bilim Kurulu Başkanı olan Tülay Arıcı, 1996 yılı Mayıs ayında RTÜK tarafından TRT Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmiştir.