KUMAR oynamak itici, bir o kadar da irrite edici bir eylem. Geçmişi insanlık tarihi kadar eski olsa da, internetin ortaya çıkmasıyla yaygınlık da kazanan bir olgu. Özellikle akıllı cep telefonlarının ortaya çıkması ve buna bağlı olarak geliştirilen uygulamalar kumar olgusunun yaygınlaşmasını kolaylaştırdı. İnsanlar çeşitli nedenlerle kumara yönelebiliyorlar.
“İnsanlar neden kumar oynuyorlar?” sorusunun cevabı tek bir nedene bağlı değil. Uzmanlar, paralı bazı kişilerin kumarı sırf keyif aldıkları için oynadığını dile getiriyorlar. Yine uzmanlar, ayrıca kumar oynayan kişilerin adrenalin patlaması yaşadıklarını belirterek, bu adrenalin patlamalarının spor karşılaşmalarında duyulan heyecana denk düştüğüne vurgu yapıyorlar.
Sosyalleşme araçlarına dikkat edilmeli!
Uzmanlar, bazı kişilerinse sosyalleşmek için kumar oynadıklarını dile getiriyorlar. Okey veya batak gibi oyunlar eğlence aracı olarak görülse de bu oyunlar pekâlâ kumar olarak da oynanabiliyorlar. Ülkemizde de bu oyunlar bir araya gelme, eğlenme veya vakit geçirme amacıyla oynanan en yaygın oyunlar arasında yer alıyor. Hatta bu oyunlar, bazı yerlerde ağırlıklı eğlence aracı olarak işlev görüyorlar.
Okey, 101 ve Batak gibi oyunları oynamak, kontrol edilemeyen bir evreye vardığında eğlenme aracından ziyade bir kumar aracına dönüşüyor. Eğer bu oyunlar kazanan ve kaybeden ekseninde oynanmaya başlamışsa ve kaybeden taraf oyunun ekonomik yükünü çekiyorsa, bu oyun artık eğlence aracı olmaktan çıkıp kumara dönüşmüş demektir.
Ayrıca bu durumun herhangi bir rahatsızlık oluşturmaması, kumar olgusunun bilinç altında meşru bir hâl almaya başladığının da göstergesidir.
Kumar, beyin aktivitelerini artırıyor
Yale Üniversitesinde yapılan bir araştırma, kumar eğilimi olan ve kumar oynayan kişilerin kumar aracı olan görüntüler gördüğünde beyin aktivitelerinin artış gösterdiği sonucuna ulaştı.
Yapılan araştırmalarda eğlence amaçlı kumar oynayan kişilerin beyin fonksiyonlarının kumarı hatırlatan görüntülerden uzaklaştığında normale döndüğünü ortaya konurken, para kazanma gibi nedenlerle kumar oynayan kişilerin kumarı hatırlatan görüntülerden uzaklaştığında bile beyin aktivitelerindeki seviyenin bir süre daha korunduğu görülüyor.
Erken yaşlar neden önemli?
Yapılan araştırmalar, erkeklerin kumara olan yatkınlıklarının kadınlara göre daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan bu araştırmalarda 18 ilâ 29 yaş aralığında kumar olgusunun patolojik bir durum kazanma riskinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu ortaya konuldu.
Kumar ve bağımlılıklar üzerine yapılan araştırmalar, 18 yaş altı, özellikle de 12-18 yaş arasında edinilen alışkanlıkların bağımlılığa dönüşme riskinin çok fazla olduğuna vurgu yapıyor. Uzmanlar, bir kişinin düşündükçe ve düşündüğü doğrultuda hareket ettikçe eylemin sinir yolları ile büyüdüğünü ve alışkanlığa dönüştüğünü dile getiriyor. Dolayısıyla ergenlik yaşlarında edinilen alışkanlıklar çok önemli. Bu yaşlarda alışkanlığa dönüşmeyen ya da hiç oluşmayan davranışların ileriki yaşlarda eyleme dönüşmesi zor olacaktır. Hâliyle çocuklar ve ergen yaştaki gençler, kumar veya kumarvari davranışlardan uzak tutulurlarsa kumar olgusundan da uzaklaştırılmış olurlar.
O nedenle ebeveynlerin eğlence aracı olarak bile olsa kumara dönüşme potansiyeli olan oyunlardan çocuklarını uzak tutmaları gerekir.