Kuantumun sağlık alanında kullanımı (3)

Maddeler için olan rezonans olayı canlı hücreler için “biyorezonans” olarak bilinir. Biyorezonans olayının en güzel uygulama yerlerinden biri, kanserli hücrelerin teşhis ve tedavisinde kullanılmasıdır.

KLASİK görüşe göre bir koltuğa sadece bir kişi oturabilir. Kuantum Kuramı’na göre ise durum biraz farklıdır. İki spin farklı yönelmek şartıyla aynı konuma iki kişi oturabilir.

Bu duruma şöyle bakmak lâzımdır: Çevremizde gördüğümüz her şey maddelerden oluşmuştur ve bu maddeler de atomlardan oluşurlar. Atomlar ise iç ve dış denilebilecek iki ana bölgeden teşkil ederler. Çekirdek denen iç bölgede proton ve nötronlar konuşlanırken, dışarıda elektron yerleşimleri/dizilimleri vardır.

Çekirdek etrafındaki elektron yerleşimleri belli bir düzene göre çekirdekten uzaklaştıkça değişen sayılarda ve kurallara göre dizilirler. Burada klasik görüşten farklı olarak elektronun doğasından kaynaklanan bir özellik vardır.

İnsanlar bir konferans salonunda belirlenen yerlerde tek kişi oturacak şekilde dizilirlerken, elektronlar soldan sağa veya sağdan sola dönmelerine göre aynı yere dönüş yönleri farklı olmak şartıyla iki elektron olarak yerleşebilirler. Bu durum tamamen Kuantum Kuramı’nda olan ancak klasik ve günlük hayatta olmayan bir durumdur.

Elektronların bu yerleşimlerini sağlayan farklı dönüş yönlerine “spin” denir. Bunlar tamamen birbirlerinden ayırt edilecek şekilde etiketlenirler. Bu bilim günümüzde orta derecedeki okullarda bile okutulmaktadır.

Bu tür etiketlenme işlemi bir atomun aynı yere yerleşen iki farklı elektronun ayırt edilmesini sağlıyorsa, nanoparçacıklar, proteinler ve peptitler için de rahatlıkla kullanılabilir. Nanoparçacıklar etiketlenerek kanserli hücre yerine gönderilip oradaki kanserli hücrenin işaretlenmesinde son derece kullanışlı sonuçlar vermiştir.

Ayrıca kanserli hücreler işaretlendiğinde ilaçlar manyetik nanoparçacıkların olduğu bölgelere gönderilerek, kanserli hücrenin üzerine ilacın enjekte edilmesi nanoparçacıkların etiketlenmesiyle mümkün olmaktadır. Ne gariptir ki, dünyada benzer çalışmalar yapılırken ve sağlık alanında bu çalışmalar ilerlerken Türkiye’de bu alanda çalışanlar ile sağlık çalışanlarının birlikte akademik çalışmalar yapamamaları içler acısıdır.

Tanıma işlemi aslında diziliş ve yerleşmelerde kanserli hücrenin fark edilmesi yani tanınması anlamına gelir. Bu işlemi nasıl özellikle süperparamanyetik nanoparçacıklar yapıyorsa, protein, enzim ve peptit gibi yapılarla da yapılabilir.

Yukarıda belirtildiği üzere, aynı yere yerleşen farklı dönüş/spin yönelimine sahip iki elektron birbirinden ayırt edilebilir. Bu iki elektron arasında çok ufak olmak üzere enerji farkı vardır. Dış bir manyetik alan uygulandığında bu iki elektron arasındaki enerji farkından kaynaklanan sinyaller alınır. Buna “rezonans” denir.

Kanserli hücre bölgesindeki işaretli manyetik süperparamanyetik nanoparçacıkların dış manyetik alan altında titreşime tâbi tutulması (rezonans) tam anlamıyla bir işaretleme olarak görülebilir. Buna bağlı olarak titreşim hareketinin frekansı ayarlanarak kanserli bölge etiketlenir ve kanserli hücrenin etrafı bu etiketleme nedeniyle bağlanır ve koparılıp sağlam hücreden ayrılması sağlanır.

Maddeler için olan rezonans olayı canlı hücreler için “biyorezonans” olarak bilinir. Biyorezonans olayının en güzel uygulama yerlerinden biri, kanserli hücrelerin teşhis ve tedavisinde kullanılmasıdır. Daha önce kanserli hücrenin titreşim frekansının olması gereken normal hücre titreşiminden farklı olduğunu, bunun tedavide de normal hücre titreşiminin referans alındığını yazmıştık. Yani kanserli hücre normal hücre gibi titreştirilerek tedavi yoluna gidiliyor. 

Kuantum Kuramı’nın temellerine göre çalışan biyorezonans olayı hastalığa neden olan bakteri, virüs, parazit ve ağır metaller gibi maddelerin dışlanmasında son derece kullanışlı tekniklerden biridir.

Yaşlılık malûm, ancak yaşlananın geciktirilmesi de mümkündür. Ölümün çaresi olmayacak ve bütün insanlar ölecek. Ancak daha uzun yaşlarda daha sağlıklı ve daha genç yaşamak çok kolaydır. Kuantum Kuramı’nın verilerine göre yaşlı bir bireyin sağlıklı hücrelerinin genç insanın sağlıklı hücreleri gibi çalışması için ters frekanslar verilerek daha uzun süre ve daha genç bir ömür sürmek mümkündür.

Bu tekniklerin en önemlilerinden biri ise kan dolaşımı ve kanserli hücrelere kuantum noktalar yükleyerek zararlı olmalarının önüne geçilebilir olmasıdır. Kuantum noktalar kanserli hücreleri dış manyetik alan altında harekete zorlayarak vücuttan dışarı atılmasını sağlar.