Mediha Şen Sancakoğlu

İlk müzik eğitimini kayınpederi Nadir Şen’den alan Mediha Şen Sancakoğlu’nun ilk bestesi, 1990 yılında bestelediği Acem Kürdi mâkâmındaki “Sana öyle derinden bağlıyım ki cananım” şarkısıdır. “Askerden Anaya” isimli Hicaz eser, Zeki Sargın tarafından kasete okunmuştur.

“YANMA kalbim, yanma artık bende takat kalmadı!/ Sen severken ben yoruldum, aşkta bir tat kalmadı./ Söyle dinsin dert ve hasret, söyle dursun ağrılar!/ Sen severken ben yoruldum, aşkta bir tat kalmadı.”

Güftesi Mustafa Töngemen’e ait bu Hicaz eseri ne de güzel bestelemiştir Mediha Şen Sancakoğlu.

Sancakoğlu’nun 400’e yakın bestesinden 170’e yakını TRT arşivindedir. Bestekârımız, 1 Mart 1941 yılında, Babaeski’de dünyaya geldi. Annesi Zehra Hanım, babası Osman İzgin’dir. Üç kardeşin en küçüğüdür.

Henüz iki aylık iken ailesi Bursa-Çekirge’ye yerleşti. İlköğrenimini burada tamamlamıştı ki Mediha, ortaokul ikinci sınıfta iken İstanbul’a taşındılar. Henüz 14 yaşında iken Alaeddin Şen ile evlendi. Bu evlilikten Ayfer (1957) ve Gökhan Kamil (1963) isminde iki çocuğu oldu. 1968 yılında “yetişmiş sanatçı” sınavını kazanarak İstanbul Radyosu’nda solo programlara başladı. Aynı zamanda plak ve kaset çalışmaları da devam etti. 50’den fazla 45’lik ve long play (uzun çalar) doldurdu. Şahinler Plak firmasına okuduğu “Ebet bir gün buluşacağız, bu böyle yarım kalmayacak” ve “Gölgesinde mevsimler boyu oturduğumuz” (O Ağacın Altı) isimli 45’lik plakları ve Klasik Türk Müziğinden Seçmeler-1 isimli long playi ile Altın Plak Ödülü’ne layık görüldü.

1972 yılında ilk eşinden ayrıldı ve 1973 yılında Kemal Sancakoğlu ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evliliğinden de Ebru (1973) ve Elif (1976) isimli kızları dünyaya geldi.

1990 yılında çok sevdiği ağabeyi Ahmet İzgin’in amansız hastalığı nedeniyle duyduğu derin acı sonucunda birden şiirler yazmaya ve akabinde beste yapmaya başladı. Beş yıl içinde bin 650 şiir ve güfte yazdı.

İlk müzik eğitimini kayınpederi Nadir Şen’den alan Mediha Şen Sancakoğlu’nun ilk bestesi, 1990 yılında bestelediği Acem Kürdi makamındaki “Sana öyle derinden bağlıyım ki cananım” şarkısıdır. “Askerden Anaya” isimli Hicaz eser, Zeki Sargın tarafından kasete okunmuştur. Biraz piyano da çalan Mediha Şen Sancakoğlu, “Başka mevsim aramam” Hicaz eseri ile Milliyet gazetesinin düzenlediği “1994’ ün en sevilen 10 şarkısı” anketinde sekizincilik ödülünü kazanmıştır.

Mediha Şen Sancakoğlu, uzun yıllar İstanbul Radyosu’ndaki görevine devam etti. Şiirlerini “Şükür” adlı kitabında toplamıştır. 1997 yılında, söz ve müziği kendisine ait olan “Yalovalım” isimli şarkısıyla mansiyon aldı. Bu arada çeşitli yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde sayısız ödül ve plaket aldı. 1970’li yıllarda okuduğu 200’e yakın şarkı, 2002 yılı Şubat’ında Jet Plak şirketi tarafından piyasaya çıkarıldı.

Bestelerinden bazıları şunlardır: “Ağlama, içime hüzün doluyor!” (Hicaz), “Başka mevsim aramam, baharımsın, yazımsın” (Hicaz), “Gül ki güller dereyim, goncaların açılsın” (Suzinak)…