Neden terapiye gideriz?

Mide sancısı, boğaz yanması, diş ağrısı gibi nedenler nasıl bizi telaşlandırıyor ve tedbir amacıyla yahut acıdan durulamaz hâlde hissettirerek doktora gitmemizi sağlıyorsa, hayat kalitemizi düşüren, içimize dert olan ve sürekli zihnimizde dolaşarak bizi yoran nedenler de bir uzmana gitmemiz için yeterlidir.

KENDİMİZİ zaman zaman çok yorgun hissettiğimiz anlar vardır. Yoğun geçen bir günün ardından ağrıyan bacaklarımız, masaj isteğiyle yanıp tutuşan kaslarımız, fazla meşgul olmaktan sızlayan gözlerimiz bizlere âdeta hâlsizce el sallamakta, kendi varlıklarını hatırlatmaktadırlar.

Bir an evvel güzelce evimize dönüp yatağımıza kıvrılma isteği duyarız. Eve dönüp günün tüm yüküyle yatağa kıvrılınan akşamların sabahında o yerden kalkabilmek de bir o kadar zordur. Kimi zaman uyanmak istemez, saatlerce olduğumuz yerde kalmayı diler; kimi zamansa erkenden uyanıp, bir müddet daha yatarak dinlenmek adına uykuya dalıvermek için âdeta kendimize yalvarırız.

Tüm bu fiziksel dinlenme çağrılarını duymak mühimdir. Beden sağlığı korunmalı, kişiler kendi vücutlarını tanımak adına onları dinlemeli, yorgun bedenlerini kendilerine uygun şekilde ve uygun zamanda dinlendirmeli, bir türlü dinlenemediklerini hissetmeleri hâlinde çeşitli yollara bakınmalı ve kronik yorgunluk durumundaysa mutlaka bir doktora görünmelidirler.

Bu dinlenme yollarından bazıları, bir müddet ortalama uyku saatini uzatarak uykuda dinlenme süresini arttırmak, bedene daha çok vitamin ve enerji sunacak yiyecekleri tüketmede öncelik göstermek, bize iyi geldiğini bildiğimiz bitki çaylarıyla güzel bir an yaşamaktır. Kendini dinleyerek dinlenmenin ardından devam etmekte olan yorgunluk hâliyse bir doktora gitmeyi zorunlu kılar. Genel beden yorgunluğu da tıpkı bariz bir mide sancısı, açıkça kendini gösteren bir boğaz yanması ve sızım sızım sızlayan bir diş gibi kendini göstermektedir.

Kronik yorgunlukların nedeni vitamin eksiklikleri, kişi tarafından henüz bilinmeyen belirli bir hastalığın olması ve benzeri çeşitli belirtiler olabilmektedir. Sancıyan bir mide, yanan bir boğaz ve sızlayan bir diş gibi kronik yorgunluk için de bir an evvel tedavi yöntemlerini bilmek adına bir profesyonele görünmek mühimdir. Kendimizi zaman zaman çok yorgun hissettiğimiz bu zamanlar elbette yalnızca fiziksel yorgunluklarımızdan ibaret değildir. Bu fiziksel yorgunlukların yanı sıra psikolojik yorgunluklarımız da söz konusudur. Hatta kimi zaman fiziksel yorgunlukların o denli yoğun hissedilmesinin nedeni, doğrudan duygusal yorgunluklar olabilmektedir.

Zihnin daimî olarak dolu oluşuyla kişinin kendini bedenen yorgun hissetmesi senkronize bir şekilde ilerleyebilmektedir. Bu açıdan yeniden bakıldığında, yorgunlukları gidermenin bir başka çözüm yolunun daha olduğu açıkça söylenebilir.

Fiziksel yorgunluğu geçirmek niyetiyle kişinin kendini/bedenini dinlemesinin önem arz edişi gibi, psikolojik yorgunluğunu geçirmek dileğiyle de kendi zihnini dinlemesi büyük önem taşımaktadır. Kişinin kendisini fizikken ve zihnen yoran şeylerin farkında olması, bunları değiştirebilmesi için bir ön koşul mahiyeti taşımaktadır. Bu bağlamda tüm koşuşturmacalarımız arasında soluklanmak ve hengâmeli hayatın içerisinde kendimizi her açıdan dinlendirebileceğimiz çeşitli periyotlar oluşturmak yarar sağlayacaktır.

Tüm bunların yanı sıra, bizi psikolojik olarak yoran şeylerin neler olduğunu idrak etmenin ardından bu yorgunluklarımıza çare aramak önde gelmektedir. Bu nedenleri sıralayabiliyor olmak elbette büyük bir başarıdır. Lâkin bu başarı burada kalmamalı, kişiyi yorgun düşüren nedenler uzun zamanlar boyu listelenmiş bir vaziyette bırakılmamalıdır. Bu nedenlere çözümler aramak, bulmak ve üretmek faydalı olacaktır. Kişi dilediği zaman bir yardımcıyla beraber bu tür nedenlerine çözüm arayabilmekte, üretebilmekte ve bulabilmektedir.

Psikolojik yorgunlukları geride bırakabilmek adına bir profesyonelle görüşmek, nedenlerin büyük olmalarını katiyen şart kılmamaktadır. Yaşamımızı derinden etkileyen anı ve deneyimlerimiz için bir psikoloğa gitmek gibi, aklımızı meşgul eden ve günlük hayat kalitemizi aşağı çeken nedenler dolayısıyla da bir psikologla görüşmek oldukça normal ve kişinin kendisine edeceği en yararlı iyiliklerden biridir.

Mide sancısı, boğaz yanması, diş ağrısı gibi nedenler nasıl bizi telaşlandırıyor ve tedbir amacıyla yahut acıdan durulamaz hâlde hissettirerek doktora gitmemizi sağlıyorsa, hayat kalitemizi düşüren, içimize dert olan ve sürekli zihnimizde dolaşarak bizi yoran nedenler de (ertelemeden) bir uzmana gitmemiz için yeterlidir.

İnsan psikolojisi, bir kalp hastalığı kadar mühim, bir beyin kanaması kadar hayatîdir.