Kripto paralar ağırlığını artırıyor: Türkiye zirvede yer alıyor

Raporda, ülkemizdeki her 4 internet kullanıcısından birinin (Yüzde 24,7) herhangi bir kripto paraya sahip olduğu görülüyor. Bu oran, kripto para istatistiklerinde ülkemizi zirveye taşıyor.

WE Are Social ve Hootsuuite iş birliği ile yayınlanan Dijital 2022 Temmuz Küresel İstatistik Raporuna ilişkin yazmış olduğum son yazıda Twitterdeki haber kaynaklarını ele almıştım. Bu yazıda ise rapordaki kripto para dünyasına ilişkin verileri ele almaya çalışacağım.

Rapor, uluslararası GWI araştırma şirketi verilerine dayanarak, çalışma çağındaki her 8 internet kullanıcısından yaklaşık 1’inin bir tür kripto para birimine sahip olduğu bilgisine yer veriyor. Bu oran dünya ortalamasını yansıtırken, ülkemizde bu oran iki katından fazlaya çıkıyor.

Raporda, ülkemizdeki her 4 internet kullanıcısından birinin (Yüzde 24,7) herhangi bir kripto paraya sahip olduğu görülüyor. Bu oran, kripto para istatistiklerinde ülkemizi zirveye taşıyor.

Ülkemizi yüzde 23,6 ile Arjantin takip ediyor. Üçüncü sırada ise yüzde 21,8 ile Güney Afrika geliyor. Listenin ilk 10 sırasında hiçbir Avrupa ülkesi yer almıyor. Listede ABD yüzde 15,9 ile 14’üncü sırada yer alırken, Avrupa ülkelerinden Hollanda yüzde 18,3 ile 11’inci, Portekiz ise yüzde 15,9 ile 13’üncü sırada yer alıyor.

Erkekler kadınlardan daha etkin

Rapor, erkeklerin tüm yaş gruplarında kadınlardan daha fazla kripto paraya sahip olduğunu gösteriyor. Buna göre 18-24 yaş grubundaki erkeklerin kripto paraya sahip olma oranı yüzde 15,2 iken kadınlarda bu oran sadece yüzde 7,9 olarak görülüyor.

24-34 yaş grubunda erkeklerdeki oran yüzde 17,8 iken kadınlarda bu oran 11, 7 seviyesinde duruyor. 35-44 yaş grubunda erkeklerin kripto paraya sahip olma oranı yüzde 15,6 iken kadınlarda bu oran 10,5 olarak görünüyor. 45-54 yaş grubunda ise erkekler yüzde 11,6 orana sahipken kadınlarda bu oran 7,1 olarak görülüyor. 55-64 yaş grubundaki erkeklerin oranı yüzde 8,1 ve kadınların oranı da 5,4 seviyesinde seyrediyor.

Mobil kullanım azalıyor: Piyasanın yükselmesini bekliyorlar

Raporda, kripto para dünyasında en değerli iki kripto para, Bitcoin ve Ethereum olarak görülüyor. Ayrıca kripto paraya sahip olma oranının bir yıl içerisinde yüzde 50 büyüdüğüne vurgu yapılıyor. Bu, önemli bir istatistik. Çünkü son bir yılda kripto para piyasası düşüş göstermesine rağmen kripto paraya sahip olanlar fazlalaşmış. Yani kripto para piyasası düşüşe rağmen cazibesini korumuş görünüyor.

Buna mukabil, kripto paraya sahip olma noktasında ciddî bir artış varken, raporda mobil uygulamalar kullanılarak kripto para edinme noktasında ciddî bir düşüş olduğuna da vurgu yapılıyor. Yani rapora göre kripto paraya sahip olmak isteyenler mobil uygulamaları çok tercih etmiyorlar. Daha doğrusu, kripto para mobil uygulamaları kullanımında bir düşüş var.

Raporda Data.ai’nin analizine dayanarak, kripto uygulamalarında harcanan toplam sürenin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düştüğü ve en iyi 10 kripto uygulamasını kullanmak için harcanan toplam sürenin Mart 2021’deki zirvesinden bu yana kabaca üçte iki oranında azaldığı ortaya koyuluyor. Fakat bu istatistiğin büyük kripto sahiplerinin varlığını sattığı anlamına gelmediğinin de altı çiziliyor. Rapor, bu duruma neden olarak kullanıcıların işlem yapmak için kripto para fiyatının iyileşmesini beklediği tahmininde bulunuyor.