Libya ve Akdeniz’de yeni dengeler mi kuruluyor?

Mısır, en nihâyetinde ülkemizin Libya’daki etkisini kırmayı ve buna bağlı olarak da Akdeniz’de ülkemizi denklem dışı bırakmayı hedefliyor. Mısır’ın ortakları, Fransa ve Yunanistan bu konuda her türlü desteği veriyorlar. 2020’nin son haftası gerçekleşen bu ziyaret ve ziyarette dile getirilen konular, 2021’de hem Libya’da, hem de Akdeniz’de dengeleri değiştirmeye yönelik çok sayıda girişim ve yeni ittifak arayışlarının olacağını gösteriyor.

AKDENİZ’de yeni enerji kaynaklarının keşfedilmesinden sonra bölgedeki denklemler mavi sularda kurulmaya başlandı. Enerji kaynaklarının paylaşımı noktasında ülkemiz karşıtı ittifak, bizi kıyı şeridimize hapsetmek için çeşitli ortaklıklar oluşturdu. Ama ülkemizin “Mavi Vatan” doktrinini hayata geçirmesi ve Libya ile anlaşmasından sonra Akdeniz’de ülkemiz olmadan herhangi bir projenin yaşama şansının olmadığı anlaşıldı.

Ülkemizi Mavi Vatan’ın dışına itme çabaları sonuç vermedi ama ülkemiz karşıtı ittifaklar bu hedefinden vaz da geçmedi.

Ülkemiz karşıtı ittifak içerisinde yer alan Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa ve Mısır, var güçleri ile çalışıyorlar. Yunanlar, Rumlar ve Fransızlar AB’yi de meseleye dâhil ederek ülkemizin harekât alanını kısıtlamaya çalışıyorlar. Bu ülkeler AB yaptırımları için çok çaba sarf ettiler ama istediklerini alamadılar.

Mısır ise ülkemiz karşıtı ittifaka Libya özelinde ciddî destek veriyor. Hafter’i destekleyen Mısır, Libya’da istediğini elde edemeyeceğini anlayınca bazı politika değişikliklerine gitmeye karar verdi.  

Mısır, Libya’da yeni bir oyun mu kurguluyor?

Bu amaçla 2020’nin son haftası içinde üst düzey istihbarat görevlilerinin de bulunduğu bir Mısır heyeti, Libya’daki meşru hükûmet olan Ulusal Birlik Hükûmeti yetkililerini ziyaret etti. İki gün süren ziyarette Libya’da 6 yıldan fazla zamandır kapalı olan Mısır’a ait büyükelçiliğin yeniden açılması ve uzun zamandır yapılmayan uçuşların yeniden başlaması gündeme geldi.

Aslında bu girişim Libya’daki meşru hükûmetin Mısır tarafından tanınması için önemli bir adım. Ayrıca bu ziyaret, Mısır’ın Libya özelinde strateji değişikliğine gidiyor olma algısını güçlendiren bir hamle. Bu nedenle Libya’daki meşru hükûmete yönelik Mısır’ın bu hamlesini Libya’da yeni gelişmelerin işaret fişeği olarak adlandırmak yanlış olmayacaktır.  

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, bu ziyaret hem Mısır, hem de Libya kamuoyunda ciddî yankılar uyandırdı. Hafter’i açıkça desteklemenin büyük hatâ olduğunu düşünenler Mısır kamuoyunda tepkilerini daha yüksek sesle dile getirirken, Libya’da ise Hafter’i destekleyenlerle bir araya gelmenin yanlış olduğunu düşünenler ağırlıkta. Bunun yanı sıra Mısırlı bazı uzmanlar, Türkiye etkisindeki Ulusal Birlik Hükûmeti ile bir iş birliğine gidilmesinin Mısır için doğru olmayacağını savunuyorlar. Libya kamuoyunda ise Ulusal Hükûmet’in Türkiye dışında bölge ülkeleri ile iş birliği kurmasının hükûmet lehine olacağını savunanlar da var.   

Amaç Türk varlığını ortadan kaldırmak mı?

Ziyarette Mısır heyetinin Libya’daki Türk varlığının ortadan kaldırılmasına yönelik konuları da gündeme getirdiği kamuoyuna yansıdı. Böylece Mısır’ın asıl amacının ne olduğu da açığa çıkmış oldu.

Mısır’ın bu girişimi sadece kendi isteğiyle mi gerçekleşti, yoksa bu girişimin arkasında Fransızlar ve Yunanlar da var mı? Bu henüz netlik kazanmasa da, Mısır’ın bu amacını gerçekleştirmesi için Fransız ve Yunanlar, Mısır’a desteğini esirgemeyeceklerdir. Çünkü ülkemizin Ulusal Birlik Hükûmeti’ne verdiği destek, Libya’daki dengeleri altüst etti. Ayrıca Akdeniz’deki dengeler de bundan fazlasıyla etkilendi.

Libya’da kendi defakto yönetimlerini oluşturamayan Türkiye karşıtı ittifak, Akdeniz’de de istediği gibi at koşturamayacağını anladı.  Bunun için Libya’daki Türk varlığının ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyorlar. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi yapmaya hazırlar.

Mısır’ın Libya’nın meşru hükûmetiyle diyaloğa girme çabası da hiç şüphesiz bu amacın bir parçası. Mısır, en nihâyetinde ülkemizin Libya’daki etkisini kırmayı ve buna bağlı olarak da Akdeniz’de ülkemizi denklem dışı bırakmayı hedefliyor. Mısır’ın ortakları, Fransa ve Yunanistan bu konuda her türlü desteği veriyorlar.

2020’nin son haftası gerçekleşen bu ziyaret ve ziyarette dile getirilen konular, 2021’de hem Libya’da, hem de Akdeniz’de dengeleri değiştirmeye yönelik çok sayıda girişim ve yeni ittifak arayışlarının olacağını gösteriyor.

Bakalım yeni yılla birlikte Mavi Vatan’da kim ne tür ayak oyunlarına girişecek…