Mualla Anıl

“Gül açarken bahçemde,/ Hep hayalin gülümser uzaktan bana./ Öyle bir dertliyim ki daldım hüsrana./ Rüzgârlar söylesin aşkımı sana…

1909 tarihinde Edirne’de dünyaya gelen Mualla Anıl’ın babası, Manastır’ın köklü ailelerinden birine mensup olan Tevfik Ertekin,  annesi ise Edirne eşrafından mebus Hacı İbrahim Bey’in kızı Ayşe Ertekin’dir.

İlköğrenimini İstanbul  Mihrimah Sultan İlkokulu’nda, ortaokulu İzmir Kız Muallim Mektebi’nde, yükseköğrenimini ise Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde tamamladı. Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde (şimdiki Devlet Konservatuvarı) beden eğitimi, Ankara Kız Lisesi’nde uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yaptı. Ayrıca edebiyat öğretmenliğini İstanbul Kadıköy Lisesi, Çamlıca Lisesi ve Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde sürdürdü.

Sosyal derneklerde sıkça yer aldı. Halk evlerinde çalıştı. 1949-1953 yılları arasında Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı olarak görev yaptı. Türk Kültür Ocakları Başkanlığı’nda da bulundu. 1955 yılında İngiltere’ye gitti ve halk eğitimi üzerine incelemeler yaptı. Mualla Anıl’ın Haluk adında bir oğlu, bir de torunu olmuştur. 

Şiirleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. İlk şiir kitabını 1958 yılında “Savrulan Yapraklar” adıyla çıkardı. Onu takip eden yıllarda “Külde Kıvılcım”, “Bu Kitap ve Denizde İstanbul” adındaki eserlerini yayınladı. 1975 yılında bu dört eseri içeren ve “Damlalar” adını taşıyan, o zamana kadar yayınlanmayan şiirleri de ilave edilerek “Savrulan Yapraklar” yeniden yayınlandı.

1976 yılında “Ömrüm ve Rüzgârlar” adlı şiir kitabını çıkardı. 1969 yılında emekliye ayrıldıktan sonra yoğun bir çalışma dönemine giren Mualla Anıl, özellikle 1977 ve 1978 yıllarında bazı şiirlerini kendine özgü bir biçimde besteledi. Elliye yakın eseri bulunmaktadır.

Aslında Mualla Anıl’ın musiki ile ilişkisi uzun yıllar önceye dayanır. İzmir Kız Muallim Mektebi’ndeyken Batı musikisi piyano dersleri, Ankara’da Musiki Muallim Mektebi’nde bir süre Sadrettin Bey’den yine Batı musikisi dalında piyano dersleri almıştır. Daha sonraları Türk sanat musikisine büyük ilgi duyan Anıl, Fahri Kopuz Bey’den şarkı dersleri almıştır. Piyanoda çaldığı bazı eserlerle de Nihal  Erkutun ilgilenmiştir.

1967 yılında dört beste yapan sanatçı, 1976 yılına kadar musiki çalışmalarına ara vermiştir. 1976’dan itibaren tekrar beste yapmaya  başlayan Mualla  Anıl, daha önce geçirdiği bir ameliyat sonucu görme  yeteneğini kaybettiğinden, eserlerinin notaya alınmasında kendisine  Ali Şenozan yardımcı olmuştur.

Mualla  Anıl’ın besteleri, Anıl Gençlik Korosu tarafından 24 Mayıs 1997 yılında İngiliz Kültür Heyeti, 14 Aralık 1997 yılında Milli Kütüphane ve 4 Mart 1978 yılında Türk-İş Konferans Salonu’nda seslendirilmiştir. 

Mualla Anıl, 33 bestesinin notalarını “Uyanık Geceler” isimli kitapta toplamıştır. Ölüm tarihi bilinmemekte ve yaşayan tek evladı olan oğluna da ulaşılamamıştır.

Bestelerinden bazıları şunlardır: “Uyanık gecelerde hecelerim ömrümü ben” (Hicaz), “Kanlıca koyunda mehtap gül gül açarken” (Hicaz), “Düştün eller eline kuru yapraklar gibi” (Hicaz), “Bu gecenin sabahında başka esti rüzgârlar” (Segâh), “Bahar geldi, açıldı sevda gülleri” (Rast).