NFT’ler şüpheyle karşılanıyor

Rapora göre, yatırımcıların sadece yüzde 9’u NFT’leri umut verici yatırım olarak görüyor. Geriye kalan kısım, işlem yapsa da NFT’ler hakkında şüphelere sahip kullanıcılardan oluşuyor. Bu şüphelerin oluşmasında NFT piyasasının manipülasyona açık olması ve kara para aklama için kullanılması en önemli sebepler olarak öne çıkıyor.

WE Are Social ve Hootsuuite iş birliği ile yayınlanan Dijital 2022 Temmuz Küresel İstatistik Raporuna ilişkin yazmış olduğum son yazıda kripto dünyasına ilişkin verileri yorumlamıştım. Bu yazıda ise NFT dünyasının istatistiklerini ele almaya çalışacağım…

NFT, dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar hâline getiren “dijital sertifika” anlamına geliyor. İngilizce adıyla (N)on-(F)ungible (T)okens veya kısa adıyla NFT’ler, “Takas Edilemez Jetonlar” anlamına geliyor. Kamuoyunda ise “token” olarak biliniyor.

Bu tanımdan NFT’nin ne olduğunu anlamak güç. Fakat NFT’leri de bir nevi kripto para gibi düşünebilirsiniz. Ancak burada alınıp satılan ve değerli olarak görülen şey para değil, “metalar”. Yani bir değere sahip olan dijital varlıklar.

Kripto paraya benzemesinin nedeni ise onun Ethereum blok zinciri (güvenli bir şekilde paylaşılabilen ve merkezi olmayan kayıt defteri) gibi kripto tabanlı bir yapıya sahip olması. NFT’ler genellikle kripto para birimiyle çevrimiçi olarak alınıp satılırlar.

NFT’lerin ne olduğu ve ne işe yaradığını çok sayıda insan bilmiyor. Rapora göre NFT’leri bildiğini düşünen kişilerin yüzde 20’si NFT’leri bir tür kripto para birimi olarak biliyor. Yani NFT’ler birçok kişi tarafından ya bilinmiyor ya da kripto para ile karıştırılıyor.

NFT piyasasında milyarlarca dolarlık işlem yapılıyor

Rapor, NonFungible.com tarafından yayınlanan araştırmaya dayanarak, NFT ticareti yapan blok zinciri cüzdanlarının sayısının 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 50’den fazla düştüğünü vurguluyor.

Rapor, aynı kaynağa dayanarak, 24 Kasım 2021’de 1,27 milyon satış ile haftalık NFT satışlarında zirveye ulaşıldığını, fakat o tarihten sonra haftalık NFT satışlarında düşüş meydana geldiğini belirterek, 15 Temmuz 2022’de bu rakamın 250 bine gerilediğine vurgu yapıyor. Yani haftalık NFT satışlarında Kasım 2021’den bu yana yaklaşık yüzde 80 gerileme olduğu görülüyor.

Raporda, 2022’nin ilk 3 ayında yarım milyon cüzdanla toplam 2,7 milyon NFT işlemi gerçekleştirildiğinin ve bu işlemlerin toplam değerinin 6,1 milyar dolar olduğunun altı çiziliyor.

NFT’lere güvenle bakılmıyor

NFT piyasası milyar dolarları aşmış olmasına rağmen yatırımcıların güvenini sağlayabilmiş değil. Raporda güvenin azalmasına neden olan işlemlere değinilerek, NFT işlemlerindeki düşüşün ana nedeni olarak bu şüpheli işlemler gösteriliyor. Rapora göre, yatırımcıların sadece yüzde 9’u NFT’leri umut verici yatırım olarak görüyor. Geriye kalan kısım, işlem yapsa da NFT’ler hakkında şüphelere sahip kullanıcılardan oluşuyor. Bu şüphelerin oluşmasında NFT piyasasının manipülasyona açık olması ve kara para aklama için kullanılması en önemli sebepler olarak öne çıkıyor.

Rapor, 2022’nin ilk 3 ayında yapılan toplam işlemlerin yarısından fazlasının şüpheli işlemler olduğuna dikkat çekerek yatırımcıların NFT’ye bakışlarındaki şüphelerin haklı olduğunu ortaya koyuyor.

Sonuç itibariyle NFT’ler çok az kişi tarafından biliniyor. NFT’leri bilenlerin ise azımsanmayacak bir kısmı NFT’leri kripto paralar ile karıştırıyor. Ayrıca kullanıcıların ezici bir çoğunluğu ise işlem yapmalarına rağmen NFT’lerin güvenliği ve kullanım amaçları hakkında şüpheler taşıyor.

Uzmanlar NFT dünyasının geleceğin dünyası olduğunu söyleseler de mevcut hâliyle NFT dünyası tekin bir dünya gibi görünmüyor.