Mesut Özil neyi temsil ediyor?

Fenerbahçe’ye transfer olan Mesut Özil’in transfer haberleri ve Türkiye’ye gelişi büyük bir gündem oldu. Gerek dijital mecralarda, gerekse medyada büyük ilgi gördü. Diğer yandan siyâsetçilerin ve futbol camiasının da büyük ilgisini çeken bu transferin zamanlaması ise Almanya’da Merkel’in yerine Hıristiyan Demokratların (CDU) yeni genel başkanı olarak seçilen “Türk Armin” lakaplı Armin Laschet’in seçilmesine denk geldi.

ALMANYA başta olmak üzere Batılı ülkeler, göçmen, özellikle de Türk kökenlilerin bulundukları ülkelere, varlıkları ve başardıklarıyla nasıl değer kattıklarını kabullenmek zorunda kalıyorlar. Aziz Sancar, Uğur Şahin ve Mesut Özil gibi isimlerin en önemli farkı, başardıklarından ziyâde tavır, duruş ve ahlâkları...

Yaşadıkları ülkenin bir parçası ve mensubu olarak asimile olmadan ama entegrasyonun nasıl olması gerektiğinin birer örneği gibiler. Yani kendi kimliğini, ailesini, kökenini, inancını ve Türkiye’ye olan bağını ve sevgisini gizlemiyor olmaları bu duruşun en önemli tarafı.

Özellikle de Batı dünyasında pompalanan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye karşıtlığı kampanyasına katılmayan, meşru demokratik sonuçlara saygı duyan, 15 Temmuz başta olmak üzere Türkiye’ye karşı yapılan terör saldırılarına tepkiyle çıkışan bu isimlerin en çok konuşulanı Mesut Özil oldu.

Alman Futbol Millî Takımında olduğu hâlde Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la bir araya gelip fotoğraf paylaşması sonrası zirve yapan tartışmalar, Alman Futbol Federasyonu’nun ırkçı yaklaşımıyla yaptığı açıklamalar sonrası yine Alman kamuoyunu ikiye bölmüştü. O kadar ki, bir dönem Mesut Özil’e yapılan ırkçı yaklaşım ve haksızlıklar, Almanların bile kabullenmediği bir aşırılığa ulaşmıştı. Nihâyet Almanya’da aklıselim hâkim oldu ve Mesut Özil için yapılanlardan geri adım atıldı.

Aslen Zonguldak’ın Devrek ilçesinden bir ailenin çocuğu olarak Shalke 04, Werder Bremen, Real Madrid ve Arsenal’de forma giyen ve bunların yanı sıra Alman Millî Takımında futbol oynayan Mesut Özil, Türk kimliğini her zaman ve gururla ifade etmekten çekinmemiştir. Son olarak Arsenal’den “Hayâlim” dediği Fenerbahçe’ye transfer olan Mesut Özil’in transfer haberleri ve Türkiye’ye gelişi büyük bir gündem oldu. Gerek dijital mecralarda, gerekse medyada büyük ilgi gördü. Diğer yandan siyâsetçilerin ve futbol camiasının da büyük ilgisini çeken bu transferin zamanlaması ise Almanya’da Merkel’in yerine Hıristiyan Demokratların (CDU) yeni genel başkanı olarak seçilen “Türk Armin” lakaplı Armin Laschet’in seçilmesine denk geldi.

Mesut Özil’in Türkiye’ye geldiği hafta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türkiye’yi ziyaret etmesi de bazı esprileri beraberinde getirdi. Hattâ canlı yayınlanan ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Heiko Maas’a, “Artık Mesut’un Sayın Cumhurbaşkanımızla buluşmasına itiraz etmezsiniz, değil mi?” diyerek geçmişte yaşananların saçmalığını hatırlatmış oldu.

***

Ben de bir Fenerbahçeli olarak Mesut Özil’in, taraftarı olduğum futbol takımına gelmesinden dolayı son derece mutlu oldum. Tabiî ki bir Denizlili olarak Denizlispor’umuzun da başarılı olması en büyük dileklerimden, ancak Fenerbahçeli olmak farklı bir duygu. Bu vesileyle hem Fenerbahçe’ye, hem de Mesut Özil’e başarılar diliyor ve bu sezon şampiyonluk ile buluşmamızı temenni ediyorum.

***

Peki, Mesut Özil neyi temsil ediyor?

Mesut Özil;

·       Türklerin ve Türkiye’nin kendi değerlerinden vazgeçmeden, Avrupalı ve Avrupa’nın bir parçası olduğu gerçeğinin Avrupalılar tarafından kabul edilmek zorunda kalışını…

·       Avrupa’da yaşayan, başta Türkler olmak üzere tüm göçmen kökenliler için asimile olmadan entegrasyonun başarılabileceğini ve kendi kimliği ile var olunabileceğini…

·       Batı dünyasında ve Avrupa genelinde yükselen yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve Müslüman karşıtlığına rağmen ilkeli ve insanî duruşun karşılık bulacağını…

·       Sporun/futbolun birleştirici yönüyle toplumsal farklılıkların üstünde bir buluşma noktası olarak ortak duyguları canlandırabileceğini…

·       Türk futbolunun dünyaca ünlü marka bir futbolcuyu taşıyacak gücünün olduğunu ve Fenerbahçe gibi kulüplerin ve Türk Futbol Liginin dünya futbolunda marka futbolcular için tercih edilecek seviyede olduğu gibi birçok hususu temsil ediyor.

Yani Mesut Özil, ünlü bir futbolcunun transferinden fazlasını temsil ediyor!

İnanıyorum ki, Mesut Özil kısa sürede başarılarıyla Fenerbahçe’yi ve Türk futbolunun başarılı yüzünü de temsil edecek kadar önemli işlere imza atacaktır.