Küçük elçiler

“Küçük elçi” dediğimize bakmayın siz, o zat, bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış, son seçimde de “gerekli konsensüs sağlanamadığı için” Erdoğan’ın karşısına çatı aday olarak çıkmaktan son anda vazgeçen (geçirilen) bir isim. Ülkesi büyükelçiler ile bir kriz yaşarken, eski Cumhurbaşkanı ve hatta ismi müstakbel Cumhurbaşkanı adayları arasında geçen bir kişi, Finlandiya büyükelçisi ile ne görüşür ki acaba?

ŞU aralar dışişlerinde trafik epeyce yoğun. Öyle ki, başımız dönüyor gelişmeleri takip ederken.

Küçük elçilerimiz harıl harıl çalışıyorlar, maşallah. Hayırlı işler olsun inşallah…

Daha bir iki hafta önce Genel Müdür koltuğunda oturan küçük elçimiz, Türkiye’deki büyükelçiliklere mektuplar yazarak Kanal İstanbul projesini şikâyet etmişti.

Küçük elçi Genel Müdüre göre Kanal İstanbul projesi, ekolojik sistemi altüst ederek sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya zarar verecek nitelikteymiş.

Bu yüzden Kanal İstanbul projesinin önlenmesi için mücadeleye devam edecekmiş Genel Müdür.

Öyle ya, Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı açıldıktan sonra o coğrafyalardaki ekolojik sistemler altüst olmuştu.

Tamam da, Kanal İstanbul projesine karşı Genel Müdürün mücadele edecek olmasından büyükelçilere ne ki?

Kanal İstanbul projesi büyükelçileri neden ilgilendirsin?

Genel Müdürün bir bildiği olmalı muhakkak. İç sesim, küçük elçimizin büyükelçi dostlarına, dolayısıyla ilgili ülkelere “Emrinizdeyim efendim” mesajı verdiğini söylüyor. Çok mu fesadım yoksa?

Kendisi gibi Kanal İstanbul’a karşı olanlara, “Mücadelenizde yanındayım, bana destek olun. Beraber Erdoğan’ı devirelim, Kanal İstanbul’a engel olalım” diyor olabilir mi acaba küçük elçimiz?

Elçi küçük ama mide bulandırıyor işte!

Bir diğer diplomatik yoğunluk da DEVA Partisi kanadında yaşanıyor. Partinin kurucu üyelerinden küçük elçi Metin Gürcan, geçen hafta siyâsî ve askerî casusluk suçundan tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Eski Özel Kuvvetler mensubu (yeni küçük elçi) Metin Gürcan’ın, yabancı elçiliklere makul bir ücret mukabilinde ülkemize ait gizli askerî ve siyâsî bilgileri paylaştığı tespit edildi.

Otel lobilerinde ve AVM otoparklarında “al gülüm, ver gülüm” yaparken suçüstü yakalandı Gürcan. Yabancı elçilik çalışanlarına “rapor” sunarken ve zarf içinde Benjaminleri alırken çekilen suçüstü görüntüleri çarşaf çarşaf yayınlandı.

Küçük elçi ile büyükelçilik çalışanlarının arasında geçen konuşmalar da sır olmaktan çıktı üstelik.

Güya “açık kaynak” bilgilerini paylaşıyormuş küçük elçi Gürcan büyükelçilere. Muhalif dostlarımızın yalancısıyım, yerseniz artık.

Açık kaynak bilgilerinin neden kapalı otoparklarda el değiştirdiği konusu biraz netameli ama buna da inananlar oluyor ne de olsa.

Elçi yine küçük ama mide bulandırıyor işte!

Malûmunuz olduğu üzere birkaç hafta önce on ülkenin büyükelçileri ile bir kriz yaşamıştık.

Büyükelçiler “istenmeyen kişi” ilân edilmekten geri adım atarak son anda kurtulmuşlardı.

Ülkemizde bu diplomatik kriz yaşanırken başka bir küçük elçinin Finlandiya büyükelçisi ile fotoğrafını gördük. Finlandiya da bu on ülkeden birisiydi oysa.

“Küçük elçi” dediğimize bakmayın siz, o zat, bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış, son seçimde de “gerekli konsensüs sağlanamadığı için” Erdoğan’ın karşısına çatı aday olarak çıkmaktan son anda vazgeçen (geçirilen) bir isim.

Ülkesi büyükelçiler ile bir kriz yaşarken, eski Cumhurbaşkanı ve hatta ismi müstakbel Cumhurbaşkanı adayları arasında geçen bir kişi, Finlandiya büyükelçisi ile ne görüşür ki acaba?

Elçi küçük ama mide bulandırıyor işte!

Geçen hafta da CHP Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve beraberindeki heyeti CHP Genel Müdürlüğünün “14’üncü katında” ağırladı.

Görüşme sonrası yapılan yarım ağız açıklamaya göre -güya- son yerel seçimleri konuşmuşlar. Üç yıl önce yapılmış yerel seçimleri… Yerseniz artık!

Görüşmeye CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Danışmanı Ünal Çeviköz de katılmış.

Hani Karabağ Savaşı’nda “Türkiye maalesef Azerbaycan’a silah yardımı yapıyor, cihatçı gönderiyor” diyen, Türkiye’nin Mavi Vatan mücadelesi için de “yayılmacı ve saldırgan politika” değerlendirmesini yapan Çeviköz…

Böyle bir küçük elçi bu görüşmeye katılmasa şaşardım zaten.

Elçiler küçükler ama mide bulandırıyorlar işte!

İşin acı tarafı ise, yabancı ülke büyükelçileri ile iş tutan bu küçük elçilerin ülkeyi yönetmeye aday olmaları…

“Yönetmek” dediğime bakmayınız lütfen, âfın gelişi söyledim.

Kalınız sağlıcakla efendim…